Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Blatter ustál skandál a bude nadále v čele FIFA

Curych - Sepp Blatter si i přes rozsáhlý skandál svých spolupracovníků zajistil místo v čele Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA. Dlouholetý švýcarský prezident v prvním kole volby nezískal dostatečný počet hlasů nad svým vyzyvatelem, jordánským princem Alím bin-Husajnem, zvítězil v něm však v poměru 133-73. Princ Alí záhy odstoupil z druhého kola a jeho protikandidát byl vyhlášen vítězem. Dění z kongresu FIFA jste mohli sledovat v našem on-line přenosu.

Sepp Blatter
zdroj: AP autor: Walter Bieri

"Nejsem bezchybný, ale to není nikdo. Děkuji, že jste se mě rozhodli přijmout na další čtyři roky. Budu kormidlovat tuto loď jménem FIFA a společně ji dovedeme zpět do přístavu," prohlásil Blatter v děkovné řeči, při které na něm byla znát výrazná úleva a velká radost. Sál jeho řeči hlasitě aplaudoval a někteří přítomní tleskali vestoje.

Blattera čeká už páté funkční období. V něm se bude muset vypořádat především se silnou kritikou, která výrazně zesílila po středečním zatčení sedmi představitelů FIFA kvůli podezření z korupce. I vysoce postavení politici Blatterovi vytýkají, že má na skandálu jako šéf FIFA svůj podíl.

"Čím dříve skončí, tím lépe. Nemůže mít tak rozsáhlou korupci ve své organizaci a předstírat, že je ta správná osoba, která ji z těchto problémů vyvede," prohlásil britský premiér David Cameron.

V prvním kole volby byly ke zvolení potřeba dvě třetiny z 209 hlasů. Blatterovi chybělo jen sedm hlasů. Ve druhém kole by mu už stačila nadpoloviční většina, kterou v prvním kole jasně měl. Alí bin-Husajn se proto rozhodl volební proces neprotahovat a z boje odstoupil. Stejně se v roce 1998 zachoval Lennart Johansson, který v prvním kole s Blatterem prohrál 80:111. "Děkuji za podporu všem, kteří měli odvahu mi dát hlas, ale odstupuji z boje. Přeji vám hodně štěstí do budoucna," řekl Husajn.

Nejvíce se proti Blatterovi stavěla Evropa, která spolu s Jihoamerickou federací CONMEBOL stála poměrně jednotně za jeho konkurentem. Deník Guardian však po prvním kole informoval o neověřených zprávách, že například španělská fotbalová federace měla hlasovat pro Blattera. Od asociací z ostatních kontinentů měl jordánský princ malou podporu. Veřejně se k němu hlásily jen USA, Kanada, Austrálie a Nový Zéland.

Podpořit Husajna měla podle dohody s UEFA i Fotbalová asociace ČR, za kterou hlasoval předseda Miroslav Pelta. "Byl tlak hlavně z Evropy na to, aby byla změna. Ta bohužel nenastala. Dvě třetiny tu změnu nechtěly a v osobě pana Blattera asi viděly silnější osobnost než je princ Alí," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka. "Z projevu pana Blattera je vidět, že je odhodlán snažit se jméno FIFA napravit. Ale těžko říct, jestli se mu to s jeho jménem povede. S jiným jménem by bylo daleko jednodušší dělat změny," dodal.

Podobně se na výsledek voleb dívá i šéf UEFA Michel Platini. "Jsem pyšný, že se UEFA postavila proti a chtěla změnu. Stále jsem přesvědčený, že pověst FIFA je natolik poškozená, že změna je nevyhnutelná," uvedl Francouz. UEFA ještě před volbou prohlásila, že se v případě zvolení Blattera 6. června sejde a bude jednat o svém postoji k FIFA. Platini nevyloučil ani možnost, že by Evropa bojkotovala soutěže FIFA včetně mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

Předseda FAČR Miroslav Pelta:

"Problém byl v tom, že načasování zatýkání zapůsobilo spíše negativně. Co jsem se bavil s delegáty, to načasování jim bylo podezřelé. Husajnovi to tedy možná spíše uškodilo, než pomohlo. Nyní je třeba od zítřka začít pracovat na volbách za čtyři roky, kam musí UEFA postavit silného kandidáta."

Předseda anglické fotbalové asociace Greg Dyke je přesvědčený, že Blatter kvůli vyšetřování úplatkářské aféry stejně předčasně skončí. "Všechno teprve začalo. Myšlenka, že se Blatterovi podaří FIFA napravit, je přinejmenším pochybná. Divil bych se, kdyby byl za dva roky ještě ve funkci," prohlásil Dyke.

Kongres se stal terčem výhrůžek bombovým útokem a musel být přerušen, oficiálně byla vyhlášena devadesátiminutová pauza na oběd. Ve vyklizeném sále však specialisté neobjevili nic podezřelého.

"Bylo to v poklidu, protože jsme měli dojem, že se dělá přestávka kvůli obědu. Takže nebyla žádná panika. Bylo to udělané tak šikovně, že jsme se o bezpečnostních opatřeních ani nedozvěděli," řekl Řepka. "Divné bylo jen to, že jsme po obědě nemohli jít zpět. Co se ale dělo, jsme se dozvěděli až později z médií," dodal. Po 90 minutách jednání znovu pokračovalo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články