Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šéf FAČR? To v hlavě teď vůbec nemám, říká Šmicer. Funkcionařinu ale bere jako výzvu

Za jeho úspěšné kariéry se mu říkalo štístko, v osobním životě je vždy usměvavý a pozitivně naladěný. I proto je Vladimír Šmicer jedním z mužů, v němž nyní vidí veřejnost možného hybatele zlepšení prostředí v českém fotbale. Bývalý záložník Liverpoolu či Slavie Praha na post šéfa Fotbalové asociace České republiky (FAČR) zatím nemyslí, ale zapojení se do jejího nového vedení neodmítá.

Vladimír Šmicer
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Pátek 16. října. Den, kdy se fotbalové prostředí dozvědělo o zatčení místopředsedy FAČR Romana Berbra. Z drtivé většiny převažovaly pocity velké radosti. Co tato zpráva znamenala pro Šmicera? 

"Byl to pro mě ze začátku šok a obrovské překvapení. Působil velmi sebejistě a sebevědomě. V českém fotbale vybudoval neprůstřelný systém, který nikdo neuměl odstranit a v podstatě se Romana Berbra zbavit," prohlásil Šmicer v pořadu Interview ČT24.

"Svým způsobem to byla radost. Věděl jsem, že je opravdu zlo pro český fotbal. Věděl jsem, že v den, kdy odejde, na tom český fotbal vydělá. Když ale vidíme, co se vlastně stalo, je smutné pro český fotbal, že v něm vůbec něco takového existuje," přidal.

Vladimír Šmicer o demonstraci na Staroměstském náměstí, složitostech v podnikání, zrušeném programu staré gardy Liverpoolu a světě e-sportu více v Interview ČT24:

Je nám líto, video expirovalo.
Interview ČT24

Obviněných v korupční kauze v souvislosti s ovlivňováním výsledků bylo celkem dvacet. Šestašedesátiletý Berbr rezignoval na všechny své funkce ve FAČR i pozici šéfa Plzeňského krajského fotbalového svazu.

"Když odejde jen Roman Berbr, český fotbal lepší nebude. Musí skončit celá jeho armáda posluhovačů. Sám by nikdy český fotbal neovládl. Samozřejmě si dosadil své lidi na okresní a krajské fotbalové svazy. A to řadu bývalých rozhodčí, kteří kryli různé věci," popsal sedmačtyřicetiletý někdejší záložník.

Odvoláni byli totiž i čtyři z pěti členů komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem. "Důvěra ve fotbalové prostředí, ať už ze strany klubů, funkcionářů, rozhodčích nebo fanoušků se bude napravovat strašně dlouho. Hlavně u fanoušků. Jdete na fotbal a nevěříte, když rozhodčí udělá nějakou chybu, že ji udělal opravdu neúmyslně. Spíš si myslíte, že to je nějak ovlivněné. Tuto nedůvěru sem vnesl Roman Berbr a jeho aparát," uvedl Šmicer.

"Proti Berbrovi bylo těžké sehnat nějaké kompromitující materiály."

Sedm let se Berbr angažoval ve vedení českého fotbalu, než přišel pád jeho praktik. Proč se to trpělo? "Vědělo se o tom. Souhlasím ale s tím, že bylo těžké jít proti Romanu Berbovi a sehnat na něj nějaké kompromitující materiály. To je jediná polehčující okolnost, kterou v tomto případě vidím. Lidé zřejmě chtěli dělat fotbal, ale věděli, že je tam Roman Berbr a jestli chtějí do toho jít, musí jen s ním," povídal bývalý reprezentant s 80 starty a 27 góly v resumé.

O pár dní později rezignovala i Berbrova manželka Dagmar Damková na post ve výkonném výboru FAČR a předsedkyně Řídící komise pro Čechy. "Dosadil si své lidi a ovládal valné hromady. Známe i případy, že členové hlasovali a museli si fotit hlasovací lístky, aby potom mohl zkontrolovat, jestli opravdu volili, koho on chce. Šlo o až extrémní případy," pousmál se trpce Šmicer.

