Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favoritem je Lyon. Skupina je hratelná a atraktivní, notují si sparťané

Za hratelnou a zároveň atraktivní považují sparťanští fotbalisté skupinu A Evropské ligy s Olympiquem Lyon, Rangers FC a Bröndby Kodaň. Největším favoritem je podle nich sedminásobný francouzský šampion Lyon. Věří ale, že je v jejich silách utkat se s dánským a skotským soupeřem o postup do vyřazovací fáze soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
České kluby znají evropské soupeře

O soupeřech Pražanů rozhodl polední los v Istanbulu. Do jarní části Evropské ligy projdou první dvě mužstva. Týmy na třetím místě nově čeká play-off Evropské konferenční ligy. Skupiny začnou ve čtvrtek 16. září a závěrečné šesté kolo se odehraje 9. prosince. Sparta si postupem do hlavní fáze vydělala 3,63 milionu eur (přes 92 milionů korun).

"Lyon je určitě favoritem. Hraje na špici Ligue 1. Je to hodně těžká soutěž. O kvalitě francouzského mužstva jsme se přesvědčili už ve 3. předkole Ligy mistrů s Monakem," řekl v rozhovoru pro klubovou televizi trenér Pavel Vrba.

S losem byl spokojený. "Chtěl jsem Skoty, ještě jsem s nimi neměl tu čest. To se mi splnilo," doplnil někdejší kouč Plzně, s níž si třikrát zahrál hlavní fázi Ligy mistrů.

"Lyon je favorit, ale myslím si, že skupina je hratelná a máme na to postoupit do další fáze. Určitě nám může pomoct, že jsme hráli skupinu minulou sezonu. Myslím si, že máme zkušený tým a dost hráčů, kteří mají s Evropou bohaté zkušenosti, jako například Bořek Dočkal, Florin Nita nebo David Pavelka," prohlásil devatenáctiletý ofenzivní univerzál Adam Hložek.

Podobný názor má i Lukáš Juliš. "Podle mě je to hratelná a atraktivní skupina. Pojedeme zase do Skotska, kde se nám dařilo. Zároveň už budou na stadionu fanoušci, takže to bude krásné. Ze čtvrtého koše máme Bröndby, což je podle mě pro nás přijatelný soupeř," konstatoval šestadvacetiletý útočník.

V minulé sezoně se Sparta v základní skupině Evropské ligy představila proti jinému celku z Glasgow Celticu. Letenští obě utkání vyhráli 4:1 a Juliš v nich nastřílel pět branek. "Rangers byli loni dál než Celtic. Titul vyhráli o hodně, a dokonce ani jednou neprohráli. Možná budou silnější, než byl loni Celtic. Věřím ale, že máme na to je porazit. Já se do Skotska těším, mě to tam baví," poznamenal Juliš.

Ve skotské metropoli zaznamenal hattrick. "To už asi nezopakuju. Samozřejmě, může se stát ve fotbale všechno, ale byla by to velká náhoda dát dva hattricky ve Skotsku," dodal Juliš.

Rangers se na jaře utkali v osmifinále Evropské ligy s pražskou Slavií, s níž vypadli. Vypjatá odveta ve Skotsku vyvrcholila incidentem mezi Glenem Kamarou a Ondřejem Kúdelou, který finského záložníka tmavé pleti údajně rasisticky urazil a následně dostal desetizápasový disciplinární trest v mezinárodních soutěžích. Domácí Kemar Roofe v zápase brutálním zákrokem zranil slávistického brankáře Ondřeje Koláře.

"Víme, jakou zkušenost měla ve Skotsku Slavia. Jako český tým to asi nebudeme mít jednoduché a tam nás nejspíš čeká válka," má jasno Hložek.

Kvůli trestu za rasismus fanoušků sehraje Sparta první domácí duel ve skupině bez diváků. "Je škoda, že první domácí utkání bude zavřené, ale další zápasy budou super a moc se na to těšíme. Má to úplně jiný rozměr. Loni jsme hráli Evropskou ligu bez lidí a vůbec to nebylo ono. Vzpomínky na to nikdo z fanoušků nemá. Sice jsme dvakrát porazili Celtic, ale před nikým. Teď to určitě nabere super rozměr," prohlásil Juliš.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články