Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Tři ve hře o postup, ale jen Slavia má evropské pohárové jaro na dosah

O jistotu, o naději i o prestiž. O to hrají tři české fotbalové týmy v Evropské lize. Jediný bod schází k postupu ze skupiny do vyřazovacích bojů Slavii, která hostí izraelskou Beer Ševu. Sparta potřebuje k udržení postupových nadějí bodovat v Lille – pokud možno vyhrát. A Liberec, ten už má postup do jarní části jen v oblasti fantazie, ale Gent už jednou porazil a teď to zkusí v Belgii zopakovat. Utkání Slavia – Beer Ševa můžete sledovat od 20:40 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Peter Olayinka slaví gól proti Leverkusenu
zdroj: Reuters autor: David Černý

Slavia: Odveta i s úroky a s fanoušky v zádech

Hapoel Beer Ševa musí v Praze vyhrát, jestli chce udržet naději na vyřazovací fázi soutěže, Slavii stačí bod. Český mistr vyhrál ve skupině tři zápasy za sebou, navíc bude chtít trápícímu se izraelskému celku vrátit říjnovou porážku 1:3.

Pražané získali ve skupině devět bodů stejně jako Leverkusen, naopak Beer Ševa s Nice pouze tři. Slavia hraje skupinu Evropské ligy (dříve Pohár UEFA) pošesté v historii a z předchozích pěti případů postoupila jen dvakrát.

"Musíme se soustředit jen na zápas, nemyslet na postup," vysvětluje trenér Jindřich Trpišovský, s čím pošle fotbalisty na trávník.

Hapoel načal skupinu výhrou nad Slavií, ale od té doby nezvítězil ani v jednom z osmi soutěžních zápasů včetně tří porážek v Evropské lize za sebou. "Myslím, že je to ideální zápas na to ten bod nebo tři získat a postup zpečetit," prohlásil slávistický defenzivní univerzál Tomáš Holeš.

Slavia v Edenu od loňské listopadové porážky s Interem Milánem 1:3 v Lize mistrů neprohrála přes rok a 18 soutěžních utkání. Ve víkendové ligové generálce ale v Edenu překvapivě jen remizovala 1:1 s Brnem. "Stačí nám sice k postupu ze skupiny jen bod, ale zápas s Beer Ševou půjdeme vyhrát. Máme jim co vracet a doufám, že jim to vrátíme i s úroky," uvedl záložník Ondřej Lingr.

Slávisté, kteří do skupiny Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, dosud v této sezoně v pohárech vydělali 9,63 milionu eur (253,3 milionu korun). Pokud postoupí do jarní vyřazovací fáze, získají od UEFA 500 tisíc eur (13,2 milionu korun) plus prémii za konečné umístění ve skupině, která bude 500 tisíc nebo milion eur. Další peníze pak znamená uhrané vítězství či remíza.

Přestože ani po čtvrtečním zmírnění opatření proti šíření koronaviru a přechodu do třetího stupně protiepidemického systému nebudou smět v Česku na sportovní akce diváci, na utkání s Beer Ševou bude moci být na stadionu 600 negativně otestovaných lidí z řad partnerů klubu. Podle předsedy představenstva Pražanů Jaroslava Tvrdíka byl zápas zařazen do pilotního projektu ministerstva zdravotnictví.

Sparta: Máme to ve svých rukou

Sparta se do hry o play-off vrátila dvěma výhrami 4:1 nad Celticem a v tabulce skupiny H je se šesti body třetí. Na druhý AC Milán ztrácí výběr trenéra Václava Kotala bod a na první Lille dva. Poslední Celtic je s jedním bodem bez šance na postup.

Letenští proto k udržení šancí potřebují v Lille nejlépe zvítězit, protože skupinu příští týden zakončí domácím zápasem s AC Milán, kterému v prvním vzájemném utkání podlehli 0:3. Pokud by Sparta s Lille ve čtvrtek prohrála a AC Milán zvítězil nad Celticem, byli by už Pražané bez šance na play-off, kde se naposledy představili před třemi lety.

"Máme to ve svých rukách. Když dvakrát vyhrajeme, tak postoupíme. Lille a AC Milán jsou samozřejmě trochu dál než Celtic, ale připravíme se na ně a jsme schopní postoupit," řekl minulý týden po druhé výhře nad Celticem útočník Lukáš Juliš, který ve dvou zápasech proti skotskému celku dal pět branek.

Víc dal v soutěži už jen Yusuf Yazici z Lille, který v prvním zápase se Spartou na Letné přispěl k výhře druhého celku francouzské ligy 4:1 hattrickem. Celkem má turecký záložník na kontě šest zásahů. Pět branek stejně jako Juliš dal Mikael Ishak z Lechu Poznaň.

