Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Fotbalistky se v prvním kole baráže o postup na Euro utkají s Běloruskem

České fotbalistky se v říjnovém prvním kole baráže o postup na Euro 2025 ve Švýcarsku utkají s Běloruskem. Rozhodl o tom los v Nyonu. První utkání bude na programu na hřišti soupeře, který hraje v azylu na neutrální půdě. Zřejmě v Polsku, nebo v Maďarsku. V případě postupu se tým trenéra Karla Rady utká ve finálové části s vítězem duelu mezi Portugalskem a Ázerbájdžánem.

České fotbalistky v zápase proti Dánkám
zdroj: fotbal.cz

Český tým v osudí nechyběl, přestože ve své kvalifikační skupině skončil i přes senzační vítězství nad španělskými mistryněmi světa až čtvrtý. České fotbalistky se totiž prezentovaly v nejvyšší kvalifikační lize, ze které postoupily první dva celky přímo na šampionát a třetí i čtvrtý tým čeká baráž.

Díky nasazení jako v mužské Lize národů je tak pro ně šance na finálový turnaj stále zajímavá. Češkám totiž připadly soupeřky z nejnižší třetí kvalifikační ligy. Baráž je ovšem dvoukolová a na závěrečný turnaj z ní projde sedm nejúspěšnějších týmů.

Los je pro český tým nepříjemný ze dvou důvodů. S Běloruskem opět sehraje oba zápasy v zahraničí, navíc Portugalsko je zřejmě asi nejsilnější soupeř, který byl v osudí. "Popravdě ani nevím, co k tomu říct, abych zůstal slušný," reagoval trenér Rada na svazovém webu.

"Proti Bělorusku hrajeme opakovaně v kvalifikaci i Lize národů. Opět jsme tímto losem přišli o výhodu domácího prostředí, což mě samozřejmě nesmírně mrzí. V posledních měsících fanoušci začali na naše zápasy chodit a teď nejdůležitější zápasy kvalifikace odehrajeme někde v zahraničí. Jsem obrovsky zklamaný, těžko to rozdýchávám," dodal kouč.

"V další fázi je pro nás Portugalsko jedním z nejtěžších soupeřů, technicky velmi dobře vybavený tým. Ale pokud si chceme splnit náš sen a postoupit na závěrečný turnaj, musíme v baráži přejít přes každého soupeře," řekla kapitánka Petra Bertholdová.

"Když to vezmu pozitivně, tak s Běloruskem máme fotbalovou kvalitou rozhodně na to, abychom první kolo přešli. Problém ale vidím hlavně v logistické stránce, protože budeme muset oba zápasy odehrát v zahraničí a bude obtížné hráčkám připravit ideální podmínky pro přípravu," poukázala Miroslava Fousková, šéfka úseku ženského fotbalu FAČR.

"Co se týká případného postupu, tam na nás bude čekat nejtěžší možný soupeř. Dobré je, že jsme s Portugalskem hráli před nedávnou dobou a již tedy víme, co nás bude čekat. A poslední dva zápasy kvalifikační skupiny nám ukázaly, že dokážeme hrát s každým, takže si budeme věřit i na Portugalky," dodala Fousková.

Zápasy prvního kola se odehrají mezi 23. a 29. říjnem, finálové druhé kolo bude na programu mezi 27. listopadem a 3. prosincem.

Zdroj
ČTK, fotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články