Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tažení Slavie nestačilo. Český fotbal bude mít v ročníku 2022/23 jen čtyři zástupce v pohárech

V přespříští sezoně 2022/23 bude mít česká kopaná v evropských pohárech jen čtyři místo dosavadních pěti zástupců a pouze jeden tým v kvalifikaci Ligy mistrů. Po vyřazení pražské Slavie ve čtvrtfinále Evropské ligy od Arsenalu je jisté, že tuzemská mužstva nedosáhnou na elitní patnáctku žebříčku národních koeficientů UEFA.

Utkání Slavia Praha - Arsenal
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Slavia jako poslední český zástupce v této pohárové sezoně usilovala o to, aby dostala tuzemské týmy na 15. místo, které jako poslední zaručuje pět mužstev v pohárech. K posunu do elitní patnáctky potřebovala postoupit do finále, což se jí nepodařilo. Po domácí porážce 0:4 s Arsenalem z Evropské ligy vypadla.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Slavia Praha - Arsenal

České kluby zakončí sezonu na 17. místě, na patnáctý Kypr jim schází 1,15 bodu. Pouze čtyři zástupce v pohárové sezoně bude mít tuzemský fotbal poprvé od ročníku 2014/15, od té doby ho vždy reprezentovalo na evropské scéně pět mužstev.

Ztráta jednoho účastníka pro přespříští sezonu znamená, že české týmy také přijdou o jedno ze dvou míst v kvalifikaci Ligy mistrů. Do prestižní soutěže půjde jen šampion, zbylou trojici bude čekat Evropská konfederační liga, která bude mít premiéru od nadcházejícího ročníku.

Nyní se hrálo o nasazení pro přespříští sezonu, pro ročník 2021/22 má ještě tuzemský fotbal nadále jistotu pěti účastníků. První dva celky z domácí ligy čeká kvalifikace Ligy mistrů, dva týmy nová Evropská konfederační liga a vítěze MOL Cupu pak Evropská liga.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech: Bude-li o hráče Slavie zájem, může to být z jakékoli ligy
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články