Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Komise: Sparta kopala penaltu správně, Hradec nezahrával ani jednu také správně

K víkendovému programu ve fotbalové lize se vyjádřila také Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR a výkony rozhodčích ji vesměs potěšily. Potvrdila, že správně byla nařízena penalta pro Spartu v zápase se Slováckem. Nic neměla ani proti vyloučení královéhradeckého obránce Tomáše Petráška v Pardubicích nebo tomu, že sudí Dalibor Černý ve východočeském derby posoudil dobře dvě situace, v nichž pro Hradec nenařídil penaltu.

Pardubice – Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Na Letné v 76. minutě po centru z levé strany zahrál záložník Slovácka Michal Trávník ve vzdušném souboji se sparťanem Jaroslavem Zeleným ve vlastním pokutovém území rukou. Hlavní sudí Pavel Orel nejprve penaltu neodpískal, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu pokutový kop nařídil.

"Hráč hostujícího družstva zahrál míč rukou, která byla nad úrovní ramene. VAR (videorozhodčí) správně intervenoval," uvedla komise k momentu, po němž střídající Veljko Birmančevič z penalty vyrovnal na konečných 2:2.

V Pardubicích v 51. minutě za stavu 1:0 sudí Černý nejprve nařídil penaltu pro domácí a po druhé žluté kartě vyloučil Petráška za nakopnutí unikajícího Tomáše Solila. Videorozhodčí ale zjistil, že k faulu došlo ještě před pokutovým územím, chybu odhalil a kolegovi doporučil nařídit jen přímý kop. Černý zároveň Petráška vyloučil rovnou bez druhého napomenutí.

"VAR správně intervenoval. Na základě intervence rozhodčí správně nařídil přímý volný kop a udělil červenou kartu za zmaření zjevné brankové příležitosti," podotkla komise ke klíčovému okamžiku utkání, které Pardubičtí vyhráli 2:1.

Ve třetí minutě nastavení první půle ještě za bezbrankového stavu po rohovém kopu Hradce Králové upadli po souboji ve vápně Petrášek a bránící Tomáš Zlatohlávek. Černý odpískal faul na pardubického hráče, penaltu podle komise správně nenařídil.

"Hráč hostujícího družstva vrazil předloktím do oblasti břicha hráče domácího družstva, který jej současně udeřil předloktím do oblasti krku. Oba hráči se dopustili přestupku, situace měla být vyřešena míčem rozhodčího. VAR správně neintervenoval," vysvětlila komise.

Na začátku 68. minuty už za stavu 1:1 královéhradecký Petr Kodeš v souboji kapitánů po přidržení od Kamila Vacka upadl ve vápně, Černý ale ani tentokrát penaltu pro hosty nenařídil.

"Po zahrání rohového kopu došlo k přidržení hráče hostujícího družstva levou rukou hráče domácího družstva. Jednalo se o hraniční situaci, k pádu hráče hostujícího družstva přispělo i strčení do zad od jeho spoluhráče (Filipa Čiháka). VAR správně neintervenoval," uvedla komise.

Podle schváleného manuálu se komise vyjadřuje vždy ke čtyřem situacím z jednoho kola, které vyberou média. Další momenty veřejně nekomentuje a vyhodnocuje si je interně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články