Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Šéf FIFA Blatter: MS v Kataru bude v létě

Curych - Šéf FIFA Sepp Blatter po měsících spekulací, zda se MS v Kataru v roce 2022 neuskuteční v zimě, ujistil, že světový šampionát se odehraje v létě. Impulz k případnému přesunutí turnaje na zimní termín by podle něj musel vzejít od pořádající země, což se nestalo. Stále se však ozývají hlasy, například z úst předsedy UEFA Michela Platiniho, aby byl šampionát přeložen z tradičního léta, kdy v Kataru panují obrovská vedra, kvůli zdraví hráčů i kvůli fanouškům.

Na stanovisku FIFA se však nic nemění. "Je to pořád stejné. Mistrovství světa je soutěž s 32 týmy a 64 zápasy, která se musí hrát v červnu nebo červenci. Organizátoři, kteří za to převzali zodpovědnost, to nikdy nezpochybnili," řekl dnes Blatter.

"Debaty odstartovaly hned, když padlo rozhodnutí o pořadateli a lidé zjistili, že hrát v létě v horku by mohlo znamenat komplikace. Ale základní principy udělení pořadatelství byly jasné a od té doby se nic nezměnilo," prohlásil Blatter s odkazem na volbu vedení FIFA, která přidělila MS Kataru v prosinci 2010.

Od doby, kdy byl Katar zvolen dějištěm nadcházejícího šampionátu, uběhly již dva roky a stále přitom nebyla vyřešena zásadní otázka, která by do značné části mohla narušit běh sezon v mnoha zemích na světě. Organizátoři mají v plánu vyřešit problém s vysokými teplotami v létě s pomocí klimatizovaných stadionů.

Blatter připouští, že návrh Katařanů na změnu termínu by mohl vést poražené kandidáty k právním krokům. "Vědí, že kdyby s takovým návrhem přišli, ostatní kandidáti by mohli říct: Aha, tady se něco mění." Katar porazil ve volbě Austrálii, Jižní Koreu, Japonsko a USA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články