Současný předseda FAČR Martin Malík zatím rezignovat nehodlá. Otázkou je, zda by neměl odejít z českého fotbalu také. "Když sepíšete smlouvu s ďáblem, je potom těžké říkat, že za to může jen Roman Berbr a já ne. Věděl do čeho jde, když bral roli předsedy, a že si ho vlastně Berbr vybral. Musel s ním nějak spolupracovat, stejně jako předtím Mirek Pelta. Nevěřím ale tomu, že by Martin Malík v tom s Berbrem jel, to určitě ne. Svůj podíl viny na tom ale má. Já bych něco podobného v životě nepřijal," řekl Šmicer rezolutně.

Dění kolem korupční kauzy Romana Berbra rozebral i Fotbal fokus podcast:

My všichni, co ve fotbale působíme, jsme dopustili tuto situaci. Ať už chybou, nebo pohodlností, abychom si nepopálili prsty, nebo kvůli nedostatku vlastní síly, pronesl Malík na mimořádném zasedání výkonného výboru FAČR. Tento výrok Šmicer rozporuje.

"Řadu lidí a klubů, kteří bojovali proti Romanu Berbrovi, mohla tato formulace urazit. Nejde takto všechny hodit do jednoho pytle," sdělil vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem, jenž poukázal, že například jeho tchán, internacionál Ladislav Vízek, několikrát sdělil své názory, za které byl od Berbra také žalován. "Berbr už několik sporů u soudu prohrál. K tomuto s Láďou už asi nedojde, nevím, jestli bude příležitost," dodal.

Nyní může být vicemistr Evropy z roku 1996 jedním z nástupců, kteří nepořádek budou uklízet. "Byla by to pro mě velká výzva. Počkám, jak se to vyvine. Jsem rád, že se můžu k tomuto problému alespoň vyjadřovat v různých médiích. To, že skončil Roman Berbr, není ještě konec, ale začátek nečeho, co může přinést změnu. Doufám, že se nás spojí víc. Budu podporovat skupinu lidí, která se snaží vnést čerstvý vítr do fotbalu," slíbil.

"Nechci si hrát na nějakého zachránce."

Pozitivních ohlasů, aby vstoupil do vedení českého fotbalu, se nahromadilo. "Hrozně mě to zaskočilo. Můj život bych musel kompletně změnit. Dost si ho užívám, hodně cestuju. Rozhodnutí, že do toho půjdu naplno a budu dělat funkcionařinu, je dost těžké," přiznal majitel několika hotelů a také ambasador esportového týmu Entropiq.

Do nových voleb by případně šel rád s osobnostmi jemu názorově blízkými a nejspíš nestojí o nejvyšší post. "To v hlavě momentálně vůbec nemám. Budu rád, když se vytvoří nějaká skupina. Jmenoval jsem Rudu Řepku (bývalý generální sekretář FAČR), Honzu Nezmara a Petra Fouska. Nechci si hrát na nějakého zachránce já, nebo tato skupina. Je potřeba se hlavně oprostit od lidí, kteří ve fotbale působili s Romanem Berbrem," zdůrazňoval vítěz francouzské ligy s Racingem Lens.

Obecnou představu o novém lídrovi českého fotbalu má Šmicer následovnou. "Měl by to být člověk z fotbalového prostředí. Je potřeba, aby ty lidi znal, měl o nich obrázek dopředu daný a věděl, co od nich čekat. Když přijde někdo z úplně cizího prostředí, nebude to dobrý nápad. Než pozná lidi, ztratí důležitý čas. Řada lidí bude muset z FAČRu odejít. Za začátku asi nebude nový předseda oblíbený a nečekají ho žádná jednoduchá rozhodnutí," dodal Šmicer.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články