Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Jdeme do boje, hlásí Slavia, Sparta i Liberec

Je to tady. Tři české fotbalové týmy startují boj o postup ze základní skupiny Evropské ligy. Sparta a Liberec hostí soupeře z Lille a Gentu na svých prázdných stadionech, kde jim hygiena povolila přes pandemickou krizi v zemi přece jen hrát, a jen Slavia se pokusí vykročit pravou nohou do skupiny na trávníku izraelského Hapoelu Beer Ševa. Zápas Sparta – Lille můžete sledovat od 20.50 v přímém přenosu na ČT sport a na webu ctsport.cz.

Radost fotbalistů Slavie Praha
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Slavia chce s Beer Ševou tři body

Soupeř pražského celku vyřadil ze soutěže Viktorii Plzeň a právě zápasy s izraelským týmem považují Pražané ve skupině s Leverkusenem a Nice za rozhodující v boji o postup do jarní fáze.

"Jestli chceme postoupit, tak bychom měli s Beer Ševou udělat šest bodů. Rozhodně ji ale nepodceňujeme," řekl asistent trenéra Zdeněk Houštecký před zápasem s týmem, který na cestě do základní skupiny zvládl všechna čtyři předkola.

Hapoel hraje v základní skupině Evropské ligy potřetí a vždycky v ní měl české soupeře, s nimiž prohrál všechna čtyři utkání s celkovým skóre 1:8. V sezoně 2016/17 nestačil dvakrát na Spartu a o rok později na Plzeň.

Peter Olayinka ze Slavie střílí gól do sítě Midtjyllandu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Henning Bagger

"Mají kvalitu v ofenzivní části, jsou to techničtí, hodně rychlí hráči. Nemůžou nás ničím překvapit, máme je nastudované. My si na ně věříme, doufáme, že tam uděláme tři body, které nám pomůžou do další fáze Evropské ligy," uvedl Houštecký, který se Slavií přešel do EL po vyřazení ve 4. předkole Ligy mistrů s dánským Midtjyllandem.

Izraelská i česká liga jsou kvůli opatřením v boji proti šíření koronaviru přerušené. Beer Ševa kvůli tomu hrála poslední soutěžní zápas 1. října s Plzní, Pražané o tři dny později v lize v Ostravě.

Slavia navíc minulý týden kvůli několika nakaženým členům týmu nemohla několik dnů trénovat a byla v izolaci. V karanténě zůstali dva hráči a dva členové širšího realizačního týmu.

"Kdyby to bylo něco nového, tak si myslím, že by to problém byl. Ale tahle doba to přináší, byli jsme na to připraveni. Jsme na to zvyklí. Kluci dostali individuální plány, které vždy plní na sto procent. Přesvědčili jsme se už v první vlně covidu na jaře, kdy i po té dlouhé přestávce přišli perfektně připravení," prohlásil Houštecký.

Zápas na stadionu Ha Mošava ve městě Petah Tikva začne v 18:55.

Je nám líto, video expirovalo.
České týmy čeká Evropská liga

Oslabenou Spartu čeká lídr francouzské ligy

Sparta je v základní skupině Evropské ligy po třech letech a na rozdíl od francouzského Lille kvůli pandemii koronaviru už téměř tři týdny nehrála zápas. V lize ale pražský celek ještě neztratil ani bod, přesto věří, že se mu bude dařit i ve skupině, kde jsou ještě AC Milán a Celtic Glasgow.

Ovšem komplikací má letenský celek víc než dost. Nejdříve kvůli koronaviru byly omezené tréninky a zastavené zápasy, což trvá stále. "Situace není jednoduchá pro všechny. Musíme dodržovat hygienická pravidla a to není snadné. O to víc jsme rádi, že můžeme hrát mezinárodní utkání, protože to lidi alespoň trochu odvede od problémů, které tady máme," řekl trenér Václav Kotal.

"Nemohli jsme trénovat společně a dodržujeme pravidla, která byla určena. Ale hlavně jsme měli hráče pryč v reprezentacích. Co to s námi udělá, ukáže až zápas, ale všichni se těšíme a chceme podat co nejlepší výkon," dodal.

Lukáš Juliš se raduje z gólu v utkání proti Zlínu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Kromě toho má Sparta poměrně rozsáhlou marodku. Dlouhodobě zraněný je stoper Lukáš Štetina a nejistý je také start dalšího pilíře obrany Ondřeje Čelůstky, stejně jako Adama Hložka, kteří si problémy přivezli ze srazu reprezentace. "S Čelůstkou počkáme do poslední chvíle," řekl Kotal, který už by měl mít ale k dispozici Bořka Dočkala. "Těžko se to počítá. Těch hráčů, co jsou z různých důvodů mimo, je tolik... Musíme vzít situaci tak, jak je. Hráči, kteří jsou nominovaní, udělají pro úspěch maximum," přidal osmašedesátiletý trenér.

