Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sparta se o Ligu mistrů utká s mistrem San Marina nebo Estonska

Nyon (Švýcarsko) – Cesta Sparty za vysněnou účastí v Lize mistrů povede přes San Marino či estonský Tallinn. Los v Nyonu určil, že český mistr se ve 2. předkole utká s vítězem duelu mezi Levadií Tallinn a sanmarinským celkem La Fiorita. Ať dopadne duel jakkoliv, Sparta bude ve 2. předkole jednoznačným favoritem. "Je to začátek naší cesty, víme, za jakým cílem jdeme a jsme odhodlaní dojít až do skupiny Ligy mistrů," prohlásil po losu sparťanský záložník Lukáš Vácha. 

Jasným favoritem 1. předkola je estonský mistr, který v evropských pohárech hraje pravidelně, od roku 2010 však neprošel přes druhé předkolo. Levadia má na kontě například dva vyrovnané zápasy s Newcastlem nebo remízu s Galatasarayem Istanbul. Naopak La Fiorita se v Evropě představí teprve potřetí. V dosavadních čtyřech zápasech ještě nedal sanmarinský šampion gól a má nelichotivé skóre 0:10.

"Tallinn je poměrně mladý celkem, byl založen někdy v roce 1998, ale hrají o nejvyšší příčky v domácí soutěži. Úroveň v pobaltských zemích má stoupající tendenci, takže v tomto případě to určitě nebude jednoduchý soupeř. Co se týče týmu ze San Marina, tak se přiznám, že o něm nevím vůbec nic," přiznal trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Ať duel mezi La Fioritou a Levadií Tallinn dopadne jakkoliv, sparťané nastoupí do 2. předkola v roli favorita. "Určitě tuhle roli přijímáme, není se za co schovávat. Náš sen je dostat se do Ligy mistrů, takže cíl je jasně daný," prohlásil záložník Sparty Bořek Dočkal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta a Boleslav si na soupeře musí počkat, Liberec ho zná

"To, že si musíme počkat na soupeře, považuji za naši výhodu, protože si zajistíme dostatek informací o soupeři a budeme mít více možnosti, jak se na ně připravit. Nemám žádného favorita z těch dvou mužstev. Měl jsem hlavně přání, aby to nebylo náročné na cestování, což se mi splnilo a myslím si, že tam byly i těžší týmy. Konkrétně mám na mysli týmy z Norska a Švédska," dodal.

Sparta začne na Letné

Český mistr boj o postup do elitní soutěže zahájí doma, první zápasy se hrají ve dnech 15. a 16. července, odvety pak o týden později. Sparťané se jen o necelý týden dříve vrátí ze soustředění v Itálii, kde budou ladit formu na pohárová utkání. V přípravných duelech Letenští narazí na Dynamo Kyjev, Dynamo Moskva a FC Basilej.

"Příprava bude hlavně herní formou, aby hráči měli co největší jistotu při práci s míčem a dostali jsme do nich zase ty herní návyky. Důležité bude také to, jak se budeme prezentovat v přípravných zápasech, které nás čekají," prohlásil trenér Lavička.

Soupeře znají také další čeští zástupci v předkole. Dinamo Tbilisi vedené exreprezentačním trenérem Michalem Bílkem narazí na Aktobe z Kazachstánu a Slovan Bratislava s koučem Františkem Strakou nastoupí proti velšskému New Saints. "Aktobe je pro nás neznámý tým, moc toho nevím ani o kazašském fotbale obecně. Máme ale dost času se na něj připravit," řekl na webu Tbilisi Bílek. 

Los fotbalové Ligy mistrů:

1. předkolo (1. a 2. července, odvety 8. a 9. července):

Santa Coloma (And.) - Bananc Jerevan (Arm.), Lincoln (Gib.) - Tórshavn (Isl.), La Fiorita (San Marino) - Levadia Tallinn (Est.).

2. předkolo (15. a 16. července, odvety 22. a 23. července):

Sparta Praha - La Fiorita/Levadia Tallinn, Maccabi Tel Aviv (Izr.) - Santa Coloma/Bananc Jerevan, Partizan Bělehrad - Lincoln/Tórshavn, BATE Borisov (Běl.) - Skënderbeu Korcë (Alb.), Dinamo Tbilisi (Gruz.) - Aktobe (Kaz.), HŠK Zrinjski (Bosna) - Maribor (Slovin.), Sheriff Tiraspol (Mold.) - Sutjeska (Č. Hora), Malmö (Švéd.) - Ventspils (Lot.), Slovan Bratislava (SR) - New Saints (Wal.), Celtic Glasgow (Skot.) - KR Reykjavík (Isl.), Cliftonville (Sev. Ir.) - VSC Debrecín (Maď.), Legia Varšava (Pol.) - Saint Patrick's Athletic (Ir.), Rabotnički Skopje (Mak.) - HJK Helsinky (Fin.), Dinamo Záhřeb (Chorv.) - Žalgiris Vilnius (Lit.), Ludogorec Razgrad (Bulh.) - F91 Dudelange (Luc.), FC Valletta (Malta) - Karabach Agdam (Ázerb.), Strömsgodset (Nor.) - Steaua Bukurešť (Rum.). 

Zdroj
ČTK, sparta.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články