Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slovácko uhrálo s Fenerbahce cennou remízu a kleslo do play-off Konferenční ligy

Senzace byla v nedohlednu. Fotbalisté Slovácka sice dokázali s favorizovaným Fenerbahce remizovat 1:1, ale vzhledem k jednoznačné porážce 0:3 z Istanbulu se s účinkováním v kvalifikaci Evropské ligy loučí. Skóre otevřel v 56. minutě Serdar Dursun, krátce nato vyrovnal Ondřej Šašinka. Svěřence trenéra Martina Svědíka proto čeká závěrečné předkolo Evropské konferenční ligy s AIK Stockholm. První zápas se bude hrát 18. srpna v Uherském Hradišti.

Domácí tým nastoupil se čtyřmi změnami oproti prvnímu utkání, na hrotu tříčlenného útoku začal Šašinka. V kádru tureckého vicemistra hráli od začátku jen tři fotbalisté, kteří začali před týdnem v Istanbulu. Pouze na lavičce byl opět český reprezentant Filip Novák.

V plánech Slovácka figurovala aktivní hra, která by dostala hostující mužstvo pod tlak a přinutila je k chybám. Ve 2. minutě sice pálil Duskí nad, byla to ovšem na dlouhou dobu jediná akce směrem k turecké bráně.

Fenerbahce s vědomím pohodlného náskoku poctivě bránilo a vyráželo k rychlým kontrům. Po jednom z nich skončila spolupráce Gülera s Crespem v náručí Ngyuena. Klubu z Uherského Hradiště dělala problém vysoká intenzita pohybu soupeře a také skvělá organizace hry, což znemožňovalo kvalitní rozehrávku i možnost dostat se na dostřel Bayindirovy svatyně.

A tak se gólové šance v první půli rodily převážně před Nguyenem. Ve 27. minutě pálil tvrdě Rossi, o chvíli později Dursun a v náručí domácího gólmana skončila i Rossiho hlavička.

Ve druhé půli přece jen dostalo Slovácko favorizovaného soupeře pod tlak. Sice mu nechybělo nasazení a bojovnost na hranici možností, ale na kvalitu tureckých fotbalistů to bylo málo. Naplno to dokázal Dursun, který si před šestnáctkou poradil s nedůraznými obránci a tvrdou střelou k tyči otevřel skóre - 0:1.

Tým z Uherského Hradiště se ovšem brzy dočkal vyrovnání. Trávníkovu hlavičku gólman ještě vyrazil, na dorážku Šašinky už ale nedosáhl. "Michal (Trávník) si dobře zaběhl za obranu, jeho střela se nějak odrazila a já míč trefil ne úplně ideálně. Kdybych to trefil dobře, možná by to brankář chytil. Měl jsem i štěstí," popsal Šašinka.

Z domácích spadla nervozita, ostych a s podporou zaplněného stadionu se snažili strhnout vítězství na svou stranu. V 69. minutě tvrdě pálil Kohút, leč pouze do brankáře. Zkušení hosté si následně remízu i postup pohlídali.

"Fanoušci nás hnali, byl to skvělý zápas. Pro celé Slovácko je cenné uhrát remízu s takovým mužstvem. Věřím, že nám to pomůže do dalších bojů," dodal Šašinka.

Slovácko narazí ve 4. předkole Evropské konferenční ligy na AIK Stockholm, který po penaltovém rozstřelu vyřadil Škendiji Tetovo. Fenerbahce čeká v play-off Evropské ligy vídeňská Austria.

1. FC Slovácko - Fenerbahce 1:1 (0:0)

Branky: 58. Šašinka - 56. Dursun. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Todorovič (všichni Černá Hora). ŽK: Duskí - Peres, Mor. Diváci: 6520. První zápas: 0:3, postoupilo Fenerbahce.

Slovácko: Nguyen - Šimko (63. Reinberk), Daníček, Kadlec - Tomič (84. Sinjavskij), Trávník, Ljovin (63. Kohút), Duskí - Petržela, Šašinka (72. Kozák), Holzer (63. Kalabiška). Trenér: Svědík.

Fenerbahce: Bayindir - Osayi-Samuel, Lemos (74. Gustavo), Peres (64. Novák), Szalai - Yüksek, Crespo (64. Zajc), Rossi - Bruma (64. Mor), Dursun, Güler (80. Lincoln). Trenér: Jesus.

Martin Svědík (trenér Slovácka): "V první půli jsme ztráceli balony, neudrželi jsme je, byli jsme málo odvážní a chyběla nám kvalita. Proto jsme se nemohli dostat do tlaku. Zbytečně jsme se balonů zbavovali, měli jsme přílišný respekt k soupeři, nechávali jsme moc místa v našem útočném prostoru. Už koncem první půle jsme některé situace začali řešit lépe a druhá půle pak byla diametrálně odlišná. Měli jsme více ze hry a k náporu nás bohužel nakopl inkasovaný gól, byť byl dost laciný. Hráli jsme více na riziko, ale rozhodla kvalita v šestnáctkách, kdy soupeř jednu využil, nám se další akce po vyrovnání nepodařilo dotáhnout do konce. Tyto dva zápasy nám daly obrovskou zkušenost, hráči dnes předvedli diametrálně odlišný výkon oproti zápasu v Istanbulu, tam se rozhodlo o našem vyřazení. Dnes jsme poznali, že hrát se dá s každým, jen musíme plnit stanovené úkoly a nemít zbytečně velký respekt. Ale jsme rádi, že jsme se do Evropy dostali a můžeme si takové zápasy zahrát. Náš cíl je probojovat se do skupiny Konferenční ligy, ať už to bude kdokoli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články