Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Evropská liga je rozlosována. Sparta si zahraje s Lyonem, Rangers a Bröndby

Na další epizodu česko-skotského měření sil dojde v letošním ročníku Evropské ligy. Fotbalisté Sparty se totiž v základní skupině střetnou s Rangers FC, které v loňském osmifinále vyřadila Slavia. Dalšími soupeři Pražanů jsou francouzský Lyon a dánské Bröndby. Rozhodl o tom los v Istanbulu.

Skupinová fáze začne ve čtvrtek 16. září a závěrečné šesté kolo se odehraje 9. prosince. Do play-off projdou první dvě mužstva. Týmy na třetím místě čeká play-off nově vzniklé Evropské konferenční ligy.

Sparta si postupem do hlavní fáze vydělala 3,63 milionu eur (přes 92 milionů korun). "Soupeři jsou velice kvalitní a zajímaví. Zápas ve Skotsku už bude před diváky, což bude dobrá zkouška pro náš tým. S francouzskými celky nemáme za poslední dva roky dobrou bilanci. Na Bröndby bude dobrá atmosféra, ale je to mužstvo naší velikosti," řekl sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický pro klubovou televizi.

"Nechtěl jsem do Francie. Po zkušenostech s Lille a Monakem víme, že jsou tamní týmy hrozně silné. Do Glasgow se těším. Uvidíme, jak to tam bude vyhrocené vzhledem ke zkušenostem českého fotbalu se skotským. Dánského soupeře jsem viděl se Salcburkem. Plný stadion a velká podpora fanoušků," uvedl generální ředitel František Čupr.

Pro svěřence trenéra Pavla Vrby budou utkání s Lyonem další konfrontací s francouzským fotbalem. Na začátku srpna totiž podlehli Monaku ve 3. předkole Ligy mistrů po porážkách 0:2 doma a 1:3 venku. Jako trest za rasismus fanoušků v úvodním duelu na Letné odehrají Pražané první domácí střetnutí ve skupině bez diváků.

Vypjatá odveta Rangers se Slavií (0:2) vyvrcholila incidentem mezi Glenem Kamarou a hostujícím Ondřejem Kúdelou, který finského záložníka tmavé pleti údajně rasisticky urazil a následně dostal desetizápasový disciplinární trest v mezinárodních soutěžích. 

Nejlepším hráčem Evropské ligy se stal Moreno:

Nejlepším fotbalistou loňského ročníku EL byl zvolen Gerard Moreno z vítězného Villarrealu. Devětadvacetiletý španělský útočník vyhrál anketu UEFA před Portugalcem Brunem Fernandesem z Manchesteru United a jeho uruguayským spoluhráčem Edinsonem Cavanim.

Moreno byl nejlepším střelcem uplynulého ročníku. Villarrealu pomohl k zisku první velké mezinárodní trofeje sedmi brankami a pěti asistencemi ve dvanácti zápasech.

West Ham s reprezentačním duem Vladimír Coufal - Tomáš Souček ve skupině H potká Dinamo Záhřeb, Genk a Rapid Vídeň. Leverkusen s českým útočníkem Patrikem Schickem narazí ve skupině G na Celtic, Betis Sevilla a Ferencváros Budapešť, přemožitele Slavie z 3. předkola Ligy mistrů.

Ve dvou skupinách může dojít i na souboje českých hráčů. Olympiakos Pireus s brankářem Tomášem Vaclíkem narazí mimo jiné na Fenerbahce Istanbul, kde působí obránce Filip Novák. Dalšími týmy "déčka" jsou Frankfurt a Antverpy.

Ve skupině C, kde je tandem favoritů Neapol - Leicester, by se zase mohli potkat záložník Alex Král (Spartak Moskva) a útočník Tomáš Pekhart, který s Legií Varšava ve 4. předkole Evropské ligy vyřadil Slavii.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:

Skupina A: Lyon, Glasgow Rangers, Sparta Praha, Bröndby Kodaň.
Skupina B: Monako, PSV Eindhoven, San Sebastian, Sturm Graz.
Skupina C: Neapol, Leicester, Spartak Moskva (Král), Legia Varšava (Pekhart).
Skupina D: Olympiakos Pireus (Vaclík), Frankfurt, Fenerbahce (Novák), Antverpy.
Skupina E: Lazio Řím, Lokomotiv Moskva, Marseille, Galatasaray.
Skupina F: Braga, Crvena zvezda Bělehrad, Ludogorec Razgrad, Midtjylland.
Skupina G: Leverkusen (Schick), Celtic, Betis Sevilla, Ferencváros Budapešť.
Skupina H: Dinamo Záhřeb, Genk, West Ham (Coufal, Souček), Rapid Vídeň.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články