Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Devět let za korupci. Napout dostal nejpřísnější trest v úplatkářské kauze FIFA

Newyorský soud vynesl nejpřísnější trest v korupční aféře kolem světové federace FIFA. Juan Ángel Napout z Paraguaye, bývalý šéf jihoamerické fotbalové konfederace CONMEBOL, si odsedí devět let ve vězení. Navíc musí zaplatit pokutu 4,3 milionu dolarů (94,5 milionu korun).

Juan Ángel Napout
zdroj: ČTK/AP autor: Seth Wenig

Šedesátiletý Napout byl na konci minulého roku uznán vinným z korupce společně s bývalým šéfem brazilského fotbalu Josém Mariou Marinem. Oba podle soudu ještě s někdejším předsedou peruánské federace Manuelem Burgou inkasovali na úplatcích za prodej televizních práv přes 20 milionů dolarů, sám Napout polovinu z této částky.

Marin minulý týden u newyorského soudu dostal čtyři roky vězení, pokutu 1,2 milionu dolarů a další 3,3 milionu dolarů musí vrátit. Burga byl všech obvinění zbaven. Pro Napouta požadoval státní zástupce až dvacet let za mřížemi. Jeho právní zástupkyně uvedla, že je z verdiktu zklamaná a hodlá podat odvolání.

Napout byl prezidentem CONMEBOL od roku 2014 do května 2015, kdy byl spolu s dalšími vlivnými funkcionáři zatčen v luxusním curyšském hotelu. Korupční aféra výrazně poškodila image FIFA a stála funkci tehdejšího prezidenta Seppa Blattera.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články