Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kouč Benfiky Jesus: Udělali jsme maximum. Nejlepší tým nevyhrál

Turín - Fotbalisté Benfiky Lisabon poosmé za sebou nezvládli finále mezinárodního poháru a v Evropské lize nenapravili loňský nezdar s Chelsea. Po prohraném penaltovém rozstřelu se Sevillou trenér Jorge Jesus neměl svým svěřencům co vytknout, přestože selhali Cardozo s Rodrigem. "Nejlepší tým nevyhrál. Moji hráči si zaslouží gratulaci, není nic, za co bych je mohl kritizovat," řekl Jesus.

Ilustrační foto

Devětapadesátiletý trenér podotkl, že Benfica během 120 minut udělala pro výhru maximum a měla i více šancí. "Bojovali jsme, ale chybělo nám trochu štěstí. Znovu ve finále nám tam míč prostě nespadl," přidal kapitán a stoper Benfiky Luisao.

Lisabonský celek nezlomil obávanou Guttmanovu kletbu. Po poslední mezinárodní trofeji v roce 1962 (vítězství v Poháru mistrů evropských zemí) se tehdejší maďarský trenér Béla Guttman rozhádal s vedením kvůli svému platu a při odchodu z klubu prohlásil, že Benfica nebude evropským šampionem dalších sto let.

Třiatřicetinásobný portugalský mistr už se v minulosti několikrát pokoušel kletbu zrušit. Nepomohla modlitba letos zesnulé legendy "Orlů" Eusébia u hrobu jeho trenéra ve Vídni, ani vztyčení Guttmanovy sochy blízko arény Estádio da Luz. Trenér Jesus ještě před zápasem prohlašoval, že není pověrčivý a někteří jeho hráči prý ani o nelichotivé statistice nevědí.

"Ve fotbale ten nejlepší vždycky nevyhrává. Musíme to akceptovat a být pragmatičtí," upozornil Jesus. "Musíme začít myslet na neděli," připomněl někdejší záložník finále Portugalského poháru s Rio Ave. Benfica už v této sezoně opanovala domácí soutěž i Ligový pohár. Na evropský triumf však podle Guttmana bude čekat dalších 48 let.

Největším hrdinou fotbalistů Sevilly se ve finále stal brankář Beto. Portugalský gólman pomohl dvěma chycenými penaltami k vítězství nad krajany z Benfiky. Odchovanec konkurenčního lisabonského Sportingu věnoval triumf zesnulému otci, jehož přítomnost prý neustále cítí ve své brance.

"Všechno skončilo nejlepší možnou cestou. Věnuji tuto výhru svému otci, který by na mě byl velmi hrdý. Vím, že je stále se mnou v brance a byl tam i tentokrát," řekl Beto, který vyhrál Evropskou ligu už podruhé v kariéře. Před třemi roky se radoval v dresu Porta, kde však pouze kryl záda jedničce Heltonovi. Tentokrát byl ústřední postavou vítězů. "Byl to prostě krásný a historický moment a jsem hrdý, že jsem součástí historie Sevilly."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články