Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

BLOG: Čeho je moc, toho je příliš. I ve fotbale

Měla se kopat penalta! Tak rozhodla komise rozhodčích UEFA ve čtvrtfinále Eura, jenže až tři měsíce potom, co v něm Španělsko vyřadilo v prodloužení Německo 2:1. A penaltu měli Němci kopat ještě za stavu 1:1. Jenže anglický sudí Anthony Taylor penaltu proti Španělům za ruku Marca Cucurelly neodpískal. Docela průšvih.

Čtvrtfinále Eura Německo - Španělsko
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Ovšem výklad fotbalových pravidel je v tomhle případě tak složitý, že se v něm často pořádně nevyznají ani samotní sudí, což se teď jen opět potvrdilo.

Na jednu stranu – všechna čest, že komise přiznala chybu, i když už to nikomu nepomůže. Ale mohlo by to alespoň znovu upozornit na tenhle vleklý problém.

Bývalý ligový rozhodčí Pavlín Jirků mi nedávno řekl, že dříve to bylo jasné a ruka ve vápně byla automaticky penalta. "Dneska je to hrozně složité," dodal. A má nejspíš pravdu. Samozřejmě i tehdy existoval termín nastřelená ruka a penalta se pak nepískala. Ale bylo to daleko jednodušší než nyní.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Moment utkání Španělsko – Německo: Neodpískaná penalta za ruku Cucurelly (106. min.)

Ve snaze o vyjasnění pohledu na to, kdy písknout za ruku pokutový kop a kdy ne, se výklad pravidel rozepsal tak podrobně, že to má nakonec podle všeho úplně opačný efekt.

I zkušení rozhodčí často narazí. Posuzuje se, jestli a jak je ruka daleko od těla, jestli byla v přirozeném pohybu, šla od balonu nebo proti němu, zvětšila povrch těla, jestli střela mířila na branku, jestli si nekopl hráč míč do ruky sám a jestli a jestli... Už jen čekám, kdy se bude brát v úvahu i směr větru a co měl hráč k obědu.

I v době VARu totiž nakonec rozhodne subjektivní pohled rozhodčího. A ten má k dispozici u videa ještě další partu odborníků, s nimiž musí poměrně rychle, a proto i ve stresu situaci posoudit. Vypadá to, že k chybě nemůže dojít – jenže ty přicházejí, a často. Což pak všechny ty náklady na techniku i počet zúčastněných lidí ruší.

Jsem příznivcem videa, ale někdy žasnu, co se dá (ne)odpískat. A nejen u pokutových kopů. Třeba když pomezní rozhodčí (upozorňuji, že podle instrukcí: nech situaci dohrát, protože co kdyby) kouká z metru na stejně veliký ofsajd a praporek zvedne až na konci akce, při níž se mohou hráči ve vypjatých situacích snadno zranit...

Také jsem koukal jako zjara, když nedávno v lize komise rozhodčích kárala sudího Ondřeje Pechance, že v zápase Liberec – Plzeň nepískl pro Liberec penaltu za ruku plzeňského Cadua, i když se vše zkoumalo na videu a míč do ruky šel od nohy Brazilce.

A zdůvodnění komise? "Ruka hráče byla zjevně od těla v úrovni ramene v nepřirozené poloze. Před hraním rukou tento hráč lehce tečoval míč nohou, nedošlo však k výrazné změně směru míče. Z tohoto důvodu se jedná o přestupek. Rozhodčí i videorozhodčí v tomto případě hrubě chybovali." Konec.

To je teda mazec. Protože když si hráč nastřelí ruku sám, penalta se nepíská. Ale rozhodčí musí posoudit, jestli byla změna směru míče po hráčově dotyku výrazná, nebo nevýrazná a jestli si balon kopneš do ruky sám, což pak penalta není. Co vy na to? Tady už je hranice mezi výrazným a nevýrazným hodně nevýrazná.

Rozhodčím nezávidím. Nejlepší by tak bylo, kdyby místo rozhodčích u videa seděla na jejich místě rovnou komise rozhodčích a hned situace posuzovala. Jenže kdo by pak posuzoval její chyby, kterých by se jistě také někdy dopustila?

VAR je pomocník, ale výklad pravidel je už tak košatý, že si z toho může každý vybrat, co chce. Jestli má být uhájena přítomnost videa na fotbalových stadionech, musí být rozhodčí daleko lépe proškolení nebo je třeba pravidla zjednodušit. A nejlépe obojí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články