Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Sparta i s Hanckem vyzve Celtic, Liberec má před Hoffenheimem fit jen pět hráčů základu

Může se dost výrazně přiblížit konci v základní skupině Evropské ligy nebo situaci v ní pozvednout. Sparta se představí na stadionu fotbalistů Celticu Glasgow po předchozích dvou porážkách ve skupině H. Ve velkých nesnázích je také Liberec, který má mimo hru hned 15 hráčů a trenér Pavel Hoftych bude moci využit jen pět členů obvyklé základní sestavy. Slavia hostí Nice a chybí jí pět nakažených hráčů, povolá tak pět dalších z B-týmu a juniorky. Přímý přenos zápasu Celtic - Sparta sledujte dnes od 20:40 na programu ČT sport a webu ctsport.cz.

Dávid Hancko ze Sparty slaví vstřelenou branku
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Sparta vstoupila do skupiny, do které se dostala po čtyřech letech, domácí porážkou 1:4 s Lille. Před týdnem výběr trenéra Václava Kotala po nevýrazném výkonu prohrál 0:3 na San Siru s AC Milán a po dvou kolech je s nejhorší bilancí z celé soutěže v tabulce poslední.

Celtic má na kontě jeden bod. V úvodním kole podlehl 1:3 AC Milán a poté neudržel dvoubrankové vedení v Lille a remizoval 2:2. "Jsme napjatí. Víme, že ty první dva zápasy nebyly dobré. Chceme udržet šanci na postup, takže na Celtic jedeme pro body," řekl obránce Michal Sáček. "Bude to jednoznačně klíčové utkání," přidal záložník Ladislav Krejčí mladší, který se vrací do sestavy po jednozápasovém trestu za červenou kartu z utkání s Lille.

K dispozici už trenérovi Kotalovi bude také jedna z opor z minulé sezony stoper Dávid Hancko, který od července kvůli zdravotním problémům nehrál. Pro letenského kouče je to však jediná dobrá zpráva, protože do Skotska neodcestovalo několik dalších hráčů.

Spartě bude chybět brankářská jednička Milan Heča, útočníci Libor Kozák s Martinem Minčevem, obránce Matěj Hanousek a záložník Filip Souček. Hrát nemohou ani dlouhodobě zraněný stoper Lukáš Štetina a talentovaný útočník Adam Hložek. 

Do branky by se měl vrátit Florin Nita, který loni v září po dvou letech přišel o místo prvního gólmana. Rumunský reprezentant v tomto ročníku zasáhl jen do pohárového utkání s druholigovým Blanskem. V minulé sezoně rumunský reprezentant odchytal 13 soutěžních zápasů.

Předpokládané sestavy Celticu a Sparty:

Celtic: Bain - Frimpong, Duffy, Ajer, Laxalt - Elyounoussi, McGregor, Ntcham, Brown, Christie - Ajeti

Sparta: Nita - Sáček, Čelůstka, Lischka, Ladislav Krejčí II - Vindheim, Dočkal, Pavelka, Ladislav Krejčí I, Karlsson - Juliš

Absence: Forrest, Johnston, Jullien - Štetina, Hložek, Kozák, Minčev, Souček, Hanousek, Heča.

Zajímavosti:
Sparta vyhrála jen 1 z posledních 11 pohárových zápasů venku (1 remíza, 9 proher)
- Celtic prohrál oba poslední domácí zápasy v Evropské lize 1:3 (s AC Milán a s Kodaní)

Nakažena koronavirem je také většina realizačního týmu Liberce, z trenérů nezvykle odletěl do Německa pouze hlavní kouč Pavel Hoftych. "Testujeme se v tomto náročném období co tři dny. Postupně nám hráči po dvou, třech nebo čtyřech neprocházejí testy, i když maximální příznaky jsou mírné nachlazení. Za normálních okolností by byli za tři dny v tréninku. Zbyli nám čtyři hráči ze základní sestavy, plus se vrací Taras Kačaraba, který ale měsíc nehrál soutěžní zápas," řekl Hoftych.

Kvůli koronaviru museli Liberečtí doplnit kádr o mladíky z B-týmu. Dohromady je ze zdravotních důvodů mimo hru hned 15 fotbalistů, kteří figurovali ve výběru v prvních dvou kolech skupiny. Vypadly například opory brankář Filip Nguyen, Júsuf Hilál, Jhon Mosquera či Jakub Pešek, k dispozici nebude ani nedávná posila Michal Sadílek. Přesně opačnou situaci zažili Severočeši při vítězném 3. předkole na půdě rumunského FCSB, kterému rovněž kvůli covidu-19 scházelo 15 hráčů.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec bude mít proti Hoffenheimu jen pět hráčů základu

Mužstvo nově doplnili Daniel Kosek, Kristian Michal, Miroslav Dvořák, brankář Lukáš Pešl, Radim Černický, Matyáš Kazda a nejnovější řecká posila Marios Purzitidis.

"Management musí tvrdě pracovat, aby dokázal doladit věci s UEFA. Ta nám včera musela otevřít A list na soupisce, aby se dal doplnit, jako to bylo třeba v případě našeho předchozího soupeře FCSB. Pracovali jsme na tom, abychom sehnali hráče do procesu. Kluci, kteří s námi jedou z B-týmu, s námi ani netrénovali," uvedl Hoftych.

