Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sparta porazila Feyenoord a postoupila do základní skupiny EL

Praha - Fotbalisté pražské Sparty po dvou letech zamíří do základní skupiny Evropské ligy. Dnes o tom rozhodla jejich výhra 2:0 nad Feyenoordem Rotterdam v odvetě 4. předkola. Kromě dalších šesti zápasů se můžou těšit i na "postupovou" prémii 32 milionů korun. Čeští vicemistři, kteří před týdnem remizovali 2:2, rozhodli v poslední půlhodině hry brankami Kadlece z penalty a přesnou hlavičkou Jarošíka. Kadlec tak v součtu s prvním utkáním nasázel Feyenoordu tři branky. Pražané se jména tří soupeřů pro základní skupinu dozví v pátek, los začne ve 13:00.

Václav Kadlec
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Sparta mohutným nástupem chtěla nechat zapomenout na nepovedený konec prvního vzájemného utkání, kdy ztratila dvoubrankový náskok. Feynoord při odvážném úvodu sevřela před jeho brankou, ale víc než nedůraznou střelu Přikryla z patnácté minuty nenabídla. Feyenoord před jedenácti lety na Letné v základní skupině Ligy mistrů utrpěl čtyřbrankový debakl a ani dnes si reputaci v české metropoli příliš nevylepšil. Jeho útočné akce brzdily zbrklost i množství nepřesností, až devět minut před poločasem byl sparťanský brankář Vaclík poprvé ve střehu při ráně Cissého z úhlu.

Sparta postupem času chvílemi vyklízela pole a soupeři hlavně v úvodu druhé půle přenechala aktivitu. Hosté, vedení někdejším slavným internacionálem Ronaldem Koemanem, však nenaplňovali pověst v ofenzivě nebezpečného týmu. Domácí postrašila jen křížná střela beka Janmaata. Pak se už zápas začal lámat ve prospěch Sparty: Pražanům po hodině hry pomohl důraz v soupeřově pokutovém území, Hušbauer nastřelil ruku obránce Neloma, který před týdnem Spartě dal branku, a penaltu přesvědčivě proměnil útočník Kadlec. "Kat" Feyenoordu z prvního utkání pak se spoluhráči pod kotlem fanoušků Feyenoordu bouřlivě slavil svůj třetí letošní gól v EL.

Za dalších deset minut Sparta k základní skupině soutěže nakročila ještě blíž: roh kapitána Matějovského prudkou hlavičkou proměnil ve druhý gól stoper Jarošík, který se proti Feyenoordu střelecky blýskl i v roce 2001. Nizozemští vicemistři už vypadali zlomeně. Třetí ránu jim po dalším rohu mohl uštědřit druhý stoper Sparty Švejdík, jehož pokus zastavila tyč. Ale stejně odpověděl i Janmaat na druhé straně a málem tak odstartoval závěrečné drama. Sparta jej ale už nedopustila, místo toho v závěru její hráči s téměř vyprodaným stadionem bouřlivě slavili postup. Po pěti letech také skončilo čekání českých týmů na výhru nad nizozemským soupeřem.

Odveta 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Sparta Praha - Feyenoord Rotterdam 2:0 (0:0)

Branky: 61. Kadlec z pen., 70. Jarošík. Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Grgič (všichni Chorv.). ŽK: Matějovský - Immers, Janmaat, Mulder. Diváci: 17.036. První zápas: 2:2, postoupila Sparta.

Sparta: Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek (88. Skalák), Matějovský (77. Holek), Hušbauer, Přikryl (67. Krejčí) - Kadlec, Kweuke. Trenér: Lavička.

Feyenoord: Mulder - Janmaat, De Vrij (18. Nelom), Mathijsen, Martins Indi - Vormer, Clasie, Leerdam (73. Fernandez) - Schaken, Immers, Cissé (80. Achahbar). Trenér: Koeman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články