Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Góly střílí v lize i Evropě. Odkud se vzal Sima? Hráč, který překvapuje i Trpišovského

Traoré, Džafič, Conde a v neposlední řadě Sima. To je jen část hráčů, kteří se přes Táborsko právem posunuli do nejvyšší domácí soutěže. V čem spočívá kouzlo druholigového klubu, který má neobyčejný čich na velké fotbalové talenty? "Na některé kluky se můžeme dívat s mírnou pýchou a očekáváním," říká skromně trenér Miloslav Brožek.

Abdallah Sima
zdroj: ČTK/AP

Abdallah Sima je jméno, které v poslední době rezonuje v české, ale i Evropské lize. Teprve devatenáctiletý senegalský útočník se přes Táborsko dostal až do základní sestavy Slavie, kde oslňuje svými výkony.

Právě kouče Brožka a vedení svého bývalého klubu, kde vydržel sotva pár měsíců, než se přesunul do Edenu, přijel Sima navštívit před cestou k odvetě základní skupiny EL do Nice. 

"Strávili jsme příjemný večer s jeho agentem a naším panem ředitelem. Bavili jsme se o tom, jak se vrací do té frankofonní domoviny. A jak je to pro něj důležité, ukázat se na jihu Francie," přibližuje Brožek v rozhovoru pro ČT sport. A důležitý zápas opravdu byl, i z toho důvodu, že se v něm Sima zapsal jedním ze tří slávistických gólů.

Sima přišel do České republiky teprve březnu 2020 z akademie francouzského Evianu. "Sima je něco, co je podle mého názoru neopakovatelné a nedá se to úplně zařadit. Ten hráč stoupá příliš rychle než tak, jak bychom měli normálně pracovat," ví Brožek.

Teď Simu chválí i Jindřich Trpišovský. "Je v něm obrovský potenciál, má neskutečné předpoklady a zlepšovat se bude raketově," předpokládá kouč Slavie.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Já jsem za to strašně rád, ale řekněme si to narovinu: těžko budeme každý půlrok přivádět nového Simu. Budeme ale strašně rádi, když budeme moci vychovávat hráče, jako je Conde a bude tam z Táborska mezistupeň někam do první ligy a bude o něj zájem," dodává pro Dohráno Plus.

Evian bere spolupráci s Táborskem projektově. "Kdyby to brali pouze finančně a zištně, tak by se tihle hráči asi těžko dostali do České republiky. Vedení Evianu má výborný přístup. Ti hráči nejsou zadarmo, už prošli akademiemi v Africe, jsou to hráči prověření, kteří se připravují na velký fotbal. Pokud Eivan usoudí, že česká cesta je správná, tak my o ty hráče usilujeme," vysvětluje Brožek, který v Táborsku pracuje rok a půl.

Na trhu je podle něj řada agentů z Afriky, kteří dodávají hráče jen pro uplatnění. "A oni zpravidla nejsou připravení. Evian k nám posílá hráče, kteří nám okamžitě pomůžou a mají transferový potenciál."

Sport
zdroj: ČT4

Tábroskem prošlo ještě během jeho působení ve třetí lize celkem 83 hráčů včetně dorostenců klubu, Sima a spol. jsou tak pouze špičkou ledovce.

"Opravdu jsme to odpracovali a vybrali to nejlepší. Je zde daleko víc možností, které používáme, je to pro nás šťastné období z hlediska přestupové politiky a výběrů hráčů," ví šestačtyřicetiletý kouč

Táborsko je s uváděním hráčů do vyšších sfér zkrátka jednoznačně současný fenomén.

"před mým příchodem tehdy do třetí ligy jsme zvažovali, jakou cestou se vydat. Samozřejmě jsme se dívali do kvality, možností a strategie do budoucna. Zvolili jsme cestu cizinců v té době, protože kvalitní české hráče jsme těžko dostávali do třetí ligy," vzpomíná Brožek.

Táborsko s třetinou hráčů ze zahraniční nakonec třetí ligu vyhrálo. "A dnes z toho profitujeme tím, že se můžeme dívat na některé hráče, které jsme přivedli, s mírnou pýchou a očekáváním, jak se jim bude dařit v ligových klubech dál."

Abdallah Sima
zdroj: ČTK/AP

Nyní je ovšem klub s osmi body třináctý takřka na dně druholigové tabulky a musí zvažovat, jaké kroky budou v nejbližším období následovat.

"Hráčům, kteří vykopali třetí ligu, zůstali v klub a neměli nabídky ještě z třetí ligy, tak jsme slíbili, že se poperou o to hrát druhou ligu a doplníme je dalšími mladými perspektivními hráči," říká Brožek, který dříve pracoval pro druholigovou Vlašim.

V týmu vidí velmi potenciál. "Druhá liga je obrovsky vyrovnaná, teď po dalších dvou zápasech vyhodnotíme, zda ta cesta může být úspěšná i na jaře, nebo změníme strategii, abychom se v soutěži udrželi." 

Táborsko čeká v následujících kolech těžká utkání v Jihlavě a doma proti pražské Dukle.

"Teď řešíme víc než sledování hráčů naší aktuální situaci. Po dobrém vstupu na trh do druhé ligy bychom zažili opětovný sestup velmi neradi," doplňuje Brožek.

A kdo ví, je dost dobře možné, že se už brzy budou fanoušci setkávat s další fotbalovou hvězdičkou. 

Dvacetiletý Guinejec Emannuel Tolno bojuje o pozornost, stejně jako Ahmed Al Sarori z Jemenu nebo Brazilec Stephano Almeida.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Jak se zrodil zázrak Sima?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články