Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čech končí v Chelsea, pod novým majitelem už jako poradce pokračovat nebude

Petr Čech na konci měsíce po třech letech skončí jako poradce sportovního a technického úseku v Chelsea, která má od května nové majitele. Podle webu londýnského klubu, který převzalo konsorcium amerického investora Todda Boehlyho, se Čech rozhodl odstoupit.

Petr Čech
zdroj: Reuters autor: John Sibley

Čtyřicetiletý Čech se do managementu Chelsea, kde během jedenácti let vyhrál mimo jiné čtyřikrát anglický titul, Ligu mistrů a Evropskou ligu, přesunul krátce po ukončení profesionální kariéry v konkurenčním londýnském celku Arsenalu.

"Cítím, že s příchodem nových vlastníků je teď správný čas, abych odešel. Jsem rád, že je klub ve výborné pozici. Jsem přesvědčený o tom, že bude Chelsea úspěšná na hřišti i mimo něj," uvedl Čech pro internetové stránky "blues".

O konci Čecha v Chelsea byla řeč také v novém Fotbal fokus podcastu:

Chelsea vlastnil od roku 2003 ruský podnikatel Roman Abramovič. Ten byl po únorovém ruském vojenském útoku na Ukrajinu zařazen v Británii na sankční seznam kvůli svým vazbám na prezidenta Vladimira Putina. Po výzvách, aby se vzdal kontroly nad klubem, svěřil pětapadesátiletý oligarcha Chelsea správní radě klubové charitativní nadace. Klub poté fungoval na základě speciální vládní licence, jejíž platnost vypršela s koncem května.

Boehlyho konsorcium odkoupilo Chelsea za 2,5 miliardy liber (téměř 72 miliard korun). Částka za prodej klubu půjde na Abramovičovo zmrazené konto v britské bance a poté bude převedena na dobročinné účely. Boehlyho konsorcium se zavázalo také k tomu, že vedle samotné koupě investuje dalších 1,75 miliardy liber (51 miliard korun) do mužského a ženského týmu Chelsea a infrastruktury.

Před Čechem už Chelsea oznámila odchody ředitelky Mariny Granovské a předsedy Bruce Bucka, jenž se přesune do role poradce. "Petr je důležitým členem rodiny Chelsea. Chápeme jeho rozhodnutí odstoupit a děkujeme mu za jeho práci v roli poradce i za oddanost klubu a naší komunitě. Přejeme mu to nejlepší," dodal Boehly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články