Naopak Lille je v pohodě. V sedmi kolech francouzské ligy neprohrálo a vede tabulku o dva body před mistrovským Paris St. Germain, a navíc ve třech posledních zápasech Ligue 1 neinkasovalo. Trenér Lille Christophe Galtier předpokládá, že se pauza na soupeři příliš neprojeví. "Bude záležet na tom, jak budou rychlí a jestli budou mít stejný rytmus jako před tím. A předpokládám, že ano, protože někteří hráči byli v národním týmu," uvedl Galtier. "Kdyby mohli hrát přípravné zápasy, bylo by to jiné. Takhle budou silní a odpočatí," přidal kapitán José Fonte.

"Líbí se mi jejich způsoby hry, mají konsolidované mužstvo a všichni hráči vědí, co dělat. Bude to kvalitní konfrontace a uvidíme, jak to dopadne," řekl Kotal. "Musíme se s tou nepříjemnou situací vypořádat, protože pořád reprezentujeme český fotbal a chceme být úspěšní," dodal.

Utkání začíná na stadionu Sparty ve 21.00.

Liberec je outsider, ale chce se rvát

Tým ze severu Čech si zahraje skupinu Evropské ligy po čtyřech letech. Mírným favoritem je belgický Gent i proto, že Slovan kvůli přerušení ligy kvůli koronavirové krizi nehrál soutěžní zápas od 4. října. Severočeši se však pokusí překvapit a ve skupině, kde jsou ještě Hoffenheim a Crvena zvezda Bělehrad, odmítnout roli outsidera.

"Když to vezmu i na rozpočet těch tří klubů, jaké mají hráčské možnosti, jaké mají jejich hráči transferové hodnoty, potenciál, tak prostě outsideři skupiny jsme. Ale to nám vyhovuje. Jsme strašně rádi, že jsme ve skupině, že jsme se přes tři předkola dostali, což se málokterému českému týmu povede. Porveme se i s rolí outsidera," řekl v nahrávce pro média trenér Pavel Hoftych.

Gent přešel do Evropské ligy poté, co neuspěl v kvalifikaci Ligy mistrů, kde nejprve vyřadil Rapid Vídeň, ale pak dvakrát prohrál s Dynamem Kyjev. Kromě toho belgická liga pokračuje, zatímco v Česku má stop. Ovšem Gent, který byl v nedokončené belgické lize loni druhý, o víkendu ve čtvrtém z pěti zápasů narazil - tentokrát v Bruggách, kde mu tamní Cercle Bruggy dal pět gólů (5:2).

Trenér Liberce Pavel Hoftych
zdroj: ČTK autor: Vít Černý

"Nikdo neví, v jakém kdo bude rozpoložení. Oni prohráli 2:5, my zase tři týdny nehráli, hodně hráčů bylo na reprezentaci. Ale kvalitně jsme potrénovali. Na začátku může být určitá nervozita, protože pro všechny hráče až na Ramba (Rabušice) to bude první zápas ve skupině pohárů. Ale nemyslím si, že by se to mělo projevit na kvalitě utkání," uvedl kouč.

Toho mrzí absence fanoušků v hledišti. "Kdyby tady bylo za optimálních podmínek devět tisíc diváků, všichni se na zápas těšíme několikanásobně víc," podotkl Hoftych a upozornil na přednosti soupeře. "Mají šikovné hráče dopředu, schopné jít do kombinace, jeden na jednoho, do zakončení. Zároveň víme, že mají určité problémy v defenzivě. Chceme využít, že nejsou v takové pohodě jako minulou sezonu," uvedl Hoftych, který na Gent už narazil před 15 lety v Poháru Intertoto jako asistent trenéra ve Zlíně.

V Gentu je bývalý obránce Slavie Michael Ngadeu, jenž byl dokonce v několika zápasech kapitánem, v posledním ligovém utkání ale kamerunský reprezentant neseděl ani na lavičce. "Když hrál ve Slavii ve dvojici s Delim, působil na mě lépe. Zdál se mi takový silnější, dynamičtější. Ale neřešíme jednotlivce, spíš celkově tým," uvedl Hoftych.

Severočeši v úterý prošli s negativními výsledky povinnými testy na koronavirus ze strany UEFA a mohou nastoupit. Hoftych řeší, zda hned od začátku postavit posilu Michala Sadílka, který s Libercem zatím neodehrál ani zápas.

Kouč belgického celku Wim De Decker byl před zápasem hodně sebevědomý. "Máme silný tým, lepší hráče než soupeř, každou hráčskou pozici máme zdvojenou. Naši hráči jsou technicky zdatní, chceme být tvrdí a k tomu je i během zápasu povedeme. Počítáme, že budeme odjíždět z Liberce s třemi body, a s touto vizí jdeme do zápasu," dodal osmatřicetiletý trenér.

Dodal, že má informace o libereckém týmu i od Ngadeua. "Hrál za Slavii proti Liberci třikrát, takže z jeho zkušeností také trochu vycházíme," poznamenal De Decker.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články