Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Slavia narazí na Anderlecht, Sparta pojede do Dánska, Liberec se střetne s Larnakou

Nyon (Švýcarsko) - Po Plzni své soupeře v evropských pohárech znají i další tři české týmy - Sparta, Slavia i Liberec. Nejtěžšího protivníka má bezesporu Slavia, která byla nenasazená a čeká ji belgický vicemistr Anderlecht. Sparta zase poletí do Dánska, kde se střetne s Sönderjyske, Slovan narazí na kyperskou Larnaku, kterou si trenér Trpišovský za soupeře nepřál.

Slavii bezesporu čeká nejtěžší soupeř ze všech čtyř českých týmů, které zůstaly v evropských pohárech. Aby postoupila do základní skupiny Evropské ligy, musí vyřadit belgický Anderlecht.

Vicemistr Jupiler ligy je tradičním účastníkem hlavní části Ligy mistrů. Předloni měl za sebou jednu z nejlepších sezon v Champions League, když dokázal remizovat na hřišti Arsenalu 3:3. Loni už ale v základní skupině nejprestižnější evropské klubové soutěže chyběl a nejinak tomu bylo i letos, když ve třetím předkole nečekaně vypadl s ruským Rostovem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta je proti Sönderjyske favoritem, slávisté chtějí Anderlecht zaskočit

"Jsme spokojeni s losem. Máme těžký los, nemohli jsme si moc vybírat. Bylo tam možná jedno jednodušší mužstvo. Jsem rád, že zase přilákáme fanoušky, a pevně věřím, že už bude úplně plný stadion. Vidím to padesát na padesát v tuhle chvíli. Slavia s nimi v minulosti vypadla a my se budeme snažit, aby se to teď nestalo," řekl slávistický trenér Dušan Uhrin mladší.

Naopak Sparta i Liberec mají relativně přívětivé losy. Letenští míří na půdu dánského SønderjyskE, které má za sebou nejlepší sezonu v dánské nejvyšší soutěži v historii. Provinční klub skončil na vynikajícím druhém místě a v třetím předkole Evropské ligy si poradil s polským Zaglebie Lubin.

"Minulou sezonu skončili druzí za Kodaní a o jednu pozici předčili Midtjylland, který je také v play-off Evropské ligy," řekl trenér Zdeněk Ščasný. "V tuhle chvíli je ale nejdůležitější, abychom se my sami připravili co nejlépe. Postup je jasnou prioritou," dodal.

Los Evropské ligy (první zápasy 18. srpna, odvety 25. srpna)

AEK Larnaka - Liberec
Slavia Praha - Anderlecht Brusel
Sönderjyske - Sparta Praha
Astana - BATE Borisov
Arouca (Port.) - Olympiakos Pireus
Dinamo Tbilisi - PAOK Soluň
Trenčín - Rapid Vídeň
Midtjylland (Dán.) - Osmanlispor (Tur.)
Austria Vídeň - Rosenborg Trondheim
Beitar Jeruzalém - St. Etienne
Lokomotiva Záhřeb - Genk
Vojvodina Novi Sad - AZ Alkmaar
Gent - Škendija Tetovo (Mak.)
Basaksehir (Tur.) - Šachtar Doněck
Astra Giurgiu (Rum.) - West Ham
Maribor - Gäbälä (Ázer.)
Fenerbahce Istanbul - Grasshoppers Curych
Sassuolo - Crvena zvezda Bělehrad
Göteborg - Karabach
Bröndby Kodaň - Panathinaikos Atény
Krasnodar - Partizani Tirana
Maccabi Tel Aviv - Hajduk Split

Liberec zase s velkou pravděpodobností čekala cesta na jihovýchod. Ale místo toho, aby zamířil do Izraele, Gruzie či Srbska, nebo naopak do Trondheimu, nakonec poletí na Kypr, kde se střetne s AEK Larnaka, který v uplynulé sezoně skončil na druhém místě tamní fotbalové soutěže.

Larnaku si ale trenér Liberce Jindřich Trpišovský přál ze všech možných soupeřů nejméně. Kyperský klub v Evropské lize v ročníku 2011/12 dokázal vyřadit v třetím předkole Mladou Boleslav.

"Před hodinou se mě majitel klubu ptal, koho bych si nepřál. Řekl jsem, že Larnaku. Je to nejtěžší možný soupeř z té pětice, co přicházela v úvahu," řekl trenér Jindřich Trpišovský. "Larnaka v předkole vyřadila Spartak Moskva. Dokonce dokázala vyhrát 1:0 na jeho hřišti," dodal kouč.

"Larnaka není kyperský tým, ale španělsko-brazilský. V základní sestavě hraje osm španělských hráčů, kteří hráli ve Španělsku první ligu, a dva Brazilci. Je to nesmírně silný soupeř," prohlásil Trpišovský. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články