Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Český fotbal se razantně promění, tvrdí šéfka rozhodčích Damková

Praha -"Nejen fotbalový, ale i osobní život se mi změnil o 180 stupňů," prohlásila nová předsedkyně ústřední komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky Dagmar Damková v pořadu Studio fotbal extra. Damková byla 5. září zvolena do nové funkce na FAČR v reakci na své jmenování do komise rozhodčích organizace UEFA. Ze dne na den tak skončila komise vedená Luďkem Macelou, která byla za svoji práci dlouhodobě kritizována. Damková okamžitě zavedla zásadní změny; obsazení komise se změnilo a za chybné posouzení dostali již tři rozhodčí tresty. Jak se promění posuzování českého fotbalu?

Dagmar Damková
zdroj: isifa/LN autor: František Vlček

"Změna byla poměrně rychlá, nestandardní," hodnotí proces Damková, kterou místopředseda FAČR Jindřich Rajchl označil za nejtransparentnější z českých rozhodčích. Své funkce se ale zhostila řádně. Z původních členů zůstali v komisi pouze Radek Rabušic a Jan Šotka. Razantní změny v komisi přivedly do funkce místopředsedy například Tomáše Čuřína, který působil jako rozhodčí v nechvalně známé korupční době. To podle Václava Drobného ovšem není důvod pro zamezení jeho dalšího angažmá v asociaci. "Usvědčen byl pouze Ivan Horník, pokud si paní Damková Čuřína obhájí, není důvod ho neschválit," uvedl. Za Tuřínem si Damková stojí, do celé aféry byl prý zavlečen nevinně a na korupci se nepodílel.

Damková už potrestala tři sudí

Damková už stihla potrestat tři české prvoligové arbitry. V šestém kole byl za přehlédnutí ofsajdu Daniela Koláře v zápasu Olomouce s Plzní suspendován na pět zápasů asistent Ondřej Pelikán. V osmém kole potom za stejnou chybu dostal stopku na pět zápasů asistent Ivo Chytil a v Jablonci za písknutí nafilmované penalty dostal stop na jeden zápas rozhodčí Jiří Jech. S rozhodnutím Damkové ale mezinárodní rozhodčí Pavel Královec souhlasí. "K takovým chybám docházet nemůže," hodnotí.

"Pro rozhodčí jsou zásadní informace," osvětluje svou pozici Damková. "Proto sledujeme všechny zápasy, které se odehrají. Pokud je nějaká sporná situace, sejde se tým rozhodčích a rozhoduje dohromady," dodává. Toto je pro Damkovou, která se v srpnu zúčastnila první schůze rozhodčích UEFA, normální evropský přístup. "Podobně se dohlíží například na zápasy Ligy mistrů," upřesňuje Damková. "Když Pavel Královec pískal zápas Manchesteru City s Villarealem, chodily mi pochvalné smsky od Colliny nebo Carlsona," chválí zviditelnění českého fotbalu Damková.

Na tom, že zvolení Damkové do kontrolní funkce v mezinárodní organizaci je krok vpřed pro český fotbal, se shodli všichni tři hosté. "V Evropě se začíná mluvit o českých rozhodčích," pochvaluje si předsedkyně, která už ČR zajistila sedmé rozhodcovské místo v UEFA.

Českou komisi čekají další změny. Plánovaná výměna sekretáře Josefa Krula spojeného s érou Luďka Macely dovršuje výměnu důležitých postů v komisi FAČR. Změny ve vedení hodnotí i odborníci. "Je to přirozený vývoj," komentuje změny Václav Drobný.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal extra
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články