Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šéf UEFA: Nenecháme se vydírat. Superligu nejlepších týmů nedovolím

Helsinky - Vytvoří se superliga nejsilnějších evropských týmů? Zapomeňte. Alespoň v tomto duchu se vyjádřil šéf UEFA Aleksander Čeferin, který navíc dodal, že se od klubů federace nenechá vydírat. Na 41. kongresu v Helsinkách zároveň přislíbil, že každá z 55 členských asociací včetně té české obdrží v budoucnu takzvanou platbu solidarity ve výši milion eur (asi 27 milionů korun) ze zisků UEFA, což je podíl z úspěšnosti soutěží národních mužstev. "UEFA tu není proto, aby hromadila bohatství," uvedl slovinský právník.

Aleksander Čeferin
zdroj: AP autor: Thanassis Stavrakis

"Budeme společně pracovat na nápravě nerovnováhy. Sdílení nesmí být nadále považováno za sprosté slovo. Mohu všem slíbit, že nebude žádná uzavřená liga. Něco takového není v souladu s našimi hodnotami a ideály," uvedl.

Čeferin je od svého zářijového zvolení do čela jedné z největších sportovních organizací pod tlakem zejména kvůli změně postupových kritérií do Ligy mistrů. V ní budou mít více míst nejsilnější ligy Evropy. UEFA se tím snaží zabránit hrozbě vytvoření uzavřené soutěže pro nejlepší kluby, jak je tomu například v basketbalu.

To se ale nelíbí ekonomicky slabším ligám, jejichž kluby nyní budou mít do LM těžší cestu. Týká se to i české nejvyšší soutěže, jejíž jedenáctá příčka v koeficientu UEFA by za dosavadních podmínek zaručovala mistrovi start v základní skupině LM. Podle nových pravidel to ale bude jen předkolo.

Sdružení evropských fotbalových lig (EPFL) na protest neprodloužilo dohodu s UEFA a bude moci hrát své soutěže ve stejný čas, jako se hraje Liga mistrů. "Nenecháme se vydírat někým, kdo si myslí, že může manipulovat menšími ligami či vnutit svou vůli asociaci, jen protože má moc díky astronomickým příjmům, které generuje," prohlásil Čeferin.

Věří, že se UEFA podařilo najít kompromis pro všechny strany, jelikož se na jednání podíleli kluby, ligy i hráči. "Nový pětiletý plán není nic vynuceného a nepřišlo to zčistajasna, jak se to stávalo v minulosti. Nevytvářel to nějaký byrokrat se svými úředníky schovanými na břehu Ženevského jezera," prohlásil Čeferin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články