Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

O krok blíže Evropské lize. Slavia po remíze postoupila i přes Rio Ave

Vila do Conde (Portugalsko) – Už druhou překážku v boji o Evropskou ligu zdolali fotbalisté Slavie. Po Levadii Tallinn přešli i přes portugalské Rio Ave. Postup do záverečného 4. předkola jim po domácím nerozhodném výsledku 0:0 zajistila venkovní remíza 1:1. Jedinou branku Pražanů zaznamenal Josef Hušbauer.


Josef Hušbauer se raduje se spoluhráči ze Slavie ze vstřelené branky
zdroj: ČTK/PR/ autor: Fábio Poço

Slavia v Portugalsku vedla od 22. minuty po trefě Hušbauera, navíc od závěru první půle hrála přesilovku po vyloučení domácího Nadjacka. Rio Ave i v oslabení srovnalo v 57. minutě zásluhou Rúbena Ribeira, ale hosté už remízu udrželi.

Pražané tak napodobili Plzeň, která po totožných výsledcích postoupila v kvalifikaci Ligy mistrů přes Karabach. Soupeře určí Slavii, která se letos vrátila do pohárů po téměř sedmi letech, páteční los, při němž nebudou červenobílí nasazeni.

"Chtěl jsem postoupit, ale ještě jsme nic nevyhráli. Teď budeme čekat na los, je fajn mít něco zajímavého před sebou," řekl trenér Slavie Dušan Uhrin mladší.

Kouč Pražanů udělal oproti úvodnímu utkání dvě změny v sestavě a zamíchal se složením zálohy. Na pozici defenzivního středopolaře vedle Součka překvapivě nastoupila posila stoper Ngadeu a nalevo hrál Zmrhal.

"Michael Ngadeu nastoupil ve středu zálohy, protože jsme chtěli zhustit střed pole. V Edenu soupeř střílel více než my na branku, což jsme nechtěli," podotkl Uhrin.

Pražané v úvodu dobře pokrývali střed pole a v první půli byli nebezpečnější. Ve 20. minutě nacentroval z pravé strany Hušbauer, ale Škoda nezlomil střelecké trápení z prvního zápasu a hlavičkoval do tyče.

O dvě minuty později už Pražané vedli. Van Kessel vybojoval míč, Mikula přiťukl Hušbauerovi a ten přízemní střelou zpoza vápna ke vzdálenější tyči překonal domácího gólmana. Hostující záložník dal třetí soutěžní branku za Slavii a v pohárech se za červenobílé trefil poprvé.

Rio Ave v tu chvíli potřebovalo dát k postupu dva góly. První velkou šanci mělo až ve 34. minutě, kdy zakončoval Yazalde, ale brankář Pavlenka zasáhl. V poslední minutě úvodní půle dostal po faulu na Hušbauera druhou žlutou kartu obránce Nadjack, byl vyloučen a zdálo se, že slávisté v klidu míří k postupu.

Jenže po přestávce si Pražané zápas zkomplikovali. "Chtěli jsme hrát na brejky, což se nám v první půli dařilo. Ale měli jsme proměnit ještě nějakou další šanci a mohli jsme utkání rozhodnout. Druhou půli jsme ztratili koncentraci a zbytečně jsme si to zdramatizovali," řekl Uhrin.

Domácí kouč Capucho po pauze dvakrát střídal a jeho svěřenci v 57. minutě srovnali. Deli špatně odvrátil míč k Wakasovi, jehož skákavou ránu Pavlenka nejistě tečoval na tyč a dorážející Ribeiro doklepl míč do odkryté branky.

Slavia znervózněla a Rio Ave jí i v početním oslabení zatápělo. Některé verdikty skotského rozhodčího nelibě nesl domácí kouč Capucho, který byl v 70. minutě vykázán na tribunu. Čtyři minuty nato mohl dodat hostům větší klid Škoda, ale ani tentokrát neuspěl. Hosté se ve zbytku utkání ubránili a už jim nemuselo vadit, že Barák v závěru zahodil dvojitou šanci.

"Zbytečně jsme podlehli jejich euforii, kdy museli vstřelit branku, aby zůstali ve hře. Jsou dobří na míči, není znát, zda jim v poli chybí hráč," mínil Uhrin. "Vzadu jsme zbytečně zmatkovali, což způsobilo inkasovanou branku. Ale neměli víc šancí než tu, ze které dali gól," dodal.

Rio Ave - Slavia Praha 1:1 (0:1)

Branky: 57. Ribeiro - 22. Hušbauer. Rozhodčí: Dallas - Stewart, Stevenson (všichni Skot.). ŽK: Nadjack, Ribeiro, Vilas Boas, Roderick, Tarantini - Mikula, Deli, Hušbauer. ČK: 45. Nadjack. První zápas: 0:0, postoupila Slavia.

Rio Ave: Cássio - Nadjack, Marcelo, Roderick, Rafa Soares - Wakaso - Novais (62. Héldon), Krovinovič (46. Pedrinho), Ribeiro - Yazalde (46. Tarantini), Dias. Trenér: Capucho.

Slavia: Pavlenka - Mikula, Bílek, Deli, Bořil - Ngadeu (90. Barák), Souček - Van Kessel (66. Ščuk), Hušbauer, Zmrhal (90. Mihalík) - Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Dušan Uhrin ml. (trenér Slavie): "Potkali jsme se se silným soupeřem, má v týmu velké individuality, silné hráče. Věděli jsme, že to bude těžké a že budou na míči. Chtěli jsme hrát na brejky, což se nám v první půli dařilo. Michael Ngadeu nastoupil ve středu zálohy, protože jsme chtěli zhustit střed pole. V Edenu soupeř střílel více než my na branku, což jsme nechtěli. Druhou půli jsme ztratili koncentraci, proto soupeř vyrovnal. Ale mohli jsme rozhodnout už v první půli, měli jsme tam více šancí. Škoda trefil tyčku hlavou. Měli jsme proměnit alespoň jednu další šanci, zbytečně jsme si utkání zdramatizovali. Zbytečně jsme podlehli jejich euforii, kdy museli vstřelit branku, aby zůstali ve hře. Když chce soupeř vyrovnat, stává se to vždycky. Jsou dobří na míči, není znát, zda jim v poli chybí hráč. Vzadu jsme zbytečně zmatkovali, což způsobilo inkasovanou branku. Ale neměli víc šancí než tu, ze které dali gól, takže myslím, že jsme vzadu hráli dobře. Chtěl jsem postoupit, ale ještě jsme nic nevyhráli. Teď budeme čekat na los, je fajn mít něco zajímavého před sebou."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články