Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Těžký los v Konferenční lize. Slavii čeká Feyenoord či Union, Jablonec se utká s Alkmaarem

Po čtvrtečním vyřazení ve 4. předkole Evropské ligy se fotbalisté Slavie dozvěděli soupeře v nově vzniklé Konferenční lize. V základní skupině budou čelit nizozemskému Feyenoordu, německému Unionu Berlín a izraelskému Maccabi Haifa. Jablonec si zahraje s nizozemským Alkmaarem, rumunskou Kluží a dánským Randers. Rozhodl o tom los v Istanbulu.

Skupinová fáze Evropské konferenční ligy, které se zúčastní 32 mužstev, odstartuje ve čtvrtek 16. září. Do osmifinále přímo postoupí jen vítězové skupin, druzí v pořadí se střetnou s týmy na třetích místech v Evropské lize. Finále je na programu 25. května v albánské Tiraně.

Slavia do EKL přešla poté, co neuspěla ve 3. předkole Ligy mistrů s Ferencvárosem Budapešť ani ve 4. předkole Evropské ligy s Legií. Jablonec ve 3. předkole Evropské ligy vypadl se Celticem, následně ve 4. předkole Konferenční ligy vyřadil Žilinu.

Severočeši poprvé v historii prošli z kvalifikace do skupinové fáze pohárů, před třemi lety hráli hlavní fázi Evropské ligy bez nutnosti absolvovat předkola. Za účast v Evropské konferenční lize dostanou kluby bonus v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Náročná skupina navzdory prvnímu koši

Slavia figurovala před losem v nejsilnějším prvním koši, přesto dostala nabitou skupinu, která v istanbulském sále vzbudila ohlas. Na druhou stranu se úřadující český šampion dočkal atraktivních soupeřů.

Feyenoord v roce 1970 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů, a v sezonách 1973/74 a 2001/02 ovládl tehdejší Pohár UEFA. V minulém ročníku nizozemské ligy obsadil páté místo a vyhrál play-off o Evropskou konferenční ligu. Tým z Rotterdamu nemá na české soupeře dobré vzpomínky – v sezoně 2012/13 ho v Evropské lize vyřadila Sparta, jež ho také v minulosti dvakrát porazila v Lize mistrů. Poté Feyenoord vypadl i s Teplicemi.

Atraktivním sokem je i Union Berlín, který v minulém ročníku německé ligy obsadil sedmé místo. Haifa je úřadujícím izraelským šampionem, podobně jako Slavia neuspěla v kvalifikaci Ligy mistrů.

Jan Kuchta v utkání s Legií Varšava
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"S losem můžeme být spokojení. Vzhledem k tomu, co bylo v osudí, máme velmi atraktivní skupinu. Dojde na porovnání s jednou z top pěti lig v podobě Unionu Berlín, narazíme na skvělého soupeře v podobě Feyenoordu a k tomu zajímavá destinace jako Izrael," uvedl pro klubový web asistent slávistického trenéra Jaroslav Köstl.

"Tím, že přímo postupuje jen jeden tým, to bude nahoře určitě rvačka. Je to skupina srovnatelná s Evropskou ligou. Těžko odhadovat favorita, myslím, že skupina bude hodně vyrovnaná," dodal hlavní kouč Jindřich Trpišovský.

Do Nizozemska zamíří i Jablonec 

Nizozemský soupeř čeká i na Jablonec. Severočeši si s Alkmaarem zopakují deset let staré měření sil ze 3. předkola Evropské ligy, v němž neuspěli po prohře 0:2 venku a remíze 1:1 doma. Na třetí tým minulé sezony Eredivisie vloni v 2. předkole Ligy mistrů nestačila Plzeň, jež v souboji hraném na jedno utkání prohrála venku 1:3 po prodloužení. S Alkmaarem v minulosti vypadl i Liberec.

S dalším jabloneckým soupeřem Kluží se předloni v závěrečném předkole o skupinu Ligy mistrů utkala Slavia a po dvou vítězstvích 1:0 slavila postup. Šampiona posledních čtyř sezon rumunské ligy v roce 2009 dvakrát zdolala také Sparta, naopak Liberec v sezoně 2012/13 neuspěl. S šestým týmem uplynulého ročníku dánské ligy Randers se české celky v soutěžích UEFA ještě neutkaly.

"Budu upřímný, přál jsem si jednoho z gigantů – buď AS Řím, nebo Tottenham. To by bylo velké lákadlo. Na druhou stranu po sportovní stránce jsem s losem spokojený. Soupeři mají vysokou kvalitu, ale jsou hratelní. Doufám, že budeme bojovat o postup ze skupiny," uvedl pro klubový web jablonecký prezident Miroslav Pelta.

Los základních skupin fotbalové Evropské konferenční ligy:

Skupina A: LASK Linec, Maccabi Tel Aviv, Alaškert, HJK Helsinky.
Skupina B: Gent, Partizan Bělehrad, Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta.
Skupina C: AS Řím, Luhansk, CSKA Sofia, Bodö/Glimt.
Skupina D: Alkmaar, Kluž, Jablonec, Randers.
Skupina E: Slavia Praha, Feyenoord Rotterdam, Union Berlín, Maccabi Haifa.
Skupina F: FC Kodaň, PAOK Soluň, Slovan Bratislava, Lincoln.
Skupina G: Tottenham, Rennes, Vitesse Arnhem, Mura.
Skupina H: Basilej, Karabach, Kajrat Almaty, Omonia Nikósie.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články