"Je velká škoda, že se s Hoffenheimem nemůžeme konfrontovat v plné palbě a že nebudou moci nastoupit kluci, kteří si to vybojovali. Naše mužstvo spolu bude hrát v tomto složení poprvé, spousta hráčů má za sebou měsíční herní pauzu. Nejhorší je právě nerozehranost. Kdyby běžela první nebo třetí liga, byli by hráči připravenější. Je to složité pro nás i pro ně," dodal Hoftych.

Hoffenheim stále nebude moci využít obránce Pavla Kadeřábka. Český reprezentant už sice opustil koronavirovou karanténu, ale přivodil si zranění. "Kdyby měl zrovna svůj letecký den nahoru dolů, bylo by to pro nás nepříjemné. Je to výborný fotbalista a kluk, přeju mu, ať se brzy vrátí na plac," vzkázal Hoftych.

Předpokládané sestavy Hoffenheimu a Liberce:

Hoffenheim: Baumann - Skov, Vogt, Akpoguma - Rudy, Samassékou, Grillitsch, Sessegnon - Baumgartner - Bebou, Belfodil.

Liberec: Hasalík - Koscelník, Kačaraba, Mikula, Kosek - Nešický, Hromada, Mara, Cancola - Csáno, Rondič.

Absence: Kadeřábek, Hübner, Posch, Geiger (všichni zranění), Kramarič (rekonvalescence) - Nguyen, Knobloch, Hilál, Pešek, Mosquera, Chaluš, Sadílek, Jugas, Matoušek, Tijani, Rabušic, Beran, Šulc, Barac (všichni nemoc).

Zajímavosti:
- Liberec nevyhrál ani jeden z 8 zápasů s německými soupeři (včetně Poháru Intertoto)
- Hoffenheim v pondělí v generálce prohrál s Unionem Berlín 1:3 a v německé lize od vítězství 4:1 nad Bayernem Mnichov počtvrté za sebou nezvítězil

Slavie se proti Nice, které trénuje bývalý slavný hráč Patrick Vieira, musí obejít bez tří českých reprezentantů. O jejich nákaze informoval v pondělí klubový šéf Jaroslav Tvrdík. Přestože jména nezmínil, z úterní nominace na listopadový reprezentační sraz je patrné, že jde o obránce a kapitána Jana Bořila, stopera Ondřeje Kúdelu a záložníka Lukáše Provoda. Nice zase chybí zraněný kapitán Dante.

"Je složitější se připravovat na soupeře, ale na druhou stranu se s tím musíme srovnat. Dokud máme 11 hráčů, kteří můžou nastoupit, je to věc, o kterou se musíme starat. Teď to potkalo nás, příště to potká někoho jiného. Myslím si, že máme pořád dostatek hráčů na to, abychom se se situací vyrovnali," uvedl Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavii bude proti Nice chybět pět nakažených hráčů

Slavia proti Leverkusenu napravila úvodní prohru 1:3 v Beer Ševě a v pohárech zvítězila po devíti zápasech a více než roce. Nice v minulém kole zdolalo Hapoel 1:0. Všechny týmy mají ve skupině C po třech bodech, Pražané jsou vinou horšího skóre třetí. Do další fáze soutěže postoupí první dva celky.

"Do zápasu s Nice se nám půjde samozřejmě líp. Hodně lidí nedoceňuje, s jakými hráči chodíme do základní sestavy. Mužstvo nemá tolik zkušeností, které mělo předtím. Potřebujeme, abychom se dále učili a aby hráči uměli převzít role od kluků, kteří už odešli. Zápas jako proti Leverkusenu by nám pro sebevědomí mohl pomoci," řekl Trpišovský.

O výhře nad německým celkem, který hrál od 22. minuty v deseti, rozhodl v 80. minutě Peter Olayinka. Střídající záložník, jenž se vyléčil z nákazy koronavirem, si při gólové hlavičce zlomil nos.

Zápas s Nice, které ve francouzské lize pětkrát za sebou neprohrálo a patří mu v tabulce čtvrté místo, považuje Olayinka za možná jeden z klíčových v boji o postup. "Bude pro nás obrovsky důležité získat další tři body. Myslím, že jsme na to teď všichni dobře připravení. Bylo to vidět i teď na hřišti proti Bayeru," konstatoval čtyřiadvacetiletý Nigerijec.

Předpokládané sestavy Slavia - Nice:

Slavia: Kolář - Holeš, Hovorka, Zima, Oscar - Masopust, Stanciu, Ševčík, Traoré, Olayinka - Tecl.

Nice: Benítez - Bambu, Pelmard, Kamara - Atal, Thuram, Schneiderlin, Reine-Adelaide - Claude-Maurice, Dolberg, Gouiri.

Absence: Karafiát (zranění), Bořil, Kúdela, Provod (všichni nemoc) - Dante (zranění), Danilo, Nsoki (oba nejistý start).

Zajímavosti:
- oba týmy se v minulosti utkaly 5x a Slavia ani jednou neprohrála. Naposledy v přípravném duelu v roce 2017 Slavia vyhrála 4:1
- Nice v generálce zvítězilo ve francouzské lize na půdě Angers 3:0, Slavia v české lize vzhledem k jejímu přerušení kvůli koronaviru nehrála od 4. října

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články