Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Případ Kuchta: Vibrace, Midtjylland, lavička. Může jednička Sparty odejít?

Má Jan Kuchta nakročeno ze Sparty? Nebo zůstane? Otázka, která poslední dny vehementně zaměstnává fotbalovou veřejnost, a na kterou zatím neexistuje jednoznačná odpověď. Jisté je, že na Letné zájem dánského Midtjyllandu o svou útočnou jedničku zaznamenali. Podle experta ČT sport Davida Kobylíka by Kuchtův odchod momentálně vůbec nedával smysl. "Nedokážu si vysvětlit, proč by Sparta pouštěla svého klíčového hráče," uvedl.

Jan Kuchta
zdroj: ČTK

Kuchta chyběl o víkendu v základní sestavě už ve druhém soutěžním utkání po sobě. Na rozdíl od souboje 4. předkola Evropské ligy na Dinamu Záhřeb však do ligového duelu s Karvinou vůbec nezasáhl. Předtím nehrál v lize ani proti Jablonci, tam však Priske postavil prakticky béčko.

"Ostatní hráči byli v lepší kondici než on. Posadit ho znovu na lavičku bylo mé rozhodnutí. Trochu se potýká s nemocí, není na vrcholu svých sil. Mám štěstí, že v kádru máme dobré hráče, jimž se daří. To byl hlavní důvod," podotkl sparťanský trenér Brian Priske.

Spekulace o možném odchodu Kuchty se přitom objevují teprve tři měsíce poté, co se jeho hostování z Lokomotivu Moskva změnilo v Praze v přestup.

Sparta totiž na šestadvacetiletého reprezentačního útočníka uplatnila před závěrem sezony opci a podepsala s ním víceletou smlouvu. Letenští to oznámili po vítězství 3:2 v derby nad Slavií, kde Kuchta dříve hrával. Sportovní ředitel Tomáš Rosický to tehdy slavnostně vyhlásil před plnou kabinou, což doprovodily velké ovace.

Otazníky nad Kuchtou rozebíral nový díl Fotbal fokus podcastu:

"Nedokážu si vysvětlit, proč by Sparta, která hraje ligu, hraje evropské poháry, bude hrát jejich skupinovou fázi (minimálně Konferenční ligu, pozn. red.), pouštěla klíčového hráče, a to ještě za cenu, která by byla kolem čtyř milionů Euro," přemýšlí bývalý fotbalista David Kobylík.

"Taková cena by pro hráče Kuchtových kvalit byla pro klubovou pokladnu nezajímavá. Nedokážu najít jediný důvod, proč by měla Sparta svého lídra pouštět," dodává v pořadu Dohráno.

Do Midtjyllandu shodou okolností minulý týden přestoupil obránce Adam Gabriel. Transfer zkompletovala Sparta, která využila právo na zpětný odkup svého odchovance z Hradce Králové. Gabriel pak podepsal se čtvrtým týmem tamní ligy pětiletou smlouvu.

"Co máme informace, na Spartu opravdu nabídka od Midtjyllandu na Kuchtu dorazila. Druhá věc je, že Kuchta nebyl úplně stoprocentně zdravotně v pořádku. Ty zdravotní problémy ale nebyly tak vážné, aby nemohl nastoupit v základu proti Dinamu či Karviné," tvrdí vedoucí fotbalové sekce Deníku Sport Radek Špryňar v novém dílu Fotbal fokus podcastu ČT sport.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

"Jsem přesvědčen o tom, že Kuchta tu sezonu nezačal dobře, navzdory tomu, že má tři góly. V klíčových zápasech se ale neprosadil. Můj dojem je, že z něj jdou takové negativní vibrace," pokračuje.

"Myslím, že to není ten extrémně pracovitý Kuchta, jak jsme ho znali ze závěru loňské sezony nebo z reprezentace. I tam teď několikrát vyjel na spoluhráče... Priske s ním momentálně není spokojen, a proto nehraje v základu," vysvětluje Špryňar a dodává: "Byl bych překvapen, kdyby Sparta tu nabídku přijala, protože si nemyslím, že by Midtjylland vysázel tolik peněz, aby s tím byla spokojená."

Spartu teď navíc čeká ve čtvrtek domácí odveta s obhájcem chorvatského titulu. "Bude to test naší trpělivosti, kvality, a zejména rozhodování. Nesmíme jim dovolit brejky a nesmíme si to příliš komplikovat. Na Dinamu jsme inkasovali ze standardky a dvakrát z protiútoku, to je nepřijatelné," uvedl Priske.

Jan Kuchta
zdroj: ČTK

Bude zajímavé sledovat, s kým se v základní sestavě vytasí. Pokud by Kuchta skutečně odešel, Spartě by momentálně v útoku zbyli Victor Olatunji, který přestoupil z Liberce, a Václav Sejk, jenž hostoval v Jablonci.

Martin Minčev by mohl posílit Pardubice, které se na startu nového ročníku nejvyšší soutěže potýkají se slabou produktivitou, což se ale dlouhodobě týká i samotného bulharského útočníka.

Sparta si proto údajně měla vyskautovat z americké MLS útočníka Samuela Adenirana, který hraje za St. Louis. Potenciálních zájemců o jeho služby ale má být více.

Jisté je, že Kuchta nechybí v nominaci trenéra Jaroslava Šilhavého na dva reprezentační zápasy s Albánií a Maďarskem, které národní tým sehraje začátkem září.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články