Spartu před dalším důležitým zápasem stále trápí řada zranění. Dlouhodobě jsou mimo hru útočník Adam Hložek se stoperem Lukášem Štetinou a do Francie kvůli zdravotním problémům neodcestovali ani Matěj Polidar, Libor Kozák, Michal Sáček a Dávid Hancko.

Sparta, která zatím ve skupině Evropské ligy vydělala 1,1 milionu eur, by za případný postup získala dalších 500 tisíc plus prémie za konečné umístění ve skupině, navíc nehraje do karet ani nabitý program po restartu české ligy po pauze zaviněné koronavirem.

Letenské totiž už tři dny po duelu s Lille čeká derby se Slavií, ve kterém půjde o první místo v tabulce. "Teď je toho fakt hodně, únava je cítit. Lille má širší kádr, nebo spíš zdravý. Je to nepříjemné," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi stoper Dominik Plechatý.

Liberec: Chceme se porvat o třetí místo

Fotbalisté Liberce ve čtvrtek odehrají v Gentu předposlední z šesti utkání v základní skupině Evropské ligy. Severočeši po třech porážkách mají už jen teoretickou naději na postup. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha se budou snažit hlavně uhájit před belgickým soupeřem, kterého doma porazili 1:0, třetí místo v tabulce.

Slovan ztrácí dvě kola před koncem na druhou Crvenou zvezdu Bělehrad šest bodů a navíc má zatím po vysoké prohře 1:5 na jejím hřišti výrazně horší vzájemnou bilanci. Do jarních bojů by Liberečtí postoupili jen v případě, že by vyhráli v Gentu, v posledním utkání doma porazili Crvenou zvezdu nejméně o pět branek nebo o čtyři při skóre 4:0 a zároveň by Bělehradští museli nyní prohrát s vedoucím Hoffenheimem.

Německý lídr tabulky už má účast ve vyřazovací fázi, kam projdou první dva celky, jistou. Zato Gent je ve skupině poslední, když neuhrál ještě ani bod. Liberec má tři.

"Do skupiny jsme šli s tím, že jsme rádi za postup. Chtěli jsme i pomoci koeficientu, což se nám v prvním zápase s Gentem a také předtím v kvalifikaci povedlo. Teď jsme měli tři extra těžké zápasy a zbývají nám dva. Chceme přidat nějaké body do koeficientu a zároveň vydělat klubu nějaké peníze," řekl v nahrávce pro média Hoftych.

"Co se týče postupu, to se můžeme případně bavit před posledním zápasem doma s Crvenou zvezdou, jestli bude ještě o co hrát. Budeme se snažit proti Gentu odehrát pocitově dobrý zápas, abychom měli šanci odvézt body. Chceme se porvat o to, abychom zůstali po posledním kole před nimi aspoň na tom třetím místě," doplnil Hoftych.

Gent, jehož barvy hájí bývalý slávistický obránce Michael Ngadeu, vyhrál jediný z posledních pěti soutěžních zápasů a v belgické lize je jedenáctý.

"Teď doma v lize inkasovali tři góly od Waregemu, který mysleli, že porazí. Neprožívají povedený podzim, ale pořád je to velmi dobré mužstvo. Velmi kvalitní fotbalisté, individuality v útoku, výborná křídlení hra, velmi slušní jeden na jednoho. Přestože naposledy prohráli s Crvenou zvezdou 0:2, na gólové šance byli lepší," upozornil Hoftych, že Gent určitě nebude chtít skončit ve skupině poslední.

"Gent je favorit. A já vycházím i z toho, co třeba soupeř nemá úplně rád  hru do dobré obrany. Ten zápas, který jsme vyhráli 1:0, byl celý o týmovém pojetí. Individuální kvalitou byl soupeř lepší," dodal Hoftych.

Trenér Gentu Wim De Decker bere jen vítězství. "V prvním zápase jsme si zasloužili vyhrát, teď uděláme vše pro to, aby tři body zůstaly doma. Jsme profesionálové, každý zápas hrajeme na výhru. Rozhodně si nezasloužíme mít nula bodů, takže chceme uhrát ty body, které si zasloužíme," uvedl.

Liberečtí na rozdíl od Gentu o víkendu nehráli, protože ligový zápas v Ostravě byl kvůli koronaviru v týmu Baníku odložen. "Dá se říct, že máme kompletní tým, trénovali jsme v plném počtu," pochvaloval si Hoftych, jehož celek během posledních dvou venkovních zápasů v pohárech zasáhl koronavirus. I proto Slovan utrpěl debakly 1:5 v Bělehradě a 0:5 v Hoffenheimu. "Někteří kluci ještě mají určité resty, ale dá se říct, že mužstvo už je téměř stoprocentně dotrénované," dodal Hoftych.

Zápas začne v Gentu ve čtvrtek v 18:55. Řídit jej bude trojice ukrajinských rozhodčích v čele s hlavní sudí Katerynou Monzulovou, pro kterou to bude premiéra v evropských pohárech mužů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články