Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej: HC Dynamo Pardubice - HC Oceláři Třinec

Česko v evropských pohárech. Slavia chce stvrdit postup, Slovácko smazat manko

V rozdílných pozicích vstoupí česká mužstva do odvet třetího předkola pohárů. Slavia bude v Evropské konferenční lize hájit v Aténách proti Panathinaikosu dvougólové vedení, Slovácko se naopak v Evropské lize pokusí stáhnout tříbrankový náskok Fenerbahce. Přímý přenos utkání Slovácko - Fenerbahce sledujte od 18:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Před dvojzápasem jsme se bavili, že je to 50 na 50. Teď se to posunulo směrem do plusu pro nás. Ale ještě nás čeká peklo," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci na cestě do skupinové fáze už ve 2. předkole vyřadili celkovým skóre 11:0 gibraltarského outsidera St Joseph's. Po případném postupu přes Panathinaikos by Pražané museli přejít ještě přes jednoho soupeře, jímž by byl lepší z dvojice Trnava a Čenstochová. Výrazně blíže k postupu je po venkovním vítězství 2:0 polský vicemistr.

Červenobílí si v kvalifikaci nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli Trpišovského svěřenci letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude navíc v roce 2023 hostit Eden.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia - Panathinaikos

Slavia před týdnem vyhrála góly Ivana Schranze a střídajícího Mosese Usora a Panathinaikosu připravila v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 utkání. Červenou kartu dostali domácí Eduardo Santos a nejlepší střelec Panathinaikosu z minulé ligové sezony Sebastián Palacios, kteří budou kvůli trestu v odvetě chybět.

Českým klubům se na řecké půdě nedaří, v dosavadních 13 pohárových utkáních tam ještě nezvítězily. Panathinaikos postoupil ze všech čtyř předchozích dvojzápasů s tuzemskými soupeři od rozdělení federace, v roce 2009 prohrál v úvodním duelu na Spartě rovněž o dva góly (1:3), ale v domácí odvetě zdolal Letenské 3:0. V sezoně 2001/02 vyřadil aténský celek Slavii v kvalifikaci Ligy mistrů, nyní však mají Pražané blízko k odplatě.

"Jsme tým, který se snaží hrát ofenzivně. Je pro nás přirozenější hrát konstruktivně a být silní na míči. Nejsme tým, který si umí stoupnout a bránit. Panathinaikos má skvělé mužstvo, to dokázal v zápasech s Leverkusenem, Olympiakosem nebo PAOKem. Uvědomujeme si, jak silný soupeř nás čeká," upozornil Trpišovský.

Nejstarší řecký fotbalový stadion

Červenobílí očekávají v odvetě velmi bouřlivé prostředí. Nejstarší řecký fotbalový stadion pojme 16 tisíc diváků. "Nenechme se zmást, že to je jen 16 tisíc. Řekové jsou temperamentní, a když to rozpoutají, je to peklo. Nesmíme jim dát šanci na hřišti a tím pádem eliminovat i hlediště," řekl asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Ve čtvrtek má být v Aténách okolo 33 stupňů. "V celé Evropě je horko. Jsme na to teď zvyklí, doma jsme se s tím dobře popasovali. Uvidíme, jaká tam bude vlhkost. Tohle vedro pro fotbal moc není, ale je to pro obě mužstva stejné," poznamenal Houštecký.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia ladí poslední detaily na odvetu v Aténách

Panathinaikos, který v minulé sezoně ovládl domácí pohár a do soutěží UEFA se vrátil po pěti letech, odehrál na Slavii svůj první soutěžní zápas v sezoně. Srbský trenér Ivan Jovanovič je přesvědčen, že v odvetě už budou jeho svěřenci ještě výrazně lépe připraveni.

"Skóre 2:0 odpovídá našemu výkonu. Musíme se dát dohromady a připravit na druhý zápas. Musíme se poučit a zahrát lépe. Jsem přesvědčen, že to dokážeme," prohlásil Jovanovič.

