Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slavia chce proti Luhansku stvrdit postup, Sparta se bude snažit smazat manko ze Záhřebu

Ve zcela rozdílné pozici vstoupí do odvet závěrečného 4. předkola Evropské ligy fotbalisté Slavie a Sparty. Zatímco sešívaní si do polského Lublinu, kde kvůli ruské invazi na Ukrajinu hraje domácí zápasy Zorja Luhansk, veze dvougólový náskok, Letenští to mají opačně. Před týdnem v Záhřebu totiž podlehli Dinamu 1:3 a balancují na hraně vyřazení z další pohárové soutěže. Obě pražská "S" mají jistou minimálně účast v Konferenční lize. Přímý přenos utkání Zorja Luhansk – Slavia sledujte od 18:50 mimořádně na programu ČT2 a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Pražská "S" a Plzeň se chystají na souboje o Evropu

Slavia v úvodním domácím střetnutí dominovala, ale dlouho se trápila v koncovce. Český vicemistr rozhodl až brankami v 81. minutě a v nastavení. Červenobílí se díky tomu přiblížili postupu do skupiny Evropské ligy, kterou si naposledy zahráli v sezoně 2020/21.

Účast v hlavní fázi některého z pohárů už mají jistou od předchozího předkola, v němž vyřadili jiného ukrajinského soupeře Dnipro po vítězství 3:0 doma a remíze 1:1 venku. V soutěžích UEFA se představí ve skupině posedmé za sebou.

Pokud by sešívaní nadějně rozehraný dvojzápas s Luhanskem nečekaně ztratili, přešli by do hlavní fáze méně kvalitní Evropské konferenční ligy. Za účast ve skupině Evropské ligy je prémie 3,63 milionu eur (asi 88 milionů korun).

Slávisté zůstávají před odvetou obezřetní i proto, že v předchozím předkole s Dniprem po hladkém úvodním domácím vítězství museli venku dotahovat jednogólovou ztrátu a nepodali ideální výkon. "Máme dvoubrankový náskok. Minule jsem z Dnipra v odvetě v Košicích cítil, že už do zápasu šli uvolněnější. Cítili, že postup mají daleko a hráli daleko uvolněněji než u nás," poznamenal kouč Jindřich Trpišovský.

"Ten druhý gól (se Zorjou) je pro nás hodně důležitý. Ale pořád to bude fuška, budeme muset být opatrní a koncentrovaní. V utkání se může stát cokoliv. V kvalifikacích hodně padají červené karty, penalty, tyhle momenty to mohou hodně změnit. Musíme podat výkon jako doma, být efektivnější a vzít si trochu ponaučení z odvety s Dniprem. Máme to dobře rozehrané a budeme to chtít dotáhnout," doplnil Trpišovský.

Slávisté podruhé za sebou hrají proti ukrajinskému soupeři a znovu se tak ve venkovním střetnutí představí v azylu. Duel bude hostit stadion v Lublinu pro 15 500 diváků. "Je to specifické. Nehrají přímo doma, není to jejich typické domácí prostředí, ale jsou tam zvyklí. Bude pro nás příjemné, když nás znovu přijedou podpořit fanoušci, protože jsou neskuteční a moc nám pomáhají," podotkl asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Pražané sice o víkendu v generálce jen remizovali 1:1 v Jablonci a v lize poprvé nezvítězili, i v devátém soutěžním utkání sezony ale udrželi neporazitelnost. To Zorje se v úvodu ročníku vůbec nedaří. V neděli remizovala na stadionu Minaje 1:1 a zvítězila v jediném z šesti měření sil v sezoně. Po zápase rezignoval srbský hlavní trenér Nenad Lalatovič a mužstvo podle médií povede dosavadní chorvatský asistent Mladen Bartulovič.

Do sestavy Slavie by se mohl vrátit obránce Igoh Ogbu, který si odpykal dvouzápasový trest za vyloučení v úvodním klání s Dniprem. S týmem odcestoval i defenzivní univerzál Oscar Dorley, jenž v posledních třech duelech scházel kvůli zranění.

