Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Dalších šest klubů odstartovalo přípravu na jaro. Největší pohyby jsou v Liberci

Praha – Neoblíbená část sezony začala dalším prvoligovým klubům. Zimní přípravu odstartovaly Teplice, Liberec, Brno, Mladá Boleslav, Dukla a Slovácko. Největší pohyb v kádru prožil Slovan, který zatím žádnou posilu nepřivedl, ale z klubu odešlo hned osm hráčů včetně Nikolaje Komličenka. Bez nových jmen jsou zatím i Boleslavští a Slovácko. To Zbrojovka, Dukla i Teplice už první akvizice získaly.

Ivan Ostojič na tréninku Teplic
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Odchody, odchody a odchody. Tak zatím vypadá zima v Liberci. Ruský Krasnodar si z hostování stáhl útočníka Nikolaje Komličenka, záložník Zdeněk Folprecht zamířil na hostování do ázerbájdžánského Neftči Baku a skončili také Filip Lesniak, Igor Súkenník, Milan Nitrianský, Miroslav Markovič, Wesley Da Silva a Vojtěch Hadaščok.

Z hostování se naopak do Liberce vrátil Slovák Michal Obročník a na zkoušku začali s týmem trénovat dvacetiletý stoper Milan Piško z pražské Sparty a brankář Petr Dočekal, který naposledy působil v Bohemians 1905. Do přípravy se zatím nezapojil první gólman Martin Dúbravka, který je na srazu slovenské reprezentace. Podle spekulací by mohl ze Slovanu odejít.

Liberec už v prosinci oznámil, že usiluje o návrat srbského záložníka Miloše Bosančiče, který na severu Čech v minulosti působil. "Pochopitelně, že máme nějaké představy o posílení kádru. V tuto chvíli ale není nic ve stavu, že bych mohl zveřejnit nějaké jméno či podrobnosti," řekl sportovní ředitel Jan Nezmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Liberec zahájil zimní přípravu s jediným útočníkem - Milanem Barošem

Brno zahájilo přípravu s nigerijskou posilou

Nigerijský útočník Musefiu Ashiru je zatím jedinou posilou fotbalistů Zbrojovky Brno, kteří po rozdělení na dvě skupiny odstartovali zimní přípravu. Mladší polovina kádru zamířila na fyzické testy, starší část si zahrála na umělé trávě. Ve středu si obě skupiny vymění místa a od čtvrtka už začne ostrá příprava.

V ní by chtěl trenér Svatopluk Habanec přivítat i další nové hráče. "Směřujeme k tomu naše úsilí. Jedná se o hotové hráče i fotbalisty na zkoušku. V tuto chvíli stále nemůžeme nic specifikovat," uvedl Habanec.

Z podzimního kádru chybí po přestupu do Teplic Alois Hyčka a rovněž kvarteto Matúš Lacko, David Pašek, Stanislav Vávra a Mihailo Jovanovič, se kterým už vedení klubu nepočítá. Přípravu začal nejlepší podzimní střelec ligy Michal Škoda, o kterého se zajímají kluby z Polska a Německa.

"Chvíli jsem řešil, co bude na jaře. Došel jsem ale k závěru, že nemá cenu nad tím spekulovat. Buď nějaká nabídka přijde, nebo ne. Momentálně se soustředím na přípravu v Brně," poznamenal po prvním tréninku Škoda.

Po návratu z hostování ve Znojmě podstoupili testy Petr Rybička a Pavel Halouska, z juniorky přišel levý obránce Ondřej Vintr. Ve středu se zapojí do přípravy po návratu z Myjavy Tomáš Brigant, v pátek má po domluvě s trenérem začít s přípravou Franci Litsingi.

Slovácko začalo bez Diviše, Kerbra a Hlúpika

Bez tří hráčů z podzimního kádru Jaroslava Diviše, Milana Kerbra a Filipa Hlúpika se sešli dnes odpoledne fotbalisté Slovácka k přípravě na jarní část první ligy. Diviš zamířil do Jablonce a dalším dvěma hráčům vypršely smlouvy.

Z nových hráčů zatím trenér Stanislav Levý nepřivítal žádnou posilu. Pouze Lukáš Sadílek se vrátil z hostování v Sokolově a kádr doplnili z juniorky Jakub Rezek, Filip Kubala a David Machalík. "Mohou se poprat o místo v prvním mužstvu. Stejně jako se to v létě povedlo Tomáši Zajícovi a Tomáši Ťokovi. Samozřejmě řešíme i případné další posílení kádru," uvedl trenér Slovácka Stanislav Levý.

