Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Už žádný pat. Zástupci FIFA míří kvůli volbám šéfa Fotbalové asociace do Česka

Praha - Fotbalová asociace ČR je po patu ve volbách nového předsedy a rezignaci stíhaného Miroslava Pelty bez řádného šéfa. Asociaci dočasně vedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Průběh valné hromady se ovšem nelíbí mezinárodní fotbalové federaci FIFA. Ta chce koncem června vyslat do Česka své zástupce, kteří by měli na Strahově pomoci upravit stanovy asociace. Informuje o tom Český rozhlas.

Roman Berbr
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Obdržel jsem avízo, že k nám vyjede pracovní skupina FIFA, která by měla být koncem měsíce v České republice. Měla by pracovat na našich stanovách. Nelíbí se jim dvoukomorový systém, který už poněkolikáté zablokoval volbu předsedy," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Vedení FIFA chce zareagovat na výsledky voleb během valné hromady. Ta si nové vedení FAČR v čele s předsedou nezvolila. Dva kandidáti na šéfa asociace postupující z prvního kola Martin Malík ani Petr Fousek nezískali ani ve třetím kole volby potřebný počet hlasů. Pro třetího uchazeče Libora Dubu hlasovali jen tři delegáti z Čech a vypadl hned v prvním kole.

Za takové situace se Pelta rozhodl vzdát funkce předsedy asociace. Rezignace mu měla dopomoci k tomu, aby byl propuštěn z vazby, kde strávil více než měsíc kvůli obvinění z podvodů s dotacemi pro sport. Pelta nicméně dále zůstává ve vedení Českého olympijského výboru a České unie sportu.

Malík "vládl" při volbách v české komoře, Fousek zase v té moravské. Obě komory mají jiný počet delegátů, ke zvolení bylo potřeba získat nadpoloviční většinu hlasů. Ve třetím kole musel mít kandidát ke zvolení vyšší součet hlasů z obou komor, avšak zároveň v každé z komor získat alespoň 35 procent.

Do konce roku tak má být svolána mimořádná valná hromada. Možná už se na ní ale bude hlasovat novým systémem. Zástupcům FIFA totiž právě dvoukomorový volební systém vadí. Nechtějí, aby se opakovalo, že předseda nebude zvolen.

"Zřejmě nám chtějí pomoci k úpravám stanov, aby k volbě došlo. Ať to bude jakýkoli předseda, ale aby byl zvolen," dodal Řepka s tím, že existují různé možnosti. Nejtvrdším řešením by podle něj bylo zrušení obou komor.

Zdroj
ČT sport, ČRo Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články