Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Inter ukončil nadvládu Juventusu a je mistrem, Jankto se trefil proti AS Řím. Parma sestupuje

Dominance Juventusu skončila, na italský trůn se po jedenácti letech vrátil milánský Inter. Rozhodlo o tom vítězství "nerazzurri" 2:0 nad Crotone ve 34. kole Serie A a také fakt, že druhá Atalanta pouze remizovala v Sassuolu 1:1. Obhájci z Turína otočili dvěma brankami Cristiana Ronalda zápas v Udine a posunuli se na třetí místo. Devátá Sampdoria porazila 2:0 sedmé AS Řím i díky brance českého reprezentanta Jakuba Jankta. Parma prohrála na hřišti Turína 0:1 a čtyři zápasy před koncem sezony už jistě sestupuje do druhé ligy.

Radost fotbalistů Interu Milán
zdroj: Reuters autor: Ciro De Luca

"Po devíti letech se zhroutilo impérium," glosoval kouč Interu Antonio Conte skutečnost, že jeho tým ukončil nadvládu Juventusu. Inter se titulu přiblížil už v sobotu, kdy porazil Crotone 2:0. Definitivního potvrzení se dočkal o den později díky remíze Bergama v Sassuolu.

Vítězný gól Interu vstřelil v 69. minutě po pouhých čtyřech minutách na hřišti Eriksen. Druhou trefu přidal v nastavení Hakimí. Inter bodoval už 18 kol za sebou. 

"Tohle je jeden z největších úspěchů v mé kariéře. Nebylo to snadné rozhodnutí přijít do Interu v době, kdy tým nebyl připraven, aby něco vyhrál. Navíc soupeřil s Juventusem, pro který jsem dlouho pracoval a on devět let dominoval," dodal Conte.

Atalanta hrála od 23. minuty bez vyloučeného brankáře Pierluigiho Golliniho, přesto se ujala vedení a mohla oslavu Interu oddálit. Na gól Robina Gosense z prvního poločasu ale brzy po přestávce odpověděl z penalty Domenico Berardi, a když čtvrt hodiny před koncem stejnou možnost nevyužil Luis Muriel, bylo o titulu rozhodnuto.

Jankto skóroval pošesté v sezoně, Ronaldo řádil v závěru

Pošesté v sezoně se mezi střelce zapsal v Serii A Jankto. Pětadvacetiletý záložník se v 66. minutě dostal do samostatného úniku a tvrdou střelou na bližší tyč překonal brankáře Daniela Fuzata. Janovský tým využil horšího období Římanů, kteří nevyhráli pět zápasů v řadě včetně semifinálového utkání Evropské ligy, ve kterém je porazil Manchester United vysoko 6:2.

Dosavadnímu italskému suverénovi Juventusu zařídil dvěma góly výhru nad Udine Cristiano Ronaldo. Hvězdný Portugalec sám obstaral obrat ze stavu 0:1. Udine vedlo od 10. minuty, kdy se prosadil Nahuel Molina. "Stará dáma" otočila skóre v poslední desetiminutovce, Ronaldo nejprve vyrovnal z penalty a minutu před koncem vstřelil vítězný gól. Díky výhře se posunula na třetí místo o skóre za Atalantu a před AC Milán.

Neapol remizovala s Cagliari 1:1 a klesla na páté místo mimo pozice pro Ligu mistrů. SSC přišel o výhru ve čtvrté minutě nastavení, kdy vyrovnal záložník Nahitan Nandez, a ztrácí na trio týmů před sebou dva body. 

Verona se záložníkem Antonínem Barákem v sestavě remizovala s patnáctou Spezií 1:1. Hellas nevyhrál v Serii A pátý zápas po sobě, v neúplné tabulce se však posunul na deváté místo před janovskou Sampdorii.

Domácí se ujali vedení zkraje zápasu, Lasagneho branka však kvůli ofsajdu neplatila. Ihned po změně stran se ale Verona zásluhou Salceda dočkala. Dělbu bodů zařídil čtyři minuty před koncem základní hrací doby Saponara.

Immobile se prosadil počtvrté za sebou

Lazio vedlo nad FC Janovem deset minut před koncem 4:1, Janovští ale v 80. a 81. minutě vstřelili dva góly a závěr zdramatizovali. Velký podíl na výhře římského celku měl záložník Joaquin Correa, který navázal na povedené střelecké představení z minulého kola proti AC Milán a podruhé za sebou vstřelil dvě branky.

Ciro Immobile z Lazia Řím slaví gól
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Prosadil se také nejlepší střelec Lazia Ciro Immobile, jenž v prvním poločase proměnil penaltu a skóroval ve čtvrtém zápase v řadě. Italský reprezentant vstřelil devatenáctý gól v sezoně, nejlepší kanonýr Serie A Cristiano Ronaldo jich má na kontě o šest více.

V souboji týmů ze středu tabulky remizovala Boloňa s Fiorentinou 3:3 a hattrickem se blýskl devětatřicetiletý domácí útočník Rodrigo Palacio.

Fotbalisté Parmy prohráli v pondělní dohrávce kola na hřišti Turína 0:1 a čtyři zápasy před koncem sezony Serie A mají jisté, že spadnou do druhé ligy. Domácí FC naopak tříbodovým ziskem posílil naděje na záchranu.

O výhře Turína rozhodla branka kosovského obránce Mërgima Vojvody, jenž se v 63. minutě trefil poprvé v sezoně. FC dělí od sestupového pásma tři body, a navíc má zápas k dobru.

Parma naopak po páté porážce v řadě ztrácí 12 bodů na Cagliari, které momentálně drží poslední příčku znamenající záchranu, a ze vzájemných zápasů má horší bilanci. Pád do druhé ligy tak má jistý stejně jako poslední Crotone.

Italská fotbalová liga - 34. kolo:

Verona - Spezia 1:1 (46. Salcedo - 86. Saponara), Crotone - Inter 0:2 (69. Eriksen, 90.+2 Hakimí), AC Milán - Benevento 2:0 (6. Calhanoglu, 60. Hernández), Lazio Řím - FC Janov 4:3 (30. a 56. Correa, 43. Immobile z pen., 48. Alberto – 47. vlastní Marušič, 80. Scamacca z pen., 81. Šomurodov), Boloňa - Fiorentina 3:3 (31., 71. a 84. Palacio – 22. z pen. a 73. Vlahovič, 64. Bonaventura), Neapol - Cagliari 1:1 (13. Osimhen – 90.+4 Nández), Sassuolo - Bergamo 1:1 (52. D. Berardi z pen. – 32. Gosens), Udine - Juventus 1:2 (10. Molina - 83. z pen. a 89. Ronaldo), Sampdoria Janov - AS Řím 2:0 (45. Adrien Silva, 65. Jankto), FC Turín - Parma 1:0 (63. Vojvoda).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články