Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berbr a spol. jsou ve vazbě a Vízek říká: Dole se fotbal vyčistí, nahoře to bude horší

Roman Berbr je ve vazbě a fotbal v Česku doufá, že by s jeho odchodem mohly skončit i praktiky divokého východu, které tu bývalý rozhodčí a příslušník StB zaváděl. Místo strachu může přijít úleva, jiná atmosféra. Jenže k tomu je potřeba hodně změn. Bývalý ligový rozhodčí Pavlín Jirků i internacionál Ladislav Vízek si jako většina lidí kolem fotbalu myslí, že očista by měla začít odspodu. "Vím, že když šel Berbr na FAČRu po chodbě, ostatní radši zalézali, to není dobrý člověk," řekl Vízek.

Ladislav Vízek
zdroj: ČT24

Bývalý rozhodčí a později místopředseda asociace, který je nyní ve vazbě pro podezření z korupce a ovlivňování výsledků, už odstoupil ze svých funkcí, což dává naději, že je to opravdu jeho fotbalový konec.

Důkazy? Jenom nepřímé

Vízek a Jirků jen potvrdili, že strach z Berbra a jeho pomsty byl velký, i když většinou nikdo nemohl na mocného muže ukázat konkrétně a říct: Tohle udělal on. Důkazů se nedostávalo.

"Znám člověka, který s ním dělal ty podvodné sázky a ten mi to potvrdil," vzpomínal Vízek. "Kamarád dělá fotbal v Klatovech a říkal, že na ně rozhodčí křičel: Neměli jste volit Haška," vybavoval si bývalý reprezentant s tím, že ale přímý důkaz nemá ani on.

"Ale je to jasné. Všichni viděli, jak fungovala ta jeho popravčí četa rozhodčích," dodává legenda českého fotbalu Vízek, kterého právě Berbr zažaloval za to, co o něm už dříve řekl do médií, i když přímé důkazy proto neměl.

"Volalo mi několik funkcionářů z malých klubů a říkali: Když ho nebudeme volit, tak nám zničí fotbal, on nám to řekl... Můžete se jim divit, že se ho báli?" vzpomíná Vízek na to, jak si Berbr hlídal své panství.

Přes rozhodčí

Bývalý sudí Jirků se s Berbrovými praktikami nikdy přímo nesetkal, ale o muži, který fungoval jako černý mrak nad tuzemskými soutěžemi, toho ví dost. "Řídil to přes lidi z nižších soutěží, kteří když pískali podle jeho přání, tak se potom třeba vyšvihli," vysvětluje Jirků, jak systém fungoval. "To se všeobecně vědělo," dodal sudí, který už dlouho rozhoduje jen exhibiční akce.

Nápravu vidí i on jednoznačně. "Přečetl jsem si bývalého sekretáře svazu Řepku a souhlasím s tím, že se to musí vzít odspodu. Není dobře, že z třinácti krajů minimálně deset má za předsedu rozhodčího nebo bývalého rozhodčího," říká Jirků jasně, i když sám s píšťalkou na ligovém trávníku strávil dlouhý čas.

Uvědomuje si ale, že najít správné nové lidi nebude také snadné. "Vidím, jak to vypadá na okresech, když tam přijedu něco pískat, tak mi všude říkají, že ten oddíl u nich dělá jeden člověk. A těch ambiciózních, aby šli dál - na okres a kraj - je málo," popisuje své zkušenosti s funkcionáři v malých klubech. "Ale přesto věřím, že se to zvládne."

Už beze strachu a s novými lidmi

Vízek věří, že i mnozí z těch, o jejichž hlasy Berbr svou vládu opíral, nyní už budou volit spíše ve prospěch fotbalu. "Oni teď přestanou mít strach a narovnají se," věří bývalý fotbalista. "Ovšem čím to půjde výš, tak to bude těžší," uvažuje nahlas. "Věřím tomu, že nebudou volit ani nějakého Berbrova pobočníka – jako je například Liba nebo v jižních Čechách Jílek. Musí se to vyčistit," dodal.

A jak si dvojnásobný nejlepší fotbalista roku ještě v bývalém Československu představuje další vývoj po Berbrově pádu? "Tím, že odešel, se to vyvětrá a bude to jinačí. Dole se to vyčistí, ale nahoře to bude horší," myslí si Vízek, hlavně proto, že ve vyšších patrech tuzemského fotbalu už je víc co ztratit.

Přesto je olympijský vítěz z roku 1980 přesvědčený, že dojde k zásadním změnám. "Věřím, že to na valné hromadě dopadne dobře, i když zatím je pryč jen hlava chobotnice, ale těch chapadel je pořád dost. To se musí vyčistit komplet. Myslím si, že by měl odejít i předseda Malík, i když některé ligové kluby jej podporují. Podle mého názoru je to jen takový ouřada," tvrdí Vízek.

Jeho favority jsou dlouholetý generální sekretář FAČR Rudolf Řepka i Vízkův zeť a bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, jenž má ze zahraničních angažmá, mimo jiné v Liverpoolu, zkušeností na rozdávání. "Ruda Řepka je chytrý a rozumí tomu... Tváří by mohl být třeba Vláďa Šmicer, který by mohl fungovat i při jednání s politiky a podobně, což je taky důležité a pod ním třeba právě Řepka a šikovní právníci," nastínil Vízek své představy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články