Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Fotbal musíte milovat a Premier League je větší motivace než prachy, říká Suchopárek

Zkušeností s mladými fotbalisty má až až. Jan Suchopárek trénoval reprezentační devatenáctku, nedávno přišel k výběru o dva roky staršímu a zatím se mu daří náramně. V cestě na mistrovství Evropy jen vítězí a nyní jej čekají důležité zápasy v Anglii a Slovinsku. Jak zvládá hráče, kteří se začínají dostávat k velkým penězům a objevují další lákadla? Nový kouč jednadvacítky v tom nevidí žádný problém.

Jan Suchopárek
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Mně se s nimi pracuje výborně," tvrdí Suchopárek. "Každý má jiné koníčky, ale děláme s nimi různé teambuildingové akce, kde musejí spolupracovat, a bavíme se i o věcech, které jsou mimo fotbal, a myslím si, že na to reagují dobře, a nás ta práce baví, takže vazba mezi hráči, trenéry a dalším komparsem je dobrá," říká muž, který vykopal titul se Slavií a na ME 1996 získal stříbro.

Velký přínos pro mladé kluky vidí u fotbalistů, kteří už mají angažmá v zahraničí. "Ostatní kluci se samozřejmě zajímají. Občas zaslechnu, jak se baví o tom, jak do Manchesteru přišel Ronaldo, tak se na něho ptají Koviho (brankář Kovář, který v United působí). Pro hráče, kteří nemají zahraniční angažmá, je to určitá motivace a snaha se rozvíjet," říká Suchopárek přesvědčeně.

Suchopárek ani nevidí moc rozdíl v práci s mladými fotbalisty od doby, kdy sám hrál, a dnes, kdy je přece jen ve fotbale víc lákadel a víc peněz.

"V zásadě je to pořád stejné. Když nebudete mít radost z fotbalu a nebudete ho milovat, tak vám to ty peníze neudělají a výkonnostně nahoru nepůjdete. Možná si za to koupíte jedno auto, ale do budoucna z toho nic dobrého nekouká," tvrdí trenér, který se mezi mladými hráči pohybuje roky a je přesvědčený, že hráči to vnímají stejně.

Hrál i ve Francii a v Německu, sám poznal, jak to chodí ve velkém "fotbalovém" světě, po němž právě tihle kluci touží. Ale svých svěřenců se zastává. "Určitě nejsou v jednadvacítce proto, aby si vydělali prachy. A když se posouvají výš, tak to není pro peníze, ale proto, že mají motivaci třeba si zahrát Premier League, a věřím, že v tomhle jsou stejní, jako byla ta předcházející generace. A věřím, že budeme úspěšní jako generace třeba v devadesátých letech, kdy pravidelně ve svých kategoriích hráli evropskou špičku," tvrdí trenér.

Hodně se mluví o odchodech hráčů do zahraničních klubů ještě v hodně mladém věku, což zdaleka ne pro všechny je správná cesta za kariérou. Ale zkušený kouč už přece jen vidí, že hráči jsou dnes na tuhle cestu už lépe připravení.

"Jsou to pořád kluci, vytržení ze svého rodinného zázemí, rodinných vazeb. Je to pro ně těžké, i když většinou řeknou, že se toho nebojí," naznačuje, s jakými problémy se musejí vyrovnat i mimo fotbal.

"Ven chodí častěji kluci až v šestnácti sedmnácti letech, kdy už se s tím přece jen dokážou srovnat. Musejí se vyrovnat s jazykovou bariérou, odloučením od kamarádů, rodiny. Je to individuální, jak se s tím každý dokáže vypořádat," vysvětluje.

Jestli s mladými fotbalisty nějak v tomto směru pracují v českých klubech, netuší, ale alespoň jazyková vybavenost je u hráčů určitě lepší než dřív.

"Ti kluci už jsou většinou slušně jazykově vybavení. Většina z nich chodí na střední školu, komunikují přes počítač, sledují články ze zahraničí," popisuje Suchopárek to, co jeho svěřencům pomáhá na cestě do zahraničí.

"Občas se třeba někdo bojí mluvit, ale určitě je vidět v poslední době velký posun, zejména co se týče angličtiny. I z formulářů, které jim dáváme, vidím, jak jsou na tom jazykově, píší si tam minimálně jeden i dva jazyky, jimiž aspoň nějakým způsobem vládnou," uzavírá Suchopárek rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články