Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Liberecká cesta Evropou začne v Košicích, Boleslav pojede na východ

Nyon (Švýcarsko) – První letošní pohárová cesta fotbalistů Liberce povede na Slovensko, ve 2. předkole Evropské ligy liberecký Slovan narazí na Košice. Ještě dál na východ se vydá Mladá Boleslav. Los v sídle UEFA jí určil za soupeře lepšího z duelu mezi ázerbájdžánským týmem Gabala a bosenským Širokým Brijegem. Oba české kluby začnou dvojzápas utkáním na domácí půdě. 

Sport
zdroj: ČT4

Na prestižní souboj proti Liberci se tak může těšit český trenér Košic Radoslav Látal, asistenta mu dělá další Čech Jiří Neček. Kapitánem týmu je Peter Šinglár, který v letech 2004 až 2008 působil právě v Liberci.

Duel proti krajanům čeká také na nové liberecké trenéry - Slováky Samuela Slováka a Jozefa Valachoviče. "Bylo tam těch slovenských mužstev dost, trochu jsem čekal, že to bude některé z nich. Košice určitě patří k těm nejsilnějším týmům, které jsme mohli dostat. Mají za sebou dobrou sezonu, uvidíme, jak moc se jejich mužstvo změní," uvedl Slovák.

Košice v uplynulé sezoně vyhrály Slovenský pohár, v lize obsadily páté místo. "Věřím, že se na ně dokážeme dobře připravit. Důležité bude uhrát v prvním utkání doma co možná nejlepší výsledek," dodal nový liberecký trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta a Boleslav si na soupeře musí počkat, Liberec ho zná

Českým týmům se poslední dobou proti slovenským soupeřům vůbec nedařilo. V posledních osmi zápasech proti celkům ze Slovenska ani jednou nevyhrály. Naposledy v předkole Ligy mistrů vyřadila Žilina v sezoně 2010/11 pražskou Spartu. Poslední výhru proti slovenskému soupeři si připsal v září 2001 v tehdejším Poháru UEFA Liberec doma proti Slovanu Bratislava. V sezoně 2008/09 vypadl v předkole ve stejné soutěži s Žilinou.

Mladá Boleslav, třetí celek uplynulé ligové sezony, zatím soupeře nezná, musí si počkat na vítěze duelu mezi týmem FC Gabala a Širokým Brijegem. Celek Gabala je pohárovým nováčkem, v uplynulé sezoně ázerbájdžánské ligy obsadil třetí místo a dostal se do finále tamního poháru.

Favoritem zápasu je ale druhý tým uplynulé sezony bosenské ligy Široki Brijeg. Dobré vzpomínky na něj má pražská Sparta, která v roce 2002 postoupila v Poháru UEFA po výsledcích 3:0 a 1:0. Naposledy vloni vyřadila bosenského soupeře - Željezničar Sarajevo - Plzeň ve 2. předkole Ligy mistrů. "Z hlediska ekonomiky, času i klimatu by asi byl přijatelnější Široki Brijeg. Navíc by to byla velká výzva pro naše bosenské hráče.

Jasmin Ščuk údajně figuruje v širším kádru bosenské reprezentace, která se po vypadnutí na mistrovství světa asi bude nově tvořit, takže pro něj není lepší možnost se ukázat než právě na bosenské půdě," uvedl prezident boleslavského klubu Josef Dufek. Při případné konfrontaci s ázerbájdžánským protivníkem by se obával zejména velkého horka.

"Dá se očekávat, že tam bude pekelné teplo, ve kterém jsme se třeba upekli na Kypru. Z toho mám trochu obavy. Ale jestli chceme postoupit, musíme si s tím poradit," dodal. Plzeň, třetí český klub v Evropské lize, vstoupí do soutěže až ve 3. předkole.

Třetí český klub Evropské ligy Viktoria Plzeň vstoupí do soutěže až ve 3. předkole. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články