Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pelta: Kovaříka uznávám, sejdu se s ním i Berbrem

Praha - Předseda FAČR Miroslav Pelta neshledává ve vyjádření bývalého ligového rozhodčího Libora Kovaříka na adresu místopředsedy asociace Romana Berbra tak třaskavé informace, kvůli nimž by měl podle svých slov začít jednat. Přesto se s oběma zainteresovanými stranami chce sejít a situaci prošetřit.

Kovařík v rozhovoru pro deník Sport prohlásil, že komisi rozhodčích řídí de facto právě Berbr. "Chápu, že Berbrova estébácká minulost není každému příjemná, ale budu to řešit v klidu, bez emocí," prohlásil Pelta.

Překvapilo ho prý, že Kovařík nejprve nepřišel za ním. "Domnívám se, že to mělo být první, co měl udělat. Těžko mohu jednat, když nemám podněty od rozhodčích, ale jen z médií," uvedl později Pelta s tím, že nechce vést žádnou mediální přestřelku.

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta nadále stojí za Berbrem

Šéf českého fotbalu však prý Kovaříkův náhled do pozadí českých fotbalových rozhodčích nebere na lehkou váhu. "Kovaříka jsem uznával jako profesionálního rozhodčího a chytrého člověka. Není tam ale nic, co by mě opravňovalo k tomu, abych konal," uvedl Pelta ve vysílání Českého rozhlasu. Připomněl, že Berbra může odvolat jen valná hromada FAČR. "Nadpisy v novinách vypadají famózně, ale jsou určité procesy, které musíme dodržovat," dodal.

Kovařík tvrdí, že Berbrovou motivací je, aby rozhodčí žili v nejistotě a báli se ho. "Dává tak najevo, že on je neomezeným vládcem a jedině on rozhoduje o tom, kdo bude a nebude pískat," uvedl.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

Pelta se proto chce sejít jak s Berbrem, tak s Kovaříkem. "Pokud je situace taková, jak pan Kovařík přes média tvrdí, tak tím spíš potřebuji zjistit dost informací na to, abych mohl vyhodnotit její vážnost. Proto se chci sejít se všemi zainteresovanými, zjistit, zda a co se opravdu děje, a ne rozhodovat pod tlakem a na základě článku v novinách," uvedl šéf FAČR. 

Na středu už si k sobě Pelta pozval šéfku komise rozhodčích Dagmar Damkovou. "Mám k ní velkou důvěru," zdůraznil předem. Damková je Berbrovou manželkou a podle Kovaříka, který nedávno nečekaně s pískáním skončil, svou funkci nemůže vykonávat dobře, když většinu času tráví na zahraničních seminářích. "Za celé čtyři roky měla jednu jedinou přednášku," kritizoval mimo jiné Kovařík, který Berbra vidí jako faktického vládce sudích.

Berbrovi je zároveň vyčítána jeho normalizační minulost ve službách Státní bezpečnosti. "Kdybychom to takhle brali plošně po republice, mohli bychom koukat, s kým sympatizujeme a s kým ne," řekl Pelta nejednoznačně.

Upozornil také na Berbrův silný vliv na členy FAČR. "Má v sobě takový diktátorský naturel," shodl se na dálku s Kovaříkem. Ten upozornil na Berbrovy praktiky na Strahově i mimo něj: zastrašování a podepisování různých peticí. "Ale jestli se někdo tomu fotbalu věnuje od rána do večera, je to Berbr," zlehčil vzápětí Pelta.

Zdroj
ČT sport, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články