Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Haalandovy góly nastartovaly City do sezony, Souček asistoval u gólu, který zajistil West Hamu bod

Výborně začali nový ročník Premier League fotbalisté Manchesteru City. Ti vykročili za čtvrtým anglickým titulem za sebou jasnou výhrou 3:0 na stadionu Burnley. Za výhrou táhl obhájce titulu Erling Haaland, norský kanonýr, který dal úvodní dva góly sezony. Ve 23 letech zaokrouhlil bývalý útočník Borussie Dortmund svou bilanci v elitních ligách už na 100 branek. Výhrou začal nový ročník i další aspirant na titul – Arsenal, který porazil doma Nottingham 2:1. West Ham remizoval v Bournemouthu 1:1 i díky asistenci Tomáše Součka a celý zápas za West Ham odehrál také Vladimír Coufal.

Haaland z Manchesteru City střílí gól Burnley
zdroj: Reuters autor: Scott Heppell

Haaland zahájil ligový ročník stejně jako loni – tehdy při svém debutu po příchodu z Německa rozhodl dvěma góly o vítězství na hřišti West Hamu. Soutěž zakončil s 36 zásahy a stal se nejlepším střelcem Premier League.

Dnes dal první gól už ve 4. minutě, když po Rodriho centru napálil z malého vápna míč do sítě. V 36. minutě Haalandovi v pokutovém území přepustil míč Álvarez a norský střelec poslal míč o břevno do branky podruhé. V závěru ještě po standardní situaci zvýšil na 3:0 Rodri.

Kaňkou na vítězství hostů bylo zranění Kevina de Bruyneho, který opustil hřiště už po 23 minutách. Kouč Pep Guardiola za něj poslal na hřiště letní posilu z Chelsea Matea Kovačiče.

Zápas narušil jeden z diváků, který v prvním poločase trefil zapalovačem obránce Manchesteru City Rica Lewise. Domácí klub ještě v průběhu zápasu oznámil, že fanoušek byl identifikován a vyveden ze stadionu. "Každý, kdo bude něčím házet, dostane zákaz," uvedlo Burnley.

Zápas Arsenalu začal o 30 minut později kvůli problémům s turnikety na stadionu Emirates. Když se všech téměř 60 tisíc fanoušků dostalo na svá místa, byli svědky herní dominance domácích, která vyvrcholila gólem Nketiaha v 26. minutě. O šest minut později se trefil krásným obstřelem na zadní tyč Saka. Překonal brankáře Turnera, který do Nottinghamu přestoupil před třemi dny právě z Arsenalu.

Úřadující vicemistři byli lepším týmem i v druhém dějství, ale další branku nepřidali. Posila z West Hamu za 100 milionů liber Rice nastřelil tyč. Sedm minut před koncem předvedli hosté ukázkový brejk a Awoniyi upravil na konečných 2:1.

V sestavě Arsenalu si ligovou premiéru odbyly všechny tři letní akvizice – Rice, Havertz a Timber, který v 50. minutě střídal vinou zranění.

West Ham šel v Bournemouthu do vedení v 51. minutě, když Součkovu přihrávku využil Bowen. Hosté ještě dvakrát trefili brankovou kostrukci – nejprve Souček v prvním poločase a podruhé v závěru zápasu Paquetá. O vyrovnání se postaral v 83. minutě Solanke. Nový trenér Bournemouthu Andoni Iraola díky tomu ve svém první zápase v Premier League bodoval.

Za domácí hrál od 60. minuty Justin Kluivert, který se stal teprve druhým fotbalistou, jenž nastoupil v šesti předních evropských soutěžích. Nizozemský útočník hrál dříve za Ajax, AS Řím, Lipsko, Nice a Valencii. Prvním hráčem byl Dán Christian Poulsen (Schalke, Sevilla, Juventus, Liverpool, Évian, Ajax).

Newcastle na svém stadionu deklasoval Aston Villu 5:1. Skóre otevřel v 6. minutě Tonali, který v létě přestoupil do Newcastlu z AC Milán. Vedení však domácím vydrželo jen pět minut, za Aston Villu se trefila letní posila z Leverkusenu Diaby. Aktivní úvodní čtvrthodinu završil svou trefou Isak. Stejný hráč zvýšil na 3:1 krátce po pauze, o zbylé dva góly se postarali střídající Wilson a Barnes.

Nováček Luton, který se v nejvyšší soutěži představil po 31 letech, prohrál v Brightonu 1:4. Fulham zvítězil na hřišti Evertonu 1:0 trefou De Cordovy-Reida. Crystal Palace vyhrál 1:0 na stadionu Sheffieldu United po gólu Edouarda.

Anglická fotbalová liga – 1. kolo:

Burnley – Manchester City 0:3 (4. a 36. Haaland, 75. Rodri), Arsenal – Nottingham 2:1 (26. Nketiah, 32. Saka - 83. Awoniyi), Bournemouth – West Ham United 1:1 (83. Solanke - 51. Bowen), Brighton – Luton 4:1 (36. March, 71. Joao Pedro z pen., 85. Adingra, 90.+5 Ferguson – 79. Morris z pen.), Everton – Fulham 0:1 (73. De Cordova-Reid), Sheffield United – Crystal Palace 0:1 (50. Edouard), Newcastle – Aston Villa 5:1 (16. a 58. Isak, 6. Tonali, 77. Wilson, 90.+1 Barnes - 11. Diaby).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články