Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Fotbalové MS v Jižní a Severní Koreji? Prezident Mun Če-in hledá cestu k míru

Soul – Napětí na Korejském poloostrově by se nyní dalo krájet. Severokorejský režim zkouší svými balistickými testy nových raket trpělivost okolních států. V rozjitřené době přišel nově zvolený jihokorejský prezident Mun Če-in s neortodoxním návrhem, aby Jižní a Severní Korea společně pořádala světový šampionát ve fotbale v roce 2030.

Gianni Infantino na setkání s Mun Če-inem
zdroj: ČTK/AP

"Pokud by sousední země v severovýchodní Asii včetně Jižní a Severní Koreje společně pořádaly mistrovství světa, pomohlo by to k prohloubení míru v obou zemích i celém regionu," citoval jihokorejského prezidenta jeho mluvčí.

Mun Če-in návrh předestřel prezidentu FIFA Giannimu Infantinovi. Ten přislíbil, že celou záležitost projedná s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, jelikož právě Čína by o pořádání MS v tomto roce pravděpodobně měla zájem.

Má to ale jeden háček. Zatím platí ve FIFA pravidlo, že jednotlivé kontinenty smějí hostit mistrovství jednou za dvanáct let a v roce 2022 bude pořadatelem vrcholného turnaje Katar. Číňané, kteří mají silnou pozici mezi sponzory FIFA, se nicméně budou snažit o změnu hlasovacích regulí.

Liberální prezident Jižní Koreje, který byl zvolen minulý měsíc, je znám svou snahou o otevřený dialog se svým severním sousedem, prozatím ovšem bez větší odezvy z druhé strany.

Korejské sportovní námluvy

Ostatně sport umí sbližovat. Společný korejský tým sestavili fotbalisté obou zemí v roce 1991 na mistrovství světa do 20 let v Portugalsku. Poprvé a zatím naposledy. Pod jednou vlajkou spolu Korejci ze severu a jihu šli na slavnostních zahájeních několika olympijských her od Sydney v roce 2000.

Jižní Korea má zkušenosti se společnou organizací MS. V roce 2002 proběhl na Korejském poloostrově a v Japonsku úspěšný šampionát.

Evropa vs. zbytek světa

O kandidatuře na pořadatelství MS v roce 2030 uvažuje Kolumbie, Chile, Anglie, Německo, ale také Austrálie společně s Novým Zélandem nebo Uruguay a Argentina. Obě země by chtěly pořádáním turnaje oslavit stoleté výročí od prvního šampionátu, který se hrál v roce 1930 v Montevideu.

Podle předsedy UEFA Aleksandera Čeferina by se mělo hrát na starém kontinentu. "V roce 2030 je řada na nás. Budeme usilovat o to, aby pořadatel světového šampionátu byl z Evropy," prohlásil na začátku června Čeferin.

Zdroj
ČTK, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články