Pražanům budou v odvetě vedle dlouhodobých marodů kvůli zranění chybět i středopolař Lukáš Provod a křídelník Ewerton, kterého zranil protihráč při nedělním ligovém vítězství 4:1 nad Zlínem. Start dalších záložníků Usora a Petra Ševčíka je nejistý.

Předpokládané sestavy:

Panathinaikos: Brignoli - Kotsiras, Punguras, Magnússon, Ganea - Pérez, Kurbelis - Vagiannidis, Čerin, Cantalapiedra - Šporar.

Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, Oscar - Holeš, Tiéhi - Usor, Traoré, Olayinka - Schranz.

Slovácko zažije na vlastním stadionu velký svátek, neboť to bude jeho domácí premiéra v Evropské lize. Dosud se představilo na pohárové scéně pouze loni, kdy ve druhém předkole Evropské konferenční ligy vypadlo po pokutových kopech s Lokomotivem Plovdiv.

Tentokrát se proti týmu kouče Martina Svědíka postaví klub, který už v pohárech odehrál bezmála 250 zápasů. Členem jeho kádru je český reprezentační obránce Filip Novák, který odehrál poslední čtvrthodinu úvodního zápasu v Istanbulu. V uplynulém ročníku turecké ligy skončilo Fenerbahce druhé za Trabzonsporem a vybojovalo právo startu ve 2. předkole Ligy mistrů. V něm nepřešlo přes kyjevské Dynamo po výsledcích 0:0 a 1:2 po prodloužení. V pondělí vstoupilo do nejvyšší domácí soutěže remízou s Ümraniyesporem 3:3.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Fenerbahce - Slovácko

Slovácko má naopak za sebou vítězný zápas s Hradcem Králové (1:0). "Spravili jsme si náladu za nepovedené vystoupení v Istanbulu," konstatoval trenér Svědík.

O motivaci svěřenců před čtvrteční odvetou nemá obavy. "Pohár je sám o sobě motivací. Hrajeme za sebe, za klub a také za český pohárový koeficient. Každý bod a každé vítězství se počítá," zdůraznil Svědík.

Podle něj bude hodně důležitý začátek zápasu. "Fenerbahce má svoji kvalitu, ale pořád je to fotbal. Dokud naděje nezhasne, musíme dřít do úmoru a snažit se vývoj zvrátit. Takhle to mám v hlavě nastavené, takhle to budu hráčům říkat. Musíme na Fenerbahce ostře nastoupit, na nic nečekat a uvidíme, jak to dopadne," dodal Svědík.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovácko chce Turkům odvetu v EL znepříjemnit

Zvláštní režim Fenerbahce

Fenerbahce zvolilo na cestě k odvetě netypický režim. Ještě ve středu dopoledne trénovalo v Istanbulu, poté se letecky přesunulo do Brna, kde se také ubytovalo. Do Uherského Hradiště přijede favorizovaný tým až ve čtvrtek před zápasem. "Turci mívají sklony k podcenění, asi si první zápas vyhodnotili tak, že už mají postup jistý, a proto se takhle chovají," komentoval záložník Milan Petržela.

Pokud by Slovácko postoupilo, změřilo by ve 4. předkole Evropské ligy síly s Austrií Vídeň, s níž by začalo 18. srpna v Rakousku. V případě vyřazení klesne do play-off Evropské konferenční ligy a o skupinu by si zahrálo s lepším z dvojice AIK Stockholm - Škendija Tetovo. V tomto případě by 18. srpna začínalo doma.

Předpokládané sestavy:

Slovácko: Ngyuen - Tomič, Kadlec, Šimko, Duskí - Ljovin, Daníček - Petržela, Trávník, Holzer - Kalabiška.

Fenerbahce: Bayindir - Osayi-Samuel, Gustavo Henrique, Szalai, Kadioglu - Arao - Mor, Yüksek, Lincoln - Valencia, Rossi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články