Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Další katarský veletoč. Fotbalové MS prý může být jak v létě, tak v zimě

Katar - Pouhý den poté, co šéf FIFA Blatter rezolutně prohlásil, že se MS v Kataru v roce 2022 odehraje v létě, katarští pořadatelé připustili, že by mohli uspořádat šampionát v zimním termínu, kdy v zemi panují příznivější klimatické podmínky.

Katarský stadion v Dauhá
zdroj: Getty Images autor: Adam Pretty

"Mnoho faktorů mluví pro uspořádání mistrovství světa v zimě. My jsme připravení uspořádat turnaj v létě i v zimě. Naše plány to nijak neovlivní," oznámili zástupci katarského organizačního výboru. Ještě včera však předseda FIFA Sepp Blatter oznámil, že situace "je pořád stejná. Mistrovství světa je soutěž s 32 týmy a 64 zápasy, která se musí hrát v červnu nebo červenci. Organizátoři, kteří za to převzali zodpovědnost, to nikdy nezpochybnili."

Původně se MS v Kataru mělo konat v létě, již od přidělení MS Kataru se však ozývá silná kritika ze všech stran. Jednak k samotnému procesu, jakým byl hostitel vybrán, ale do značné míry také k termínu pořádání. V letních měsících totiž v celém regionu panují obrovská horka, která by mohla odratit jednak návštěvníky mistrovství, a zároveň přinutila organizátory ke klimatizaci stadionů.

Hlavním zastáncem přeložení MS na zimní termín je šéf Evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini, kterému se nelíbí, že by hráči byli v červnu a červenci vystavení až čtyřicetistupňovým teplotám. Od doby, kdy byl Katar zvolen dějištěm nadcházejícího šampionátu, uběhly již dva roky a stále přitom nebyla vyřešena zásadní otázka, která by do značné části mohla narušit běh sezon v mnoha zemích na světě.

FIFA se změně nebrání, podle předsedy Josepha Blattera by ale musela iniciativa vzejít od katarských organizátorů, kteří by museli o přeložení požádat. O posunu termínu by světová federace mohla rozhodnout i jednostranně, podle generálního sekretáře FIFA Jeroma Valckeho by k tomu ale přistoupila jedině v případě, že by to jednoznačně odůvodňovaly lékařské posudky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články