Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Byl to velký zásah do kariéry, ale největší úspěchy přišly až po zranění, říká nový člen Síně slávy Čech

Prožil slavnou kariéru, dosáhl toho, o čem většina sportovců jen sní, a dočkal se za to také mnoha uznání. Nyní Petr Čech získal i jedno z nejvýznamnějších – byl jmenován do Síně slávy Premier League, kde je s ním zatím jen osmnáct velkých fotbalových osobností.

Je nám líto, video expirovalo.
Čech má místo v Síni slávy Premier League

Jediný český zástupce v Síni slávy Premier League si váží toho, že se dostal mezi hvězdy, jakými jsou například Eric Cantona, Thierry Henry, David Beckham, Sergio Agüero, Vincent Kompany, Wayne Rooney nebo Peter Schmeichel.

"Je to obrovská čest a pocta být v tak skvělé společnosti, jedna větší legenda než druhá – zařadit se po jejich bok je krásné," uznal bývalý slavný gólman.

Stal se tak teprve druhým oceněným brankářem po Petru Schmeichelovi... "Je zajímavé, že Peter Schmeichel je osobnost, ke které jsem jako kluk vzhlížel. Líbil se mi nejen jeho styl, ale i jako osobnost na hřišti. Měl respekt soupeřů. Být s ním v Síni slávy je pocta a doufám, že v budoucnu ještě další brankáři přibydou."

Petr Čech
zdroj: ČTK/PA autor: Adam Davy

Čech se také zamyslel nad počtem trofejí a slavných momentů, které v bohaté kariéře prožil. Hodně pro něj znamenal návrat po těžkém zranění hlavy.

"Toho si moc vážím. Hlavně, že jsem si udržel výkonnost, hrál těžké zápasy, ža ne mě trenéři spoléhali. Protože sezony se mohou povést dvě tři, ale mně se podařilo tu výkonnost udržet a proto jsem nasbíral tolik čistých kont i tolik vítězství."

Bývalá opora reprezentačního celku také stále drží rekord v počtu vychytaných nul. Těch má v Premier League 202 – a k tomuto číslu se zatím nikdo ani nepřiblížil...

"Vždycky jsem chtěl udržet čisté konto, ale jestli budu mít sto padesát, nebo dvě stě nul, na to jsem nemyslel. Až když ten počet začínal přibývat a když jsem se začal blížit k tomu rekordu, tak jsem na to začal myslet, pak to byla určitá motivace," vybavil si Čech, jak se dostal k jednomu ze svých velkých rekordů v anglické lize.

Počítá s tím, že jako většina rekordů, i ten jeho jednou padne, ale kdy to bude...? "Dvě stě dva je vysoké číslo. Stálo to hodně úsilí, práce a pomoci spoluhráčů. Jestli se k tomu číslu někdo přiblíží, tak se musí dařit jemu i jeho týmu. Počítám s tím, že se to někomu podaří, ale jak rychle to bude, těžko říct."

Velkým mezníkem jeho kariéry bylo vážné zranění, které utrpěl v říjnu 2006 v zápase proti Readingu. O tři měsíce později už byl ale zase zpátky na hřišti a odkopal dalších dvanáct sezon.

"To zranění bylo těžkým zásahem do mé kariéry. Ale na druhou stranu to byla určitá zkouška odvahy. Doktoři odvedli dobrou práci a dali mi šanci se vrátit a těší mě, že největší úspěchy přišly až po zranění. Takže to možná i trochu přispělo k tomu, že jsem teď byl vybrán i do Síně slávy," uvažoval slavný brankář nahlas.

Mezi fotbalisty, kteří nyní oblékají dresy týmů v Premier League, už vidí dalšího adepta na místo mezi elitou této soutěže.

"Hráč, který má podle mého názoru našlápnuto do Síně slávy, je Kevin De Bruyne. Ten je rozhodně jedním z kandidátů, který by měl být po skončení kariéry do Síně slávy uveden," řekl Čech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články