Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

SESTŘIH: Senzace v Chomutově. Češkám se v kvalifikaci ME podařil obrat proti Španělkám

Tak tohle se nečekalo. České fotbalistky zaskočily v Chomutově soupeřky ze Španělska, když v kvalifikačním utkání mistrovství Evropy zdolaly mistryně světa po obratu 2:1. Vítězný gól zaznamenala Eva Bartoňová z penalty.

Klára Cahynová (vlevo) v utkání proti Španělkám
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Ten výsledek zní neskutečně. Už u nich měl náš výkon parametry a v zápase jsme si zase potvrdili, že můžeme porazit i takové soupeře. Tři body proti Španělsku pro nás mají obrovskou hodnotu," uvedl Rada.

Klíčová situace zápasu se udála na začátku druhého poločasu. Španělská brankářka Misa Rodríguezová si v 50. minutě zahrávala s míčem při rozehrávce ve vlastním vápně, čehož úspěšně využily napadající reprezentantky Kateřina Svitková a Franny Černá.

Svitková míč soupeřce vypíchla a druhá jmenovaná byla gólmankou faulována při snaze o průnik. Rezultát byl jasný – penalta. Pokutový kop suverénně proměnila Bartoňová, když míč poslala do šibenice.

Češky tak dokonaly výsledkovou otočku, neboť na konci první půle srovnala na 1:1 právě aktivní Svitková, která při odraženém míči zachovala chladnou hlavu a uklidila ho mimo dosah Rodríguezové.

"Jakmile šel míč k Míše (Khýrové), tak mi bylo jasné, že bude střílet a že to buď poletí úplně pryč, nebo to takhle vyrazí. Takže jsem neváhala a běžela jsem k bráně. Pak jsem se jen soustředila na to, abych trefila bránu, a prostě jsem to tam poslala," popsala Svitková.

Svitková byla navíc také u dalšího důležitého momentu, když ji v 70. minutě nebezpečně faulovala Irene Paredesová. Španělská kapitánka zasáhla českou hráčku kopačkou do obličeje v souboji o vysoký míč a uviděla červenou kartu.

Španělkám to ve snaze o srovnání viditelně ublížilo a na rozdíl od prvního poločasu si už tolik šancí nepřipravily. Nejaktivnější z kádru mistryň světa byla Salma Paralluelová, ale z mnoha dobrých příležitostí zejména v prvním poločase skórovat nedokázala. Jedinou branku zařídila v 15. minutě nepovedeným centrem Aitana Bonmatiová, jejíž nákop skončil v brance Olivie Lukášové.

"Holky si hrábly na svoje dno. Rozjezd jsme měli trochu pomalejší, chyběla nám agresivita, důraz, lepší kombinace. Ale postupně jsme se do toho dostávali, přežili jsme i několik gólovek soupeře. Vyrovnávací branka pro nás byla nakopnutím do poločasu, holky cítily obrovskou šanci a tou bojovností ve druhé půli to ukázaly," uvedl Rada.

Češky si připsaly první vítězství v kvalifikaci, o šanci na přímý postup ale přišly po večerní výhře Dánska 3:0 v Belgii. Alespoň se bodově dotáhly na Belgičanky, se kterými mají horší vzájemnou bilanci, k posunu na třetí místo tak musí v závěrečném kole bodovat v Dánsku. Na šampionát ve Švýcarsku projdou přímo první dva celky ze všech čtyř skupin elitní úrovně A, týmy na třetích a čtvrtých příčkách půjdou do baráže.

Kvalifikace mistrovství Evropy fotbalistek:

Česko – Španělsko 2:1 (1:1)

Branky: 44. Svitková, 51. Bartoňová z pen. – 15. Bonmatíová. Rozhodčí: Husseinová (Něm.). Diváci: 1893. ČK: 70. Paredesová (Šp.).

Sestava Česka: Lukášová – Šlajsová, Bertholdová, Dědinová (83. Bendová), Bartoňová (68. Huvarová) – Krejčiříková, Dubcová, Cahynová (77. Kotrčová), Khýrová (77. Veselá) – Svitková (77. Růžičková), Černá. Trenér: K. Rada.

Belgie - Dánsko 0:3 (0:3)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články