Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Arsenal zbrojí na Ligu mistrů. Za Riceho z West Hamu zaplatí rekordní sumu, ulovil i Havertze

Útok na titul v Premier League sice Arsenalu nevyšel, ale na přestupovém trhu se "Gunners" daří. Několikatýdenní jednání s West Hamem totiž dle britských médií dospělo do zdárného konce a za rekordních 105 milionů liber (2,9 miliardy korun) získají záložníka Declana Riceho. Dres severolondýnského týmu bude navíc v příští sezoně oblékat také Kai Havertz, jenž přišel za 65 milionů liber z Chelsea.

Declan Rice a Tomáš Souček z West Hamu s trofejí pro vítěze Konferenční ligy
zdroj: REUTERS

Kapitán "Hammers" Rice se stane nejdražším Angličanem všech dob a překoná rekord jiného záložníka Jacka Grealishe, za kterého Manchester City předloni zaplatil Aston Ville 100 milionů liber.

V prvním týmu West Hamu debutoval v roce 2017, celkem odehrál 245 zápasů a vstřelil 15 gólů. Začátkem června s ním v pražském Edenu slavil triumf v Evropské konferenční lize po finálovém vítězství 2:1 nad Fiorentinou.

O Riceho usiloval také mistrovský Manchester City. Úřadující vítěz Premier League a Champions League nabídl 90 milionů liber, ale do přetahované s Arsenalem se rozhodl nezapojit.

Pro "Gunners" půjde o nejdražší transfer v historii, doposud zaplatili nejvíce za útočníka Nicolase Pépého v roce 2019, konkrétně 72 milionů liber.

Představitelé klubů nyní diskutují o detailech splátkového kalendáře. "Hammers" dle uznávaného novináře Fabrizia Romana požadují zaplacení 100 milionů liber během nadcházejících 18 měsíců.   

Ofenzivní záložník Havertz už na Emirates Stadium víceletou smlouvu podepsal, Riceho čeká jednání o kontraktu a zdravotní prohlídka v nejbližších dnech.

"Stát se součástí tohohle úžasného klubu je skvělé. Arsenal je klub s ohromnou historií a doufám, že dokážeme velké věci," uvedl Havertz. "Tým má silnou mentalitu. I proto se proti němu v poslední době tak těžko hraje," doplnil.

"Kai je špičkový fotbalista, velmi všestranný a inteligentní. Naší středové řadě dodá velkou sílu a přinese do naší hry pestrost," chválil trenér Mikel Arteta německého reprezentanta.

Havertz působil v Chelsea od roku 2020, kdy přišel z Leverkusenu za 71 milionů liber. V anglické lize odehrál 91 zápasů a nastřílel 19 branek. Předloni dal jediný gól ve finále LM proti Manchesteru City.

Maddison mění Leicester za Tottenham

Nezahálí ani Tottenham, jehož další posilou se stal záložník James Maddison, který na jaře sestoupil s Leicesterem. Trojnásobný anglický reprezentant přestoupil za 40 milionů liber (přes miliardu korun) a podepsal smlouvu na pět let.

Maddison strávil v Leicesteru pět sezon, během nichž nastoupil do 203 utkání a zapsal 55 gólů. Předloni pomohl týmu vyhrát FA Cup.

Pro Tottenham, který převzal nový kouč Ange Postecoglou, je Maddison třetí letní akvizicí. Do klubu už přišel italský brankář Guglielmo Vicario z Empoli a švédský záložník Dejan Kulusevski proměnil hostování z Juventusu v přestup.

Zdroj
BBC, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články