Dukla přivítala na prvním tréninku i Brandnera

Fotbalisté Dukly zahájili zimní přípravu i s útočníkem Patrikem Brandnerem, který přichází z Příbrami. S pražským klubem podepsal smlouvu do června 2019. Ve středu třiadvacetiletý Brandner na podzim odehrál 13 ligových zápasů a vstřelil tři branky. Příbramský odchovanec celkem v nejvyšší soutěži ve 33 utkáních zaznamenal čtyři góly a dvě asistence.

"Patrik vyrůstal v partě okolo Antonína Baráka a Dominika Maška. On je v rámci tohoto ročníku poslední, který ještě z klubu neodešel. Víme, že je odvážný, rychlý a dobře technicky vybavený. Do ofenzivy se nám může hodit," řekl trenér Jaroslav Hynek.

Na úvodním tréninku na Julisce naopak chyběli španělský ofenzivní hráč Néstor, jenž už v prosinci přestoupil do Sparty, a Aldin Čajič. Bosenský záložník je zase blízko odchodu do Turecka. "Kromě Néstora a Aldina Čajiče jsme se zatím sešli všichni, včetně zraněných, mezi kterými je Ondřej Vrzal, Štěpán Koreš a Róbert Koval. Marek Hanousek má do konce týdne lehčí režim, protože se akorát doléčil s lehčím virovým onemocněním," vysvětlil Hynek.

"Mužstvo bychom chtěli posílit zejména ofenzivně. Rádi bychom obsadili post středopolaře a útočníka. O obou postech jednáme, takže uvidíme, jak to dopadne," doplnil kouč jedenáctého celku tabulky.

Největší posila Boleslavi? Trenér Svědík

Největší zimní změnou v pátém týmu ligové tabulky Boleslavi je příchod nového trenéra Martina Svědíka. Dosavadní kouč reprezentační dvacítky nahradil 16. prosince odvolaného Leoše Kalvodu. Do kádru zatím výrazněji nezasahoval, pouze vytáhl z dorostu sedmnáctiletého Krále, kterého zná z mládežnických reprezentací.

Fyzické testy absolvovala většina kádru včetně Pavla Čmovše, který celý podzim vynechal s poraněným kolenem. Na marodce zůstává Jakub Rada, který je po operaci kolena a na jaře už do hry zřejmě nezasáhne. Testy zatím neabsolvoval ani nemocný Lukáš Pauschek a zahraniční hráči Douglas Da Silva, Golgol Mebrahtu, Patrick Albina a Kevin Malpon, kteří se k týmu připojí až ve středu a ve čtvrtek.

"Testování je každý rok stejné. Prověřujeme u hráčů stabilitu, výbušnost, sílu dolních končetin, běžeckou vytrvalost a celkovou tělesnou zdatnost. Vyhodnocení získaných poznatků nám pomáhá ke zkvalitnění práce v přípravném období," řekl kondiční trenér mužstva Martin Třasák.

Hyčka poprvé trénoval s Teplicemi

Na umělé trávě v Litvínově zase začaly přípravu Teplice. Trenér Daniel Šmejkal měl k dispozici i srbského stopera Ivana Ostojiče, který je v šestém celku tabulky na dvoutýdenní zkoušce.

Sedmadvacetiletý Ostojič má za sebou pětileté působení na Slovensku, kde naposledy nastupoval za Myjavu, která však po podzimu odstoupila z nejvyšší soutěže. Předtím vyhrál Slovenský pohár s Košicemi a hrál také ze Radnik Stari Tamiš a Dolinu Padina. Na severu Čech by mohl nahradit Michaela Lüftnera, jenž odešel do Slavie.

"Máme v merku ještě jednoho stopera a je to otázka toho, jak se ukáže Ostojič," řekl klubové televizi ředitel Teplic Petr Hynek. "Rádi bychom přivedli jednoho až dva ofenzivní hráče podle toho, jestli by někdo odešel. Uvažujeme o křídle, případně o útočníkovi," dodal.

Na úvodním tréninku byla také první zimní posila z Brna univerzál Alois Hyčka. Minimálně část přípravy s týmem absolvují Marek Strada a Daniel Richter, kteří na podzim hostovali ve druhé lize. Chybět naopak bude Patrik Dressler, jenž zahájí přípravu v Karviné, která jedná o jeho hostování.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy