Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šest minut hrůzy a loučení s výpraskem. Slavia na Arsenal nestačila a v EL končí

Stačila šestiminutovka hrůzy a bylo po nadějích jak v zápase, tak i v úvahách o postupu. Fotbalisté Slavie v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy Arsenalu vůbec nestačili a na domácím stadionu schytali výprask 0:4, což v součtu s úvodní remízou 1:1 znamená loučení Pražanů se soutěží.  

Spokojený Nicolas Pépé z Arsenalu v utkání se Slavií
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Londýňané rozhodli v Edenu třemi góly mezi 18. a 24. minutou, kdy se trefili Nicolas Pépé, Alexandre Lacazette z penalty a Bukayo Saka. Po změně stran se podruhé prosadil Lacazette.

Slavia si na evropské scéně zahrála čtvrtfinále popáté a počtvrté neuspěla. Do semifinále prošla jen v roce 1996, kdy účastí mezi nejlepší čtveřicí týmů v Poháru UEFA stanovila pohárové maximum českých klubů v samostatné historii.

"Musím sportovně přiznat, že jsme neměli na to Arsenal potrápit. Arsenal byl jednoznačně lepší ve všech činnostech. My jsme měli dnes prázdnou nádrž, nestačili jsme jim běžecky. Postoupili zaslouženě, v obou zápasech byli lepší," řekl trenér Pražanů Jindřich Trpišovský.

Slavia prohrála po 23 zápasech a poprvé od prosince. Na evropské scéně doma utrpěla čtyřbrankovou porážku podruhé v historii, v roce 2009 podlehla Lille 1:5. Její dnešní vypadnutí znamená, že český fotbal bude mít v přespříští sezoně 2022/23 pouze čtyři místo stávajících pěti zástupců v pohárech.

Slavia nenavázala na předchozí dvě kola, v nichž vyřadila jiné ostrovní celky Leicester a Glasgow Rangers. Červenobílí v tomto ročníku vydělali v pohárech v přepočtu zhruba 400 milionů korun.

Slávistům stejně jako v prvním duelu v Londýně chyběli hned tři stopeři a místo ve středu obrany znovu zaujal Holeš, který poslední dobou nastupoval v záloze. Scházel mimo jiné i zadák Kúdela, jemuž disciplinární UEFA uložila desetizápasový trest za rasistickou urážku protihráče v osmifinále proti Glasgow Rangers.

Pražané po nadějné remíze 1:1 z prvního utkání chtěli co nejdéle držet čisté konto, ale úvod jim vůbec nevyšel. Od Arsenalu si nechali vnutit jeho hru a brzy prohrávali. Ve 14. minutě ještě po Sakově střele do tyče a následné dorážce Smithe Roweho videorozhodčí odhalil těsný ofsajd, ale o čtyři minuty později už se před Kolářem prosadil Pépé. Hostující křídelník navázal na branku z prvního duelu.

Ve 20. minutě fauloval ve vápně Hromada a Lacazette z penalty zvýšil. Arsenalu, kterému patří v Premier League až deváté místo, kvůli malárii chyběla útočná hvězda Aubameyang, přesto v Edenu v ofenzivě dominoval. Po dalším zaváhání slávistické obrany ve 24. minutě napřáhl Saka a střelou na přední tyč překonal Koláře. Červenobílí zažili historicky nejhorší poločas v domácím pohárovém utkání.

"Během 10 minut jsme udělali tři čtyři podobné chyby  ztráty míče ve středu hřiště. Soupeř toho využili, dostal se do vedení, to ho uklidnilo," poznamenal Trpišovský.

V pauze hned čtyřikrát střídal a poslal na trávník mimo jiné do pohárové premiéry i osmnáctiletého Višinského. Arsenal s přehledem kontroloval vývoj a v 77. minutě se prosadil počtvrté. Lacazette využil podklouznutí Zimy a propálil Koláře.

"Dnes to bylo jedno z nejdůležitějších utkání sezony. Myslím, že to bylo z naší strany skvělé. Vstoupili jsme do zápasu odvážně, první minuty byly skvělé. První gól, který nám neuznali, nás ještě víc namotivoval, abychom šli dopředu. Dnešní večer jsme si užili," řekl trenér Arsenalu Mikel Arteta.

Pátý gól mohl dát střídající Martinelli, ale těsně minul. Slávisté doma prohráli soutěžní zápas poprvé od předloňského listopadu. Červenobílí nedali Arsenalu gól ve třetím ze čtyř vzájemných duelů v soutěžích UEFA, v roce 2007 s ním venku utrpěli dosud nejvyšší debakl na evropské scéně (0:7).

Slavia Praha - Arsenal FC 0:4 (0:3)

Branky: 21. z pen. a 77. Lacazette, 18. Pépé, 24. Saka. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Bitigen (video, všichni Tur.) . ŽK: Hromada, Olayinka - Martinelli. Bez diváků. První zápas: 1:1, postoupil Arsenal.

Slavia: Kolář - Bah (46. Višinský), Holeš, Zima, Bořil (46. Oscar) - Hromada (46. Masopust) - Ševčík, Stanciu (46. Lingr), Provod, Olayinka - Kuchta (71. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Arsenal: Leno - Chambers, Holding, Marí, Xhaka - Partey (78. Cédric Soares), Ceballos - Saka (78. Martinelli), Smith Rowe (67. Alnaní), Pépé (88. Balogun) - Lacazette (78. Nketiah). Trenér: Arteta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články