Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Czech Challenge Tour 2024

Chyba sudího na Euru? UEFA ji uznala až po čtvrtroce, Němci měli ve čtvrtfinále proti Španělsku kopat penaltu

Komise rozhodčích UEFA po třech měsících uznala, že němečtí fotbalisté měli ve čtvrtfinále Eura proti Španělsku kopat penaltu za ruku Marca Cucurelly. Němci v zápase prohráli 1:2 v prodloužení. "Mohu se nyní prohlásit za mistra Evropy, když bylo oficiálně potvrzeno, že šlo o chybu?" reagoval na zprávu Toni Kroos, který ukončil po evropském šampionátu kariéru. 

Ruka Marca Cucurelly v zápase s Německem
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

"Trvalo jim tři měsíce, než si uvědomili, že to byla ruka. Přitom to téměř každý věděl asi po vteřině. Vážně děkuji, teď mě to uklidnilo," uvedl Kroos pro německá média. "Mohu se nyní prohlásit za mistra Evropy, když bylo oficiálně potvrzeno, že šlo o chybu?" dodal mistr světa z roku 2014 sarkasticky.

Němce obral ve čtvrtfinále Eura o penaltu rozhodčí Anthony Taylor, kopat ji měli za Cucurellovu ruku po střele Jamala Musialy v prodloužení. Španělsko pak vstřelilo vítězný gól a celý turnaj nakonec ovládlo.

Kroos již předem ohlásil, že po šampionátu s fotbalem skončí. O to víc hvězdu Realu Madrid chyba rozhodčího zasáhla. Až nyní UEFA přiznala, že Němci byli obráni o pokutový kop.

"Podle nejnovějších směrnic by se měl kontakt ruky s míčem, který zastaví střelu na branku, trestat přísněji a ve většině případů by měl být nařízen pokutový kop, pokud není ruka obránce velmi blízko těla nebo v kontaktu s tělem. V tomto případě zastavil Cucurella přímou střelu na branku rukou, která nebyla příliš u těla, takže měla být nařízena penalta," uvedla unie ve stanovisku. Předseda komise rozhodčích UEFA Roberto Rosetti se přitom po čtvrtfinále Taylora zastával.

"Pokud je pravda, že UEFA nyní přiznává, že to bylo nesprávné rozhodnutí, pak je evidentní, že jsme byli oklamáni. Velká škoda, že až teď uznali, co tehdy viděl každý," řekl Bildu legendární hráč Lothar Matthäus.

Zdroj
ČTK, Bild, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články