Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Plzeň čeká v EL obhájce titulu Atlético, Spartu finalista Bilbao

Nyon - Fotbalisté Plzně narazí v základní skupině B Evropské ligy na obhájce titulu Atlético Madrid ze Španělska, izraelský Hapoel Tel Aviv a portugalskou Coimbru. Spartu čekají ve skupině I úřadující finalista španělské Bilbao, francouzský Lyon a izraelský mistr Hapoel Kirjat Šmona. Rozhodl o tom dnešní los v Monaku. První zápasy ve skupinách jsou na programu 20. září, poslední šesté duely pak 6. prosince. Do vyřazovacích bojů postoupí vždy dva nejlepší týmy.

Evropská liga
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Los přisoudil oběma českým zástupcům jeden španělský a jeden izraelský celek. Papírově přijatelnější skupinu má Plzeň, která se v uplynulé sezoně představila v základní skupině Ligy mistrů a v Evropské lize si na jaře zahrála v play-off.

Viktorii symbolicky poslal při losování do skupiny B k Atlétiku jeho kanonýr Radamel Falcao, který se stal s dvanácti brankami v uplynulé sezoně nejlepším střelcem Evropské ligy a pomohl madridskému klubu k triumfu v celé soutěži.

Atlético vyhrálo druhou nejprestižnější klubovou soutěž v Evropě také v sezoně 2009/10, v roce 1962 ovládlo tehdejší Pohár vítězů pohárů. S českým klubem se dosud celek z Madridu neutkal. Jeho dres v minulosti oblékali krajánci Tomáš Ujfaluši a předtím Radek Bejbl. Další dva kluby, s nimiž se Plzeň střetne, se zdají hratelnější.

S izraelským Hapolem Tel Aviv hrála před šesti lety Mladá Boleslav v Poháru UEFA 1:1, o tři roky později s ním vypadly v Evropské lize Teplice po výsledcích 1:2 a 1:1. Na Coimbru zatím tuzemský klub narazit nemohl, vítěz Portugalského poháru je totiž v Evropě nováčkem.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy na los EL

Los skupin Evropské fotbalové ligy:

Skupina A: FC Liverpool, Udinese Calcio, Young Boys Bern, Anži Machačkala
Skupina B: Atlético Madrid, Hapoel Tel Aviv, Viktoria Plzeň, Académica Coimbra
Skupina C: Marseille, Fenerbahce Istanbul, Borussia Mönchengladbach, AEL Limassol
Skupina D: Girondins Bordeaux, FC Bruggy, Newcastle United, Marítimo Funchal
Skupina E: VfB Stuttgart, FC Kodaň, Steaua Bukurešť, FK Molde
Skupina F: PSV Eindhoven, SSC Neapol, Dněpr Dněpropetrovsk, AIK Stockholm
Skupina G: Sporting Lisabon, FC Basilej, Racing Genk, Videoton Székesfehérvár
Skupina H: Inter Milán, Rubin Kazaň, Partizan Bělehrad, Neftči Baku
Skupina I: Olympique Lyon, Athletic Bilbao, Sparta Praha, Hapoel Kirjat Šmona
Skupina J: Tottenham Hotspur, Panathinaikos Atény, Lazio Řím, NK Maribor
Skupina K: Bayer Leverkusen, Metalist Charkov, Rosenborg Trondheim, Rapid Vídeň, Skupina L: Twente Enschede, Hannover 96, UD Levante, Helsingborgs IF.

Dva nejlepší kluby z každé skupiny postoupí do vyřazovací fáze. Hrací dny: 20. září, 4. října, 25. října, 8. listopadu, 22. listopadu, 6. prosince.

Sparta měla méně štěstí a dostala se do jedné z nejtěžších skupin. Bilbao na jaře došlo až do finále soutěže, kde podlehlo 0:3 Atlétiku Madrid. Letenští už s osminásobným španělským mistrem Bilbaem kdysi hráli, před 42 lety přes něj přešli v Poháru Intertoto.

"Jsme ve velmi atraktivní skupině s Lyonem a Spartou, která má hodně mezinárodních zkušeností. Pokusíme se hrát se stejným zaujetím jako loni, věříme si," uvedl sportovní ředitel Bilbaa José María Amorrortu.

Je nám líto, video expirovalo.
Los základních skupin Evropské ligy

Na Lyon, který v minulých letech pravidelně hrával Ligu mistrů, nemají Letenští dobré vzpomínky. Před osmi lety s Olympiquem v základní skupině LM prohráli oba zápasy; doma 1:2 a venku 0:5. "Chybíme v Lize mistrů, takže si chceme spravit chuť v Evropské lize. Být prvním francouzským týmem, který vyhraje tuhle soutěž, by bylo úžasné," naznačil vysoké ambice prezident Lyonu Jean-Michel Aulas.

Nevyzpytatelný je Kirjat Šmona. Úřadující izraelský šampion v 2. předkole Ligy mistrů vyřadil slovenskou Žilinu, do hlavní fáze milionářské soutěže ale nakonec neprošel. "Poté, co jsem uviděl los, bych byl raději pesimistický při mém hodnocení a optimistický na hřišti," uvedl trenér Gili Landau.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články