Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Další problém pro Spartu. UEFA s ní zahájila řízení kvůli rasismu fanoušků v zápase s Monakem

Disciplinární komise UEFA oficiálně zahájila řízení s fotbalovou Spartou kvůli rasistickým projevům části fanoušků v úterním úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů s Monakem (0:2) na Letné. Pražskému klubu vedle finančního trestu hrozí i částečné nebo úplné uzavření stadionu.

Fanoušci Sparty
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Hráči Monaka i trenér Niko Kovač si stěžovali u rozhodčího Michaela Olivera na chování diváků vůči záložníkovi tmavé pleti Aurélienu Tchouaménimu po jeho úvodním gólu z 37. minuty.

Hlasatel domácí příznivce upozornil, že v případě opakování rasistických urážek hrozí ukončení zápasu. Po zhruba tříminutové pauze se pokračovalo ve hře, ale po závěrečném hvizdu se opět z "kotle" ozvaly skřeky.

Sparťanští fotbalisté se rozloučili pouze s fanoušky na hlavní tribuně, ke "kotli" na děkovačku se nevydali.

K němu po chvíli zamířil pouze kapitán Bořek Dočkal, který se snažil na diváky apelovat. Radikálním příznivcům během poločasové přestávky domlouval i bývalý sparťanský kapitán David Lafata.

Je nám líto, video expirovalo.
Novinář Mádl a šéf komunikace Sparty Kasík k rasismu sparťanských fanoušků

Letenští v minulosti na chování svých fanoušků v pohárech už několikrát doplatili. Při domácím duelu Evropské ligy s Interem Milán v sezoně 2016/17 byla Spartě kvůli rasistickým projevům uzavřena část stadionu pro zápas s Beer Ševou.

Kvůli nepokojům v odvetném utkání v Miláně zase Pražané nemohli mít příznivce v úvodním únorovém střetnutí 2. kola vyřazovací části v Rostově.

V létě 2018 se sparťanští fanoušci dopustili nepřístojností v obou zápasech 2. předkola Evropské ligy se Spartakem Subotica.

O rok později museli odehrát domácí duel 3. předkola EL s Trabzonsporem bez diváků. Disciplinární komise UEFA navíc Spartě udělila dvě pokuty 50 tisíc eur (dohromady přes 2,5 milionu korun).

Mobilní operátor T-Mobile, generální partner Sparty pro soutěže UEFA a domácí pohár, informoval, že kvůli poslednímu rasistickému incidentu pozve vedení klubu na schůzku, požaduje prošetření incidentu a navíc chce znát konkrétní opatření proti takovým projevům.

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace už dnes Spartu potrestala pokutou 100 tisíc korun a podmínečným uzavřením části domácího stadionu za rasistické chování některých fanoušků vůči olomouckému defenzivnímu univerzálovi Florentu Poulolovi v zápase úvodního kola nejvyšší soutěže.

Pokud se v příštích čtyřech ligových utkáních na Letné znovu objeví projevy rasismu, bude mít Sparta na dva soutěžní zápasy zavřené sektory C9 a C10 (protilehlá tribuna) a B1 až B4, kde sídlí "kotel".

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články