Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Asistenti popřeli převzetí úplatku, Paclík chystá žalobu

Praha – Disciplinární komise Fotbalové asociace (FAČR) se poprvé sešla, aby vyšetřila údajnou korupci v jarním utkání Jablonec – Plzeň. K jednání se dostavili i sudí Adámek s Býmou, pouze však potvrdili svá dřívější tvrzení. Převzetí úplatku naopak poprvé veřejně popřeli oba asistenti rozhodčího v inkriminovaném utkání Drahoslav Handlíř a Emanuel Marek. Majitel Plzně Tomáš Paclík vzápětí oznámil, že se chystá podat trestní oznámení na duo Adámek - Býma.

Drahoslav Handlíř
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Sudí Adámek s Býmou se dostavili před disciplinární komisi, přestože již nejsou členy FAČR a k účasti je nemohl nikdo nutit. Jen ale zopakovali a potvrdili svá přechozí tvrzení a místnost po několika minutách opustili bez dalšího komentáře. Před disciplinárkou se naopak neobjevil Martin Svoboda, který měl úplatek údajně předat, ale též není členem asociace. Ten však obvinění tak jako tak dlouhodobě odmítá.

Asistenti popřeli tvrzení hlavního, stoprocentně se ale neshodují

Trochu vzruchu tak přinesly pouze výpovědi asistentů na čarách ze zápasu Jablonce s Plzní Drahoslava Handlíře a Emanuela Marka. Oba svorně před disciplinární komisí tvrdili, že k předání úplatku v jejich přítomnosti nedošlo. Přesto se však v jejich tvrzení nachází významný rozpor. 

Zatímco Handlíř prý potvrdil, že se všichni rozhodčí, kteří k duelu cestovali ve společném automobilu, před zápasem skutečně sešli se Svobodou – ovšem ve vší počestnosti - Marek popírá i údajnou schůzku. Přiznává pouze, že se čtveřice sudích zastavila na kávu na benzínové pumpě v Praze v Průhonicích, se Svobodou se však podle Marka nepotkala. 

Jiří Golda, předseda komise: "Rozpor ve výpovědích tam je. A na nás je, abychom se to pokusili rozplést. Teď si ten rozpor ale ničím nevysvětluju, snažíme se mozaiku skládat dohromady a snad si také na konci uděláme obrázek, kdo má pravdu a kdo ne." 

Případná křivá výpověď před disciplinární komisí však samozřejmě není porušením platné legislativy a je nutno brát veškerá tvrzení rozhodčích s velkou rezervou. Všichni aktéři kauzy však vypovídali i před policií, která se vyšetřováním kauzy zabývá a s odhalením celé aféry si patrně budeme muset počkat až na její závěry. 

Vyšetřování komise může skončit neúspěchem

Disciplinární komise totiž nedisponuje dostatečnými právními prostředky a možnostmi, a i předseda Golda přiznává, že se velice snadno může stát, že se jí případ vyšetřit nepodaří. "Musíme udělat maximum pro objasnění, ale upřímně říkám, že jednou z variant je, že se to rozplést nepodaří," prohlásil Golda.

Disciplinární komise také požádala komisi rozhodčích FAČR a její předsedkyni Dagmar Damkovou, aby provedla rozbor utkání Jablonec – Plzeň. Komise však dospěla k názoru, že utkání nebylo řízeno tendenčně. Ovšem v případě, že by vyšetřování disciplinární komise potvrdilo zapojení konkrétního klubu do korupčního jednání, hrozil by mu trest až do výše deseti milionů korun či přeřazení do nižší soutěže.

Paclík chystá žalobu na Adámka s Býmou

Vyšetřování disciplinární komise v údajné korupční kauze v zápase Jablonce s Plzní odstartovalo tvrzení hlavního rozhodčí utkání Tomáše Adámka a čtvrtého rozhodčí Martina Býmy. Podle nich jim před duelem předal bývalý funkcionář Martin Svoboda 200 tisíc korun, aby zápas ovlivnili ve prospěch Plzně. Zástupci Plzně nařčení razantně odmítají a neexistují ani žádné důkazy, které Viktorii z korupčního jednání usvědčovaly

Majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík už v České televizi veřejně oznámil, že se chystá podat trestní oznámení na duo sudích Adámka a Býmu. "Tyto pány donutím, aby svědčili. Máme připravenou i civilněprávní žalobu, protože se nepochybně dotkli dobrého jména Viktorie Plzeň, poženeme je k soudu, budeme chtít náhradu škody," prohlásil majitel Viktorie. Paclík také řekl, že kdyby byl kdokoliv z Viktorie Plzeň usvědčen z uplácení nějakého rozhodčího, v klubu skončí.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články