Předpokládané sestavy:

Zorja Luhansk: Turbajevskij – Jordan, Batagov, Snurnicyn – Kyrjuchancev, Dryšljuk, Mičin, Vantuch – Jacyk, Anťuch – Guerrero.

Slavia Praha: Kolář – Vlček, Ogbu, Holeš – Douděra, Zafeiris, Ševčík, Provod – Schranz, Jurečka – Van Buren.

Spartu na stadionu Maksimir v souboji úřadujících mistrů svých zemí poslal před týdnem do vedení ve 39. minutě z pokutového kopu Ladislav Krejčí, ale před koncem prvního poločasu vyrovnal Dario Špikič a po necelé hodině dokonal obrat Dino Perič. Vzápětí přidal třetí branku domácích Luka Ivanušec, který po utkání přestoupil do Feyenoordu Rotterdam.

"Neočekávám, že sem Dinamo přijede a bude nad námi chtít dominovat vysokým napadáním. Budou vyčkávat podobně jako v určitých pasážích doma. Bude to test naší trpělivosti, kvality a zejména rozhodování," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske na tiskové konferenci po nedělní ligové výhře 3:1 nad Karvinou. Jeho svěřenci vyhráli po třech soutěžních zápasech.

Letenští budou ve čtvrtém vzájemném měření sil v pohárech usilovat o první výhru nad Dinamem. Týmy se kromě minulého týdne utkaly v evropských soutěžích pouze v úvodním kole Poháru UEFA (dnešní Evropská liga) v sezoně 2008/09, kdy do skupiny postoupilo Dinamo po remízách 0:0 doma a 3:3 venku (tehdy platilo pravidlo o gólech vstřelených na hřištích soupeře). V červenci na sebe mužstva narazila v letní přípravě, střetnutí skončilo 1:1.

"Nesmíme jim dovolit brejky a nesmíme si to příliš komplikovat. Na Dinamu jsme inkasovali ze standardky a dvakrát z protiútoku, to je nepřijatelné. Ve čtvrtek jim nesmíme nabídnout přechody," uvedl Priske, který se Spartou v dosavadních pěti zápasech v evropských soutěžích nezvítězil.

Dinamo v nedělní ligové generálce zdolalo Rijeku 2:1 a vyhrálo i druhý soutěžní zápas pod trenérem Sergejem Jakirovičem. "Uvědomujeme si náročnost čtvrtečního utkání. Máme dvougólový náskok. Musíme být maximálně koncentrovaní, abychom si zajistili postup do skupiny Evropské ligy," prohlásil Jakirovič.

Příznivci Dinama na Letnou nesmí

Dinamo se na Letné musí obejít bez fanoušků. Při potyčkách před původně prvním zápasem 3. předkola Ligy mistrů chorvatského celku s AEK Atény zemřel v řecké metropoli 8. srpna devětadvacetiletý fanoušek domácího týmu, který podlehl bodným ranám. Bitky u stadionu se zúčastnilo několik stovek lidí. 

Utkání v řecké metropoli bylo odloženo a odehrálo se netradičně až v sobotu po duelu v Záhřebu. Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) následně fanouškům Dinama zakázala na celou sezonu návštěvy venkovních zápasů a všechna střetnutí chorvatského celku označila za vysoce riziková. Místa v hostujícím sektoru na Letné mohou zaujmout sparťanští příznivci.

Předpokládané sestavy:

Sparta Praha: Vindahl – Sörensen, Panák, Krejčí – Pešek, Kairinen, Sadílek, Zelený – Birmančevič, Haraslín – Olatunji.

Dinamo Záhřeb: Nevistič – Moharramí, Ristovski, Perič, Ljubičič – Špikič, Mišič, Baturina, Bulat, Mychajličenko – Petkovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články