Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Střelec Juliš táhl Spartu, ta ve Skotsku porazila Celtic Glasgow

Konečně body i výkon. Fotbalisté Sparty ve třetím zápase skupiny Evropské ligy dokázali bodovat, a to tak, že za tři body. Pražský celek, který měl problémy se sestavou, dokázal zvítězit na stadionu Celticu Glasgow 4:1 třemi góly Lukáše Juliše a jedním Ladislava Krejčího staršího. Český tým si tak udržel naději na postup ze skupiny. 

Ryan Christie a Matěj Polidar
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Milligan

Sparta se kromě herního výpadku po přerušení české ligy kvůli koronaviru musela i ve Skotsku vyrovnat s řadou absencí. Trenér Kotal nemohl počítat s brankářskou jedničkou Hečou, Štetinou, Hložkem, Kozákem, Hanouskem, Minčevem, Součkem a Holcem. Na poslední chvíli navíc vypadl stoper Čelůstka a jen na lavičce začal záložník Dočkal.

Ve stoperské dvojici nastoupil záložník Pavelka s Plechatým a první start v nové sezoně si připsal také uzdravený Hancko. V základní sestavě se objevili též Polidar s Karabcem. Do branky se postavila někdejší letenská jednička, rumunský reprezentant Nita.

"Věděli jsme, že Celtic v některých zápasech hrál na tři obránce a dva útočníky a podle toho jsme zvolili rozestavení. Sestavu jsme vybrali i s ohledem na to, že nás čekají další těžké zápasy, hlavně v neděli v Plzni, tak jsme dali příležitost dalším hráčům," řekl Kotal v rozhovoru pro Českou televizi. "A jak se ukázalo, tak i když jsou mladí, dokážou podat kvalitní výkon," dodal.

Spartě chvíli trvalo, než se dostala do tempa, ale Celtic úvodní dvacetiminutovou převahu neproměnil v jedinou šanci. Poté převzali aktivitu hosté a ve 23. minutě trefil Karlsson břevno. Chvíli nato Juliše ve velké šanci vychytal Bain, ale po následném rohu už útočník Sparty otevřel skóre. Hancko nejprve poslal míč hlavou do tyče a Juliš se prosadil z dorážky.

"Chtěli jsme si zlepšit náladu a reputaci. I když jsme měli problémy s personálním obsazením, tak jsme naplnili plán, podali týmový výkon a zaslouženě vyhráli," uvedl kapitán Sparty Pavelka. "Nechtěli jsme je nechat rozehrát a i když jsou silní v soubojích, tak my jim byli rovnocenným partnerem. A možná to byl ten detail, co rozhodl, že jsme možná chtěli výhru o trochu víc," dodal.

Celtic se do první velké šance dostal ve 37. minutě a málem bylo vyrovnáno. Christie povedenou přihrávkou našel za obranou Elyounoussiho a norský útočník trefil břevno. V závěru poločasu Nita zlikvidoval pokus Rogiče a z protiútoku přidal Juliš druhý gól. Po Karabcově přihrávce si posunul míč a Bain na střelu po zemi nedosáhl.

"V prvním poločase jsme se sami odrovnali. Začali jsme velmi špatně, dostali jsme dva góly a už jsme museli dohánět. Po přestávce jsme se zlepšili, ale všichni začali útočit a inkasovali jsme z brejku. Ale to nic nemění na tom, že doma prostě nemůžeme prohrát 1:4. To je zkrátka ostuda," uvedl pro BT Sport záložník Celticu Callum McGregor.

Krátce po přestávce mohl Juliš završit hattrick, ale špatnou rozehrávku Baina nepotrestal a vystřelil mimo. Po hodině hry trefil Sáček z dálky tyč a v 65. minutě přišel za zahozené šance trest. Rogič se dostal za obranu, s jeho pokusem si Nita ještě poradil, ale z dorážky snížil střídající Griffiths.

Celtic ožil a dostal Spartu pod tlak. Do vyložených šancí se však domácí nedostali a naopak po rychlém brejku inkasovali potřetí. Po levé straně utekl Karlsson a předložil míč Julišovi, který se před odkrytou brankou nemýlil. Definitivní gólovou tečku za zápasem udělal v 90. minutě střídající Ladislav Krejčí starší.

"Myslím, že jsem jediný hattrick dal ve druhé lize za béčko Sparty, ale tenhle je o trošku lepší," řekl Juliš. "Proti Lille jsem byl v útoku sám a navíc jsme od 20. minuty hráli v deseti, v Miláně jsem byl odříznutý úplně. Tohle byl pro mě ideální zápas. Hrál se mnou vpředu Karlsson, který je běhavý. Záloha hrála skvěle, doplňovala nás a drželi jsme míče," dodal.

Sparta venku v pohárech vyhrála po šesti porážkách za sebou a v tabulce skupiny H jí patří třetí místo o dva body před posledním Celticem, který Pražané v dalším kole za tři týdny přivítají na Letné. Postupové příčky patří se sedmi body vedoucímu Lille a se šesti body AC Milán.

Celtic Glasgow - Sparta Praha 1:4 (0:2)

Branky: 65. Griffiths - 26., 45. a 77. Juliš, 90. Ladislav Krejčí I. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.). ŽK: Christie - Pavelka, Sáček, Ladislav Krejčí starší. Bez diváků.

Celtic: Bain - Frimpong, Duffy, Bitton, Laxalt (80. Ntcham) - Christie, Brown (59. Elhamed), McGregor, Elyounoussi (59. Griffiths) - Rogič, Édouard (80. Ajeti). Trenér: Lennon.

Sparta: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (73. Lischka) - Vindheim, Ladislav Krejčí II, Sáček (88. Dočkal), Karabec (74. Trávník), Polidar (79. Ladislav Krejčí I) - Karlsson (88. Plavšič), Juliš. Trenér: Kotal.

Václav Kotal (trenér Sparty): "Věděli jsme, že Celtic v některých zápasech hrál na tři obránce a dva útočníky a podle toho jsme zvolili rozestavení. Sestavu jsem vybrali i s ohledem na to, že nás čekají další těžké zápasy, hlavně v neděli v Plzni, tak jsme dali příležitost dalším hráčům. A jak se ukázalo, tak i když jsou mladí, dokážou podat pro Spartu kvalitní výkon. Před zápasem jsme nacvičovali, jak napadat, abychom Celtic nepustili do hry, protože jsou důrazné a pohyblivé mužstvo. V první půli až na prvních dvacet minut, kdy jsme byli nervózní a pod tlakem, se nám to dařilo. Drželi jsme míč a prosadili jsme se i v útočné fázi."

David Pavelka (obránce Sparty): "Je jasné, že jsme spokojení, protože z prvního zápasu jsme si odnesli dobrý pocit a z druhého debakl a ještě rozporuplné pocity. Chtěli jsme si zlepšit náladu a reputaci. I když jsme měli problémy s personálním obsazením, tak jsme naplnili plán, podali týmový výkon a zaslouženě vyhráli."

Lukáš Juliš (útočník Sparty): "Jednou jsem dal hattrick ve druhé lize za Spartu, ale tenhle je o trošku lepší. Kluci mi to předpovídali před zápasem, ale myslel jsem si o nich svoje. Prvních dvacet minut bylo oťukávacích, pak jsme měli hned dvě velké šance. Když jsme dostali gól na 2:1, byli jsme zatažení, ale naštěstí Karlsson udělal akci a přichystal mi třetí gól a tím jsme rozhodli. Ale není čas oslavovat, už v neděli nás čeká důležitý zápas s Plzní, který musíme zvládnout."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články