Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Golda: Nejsou důkazy, že by Plzeň uplácela

Praha – Zatím nejsou žádné důkazy, že by Plzeň skutečně podplácela rozhodčí. Takové je hlavní sdělení předsedy disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) Jiřího Goldy. Disciplinárka zahájila řízení v kauze, kterou odstartovali svým tvrzením sudí Adámek a Býma. Vyšetřování komplikuje, že oba rozhodčí vystoupili z FAČR a disciplinárního řízení se zúčastnit nemusí. Golda oběma vzkázal, že případná neúčast by hodně pošramotila důvěryhodnost jejich tvrzení.

"Žádné indicie či důkazy zatím neprokázaly, že by došlo k uplácení ze strany Plzně. Figuruje tam jakýsi pan Martin Svoboda, který není členem FAČR. Bude na dalším šetření zjistit, kde a jak působil a zda je tam nějaké spojení na některý klub," řekl Golda. "Pokud se prokáže, že došlo k uplácení, tak já teď nevím, jestli to bylo proto, že si ten člověk chtěl vsadit, nebo proto, že byl s někým ve spojení," dodal.

Zda byl Svoboda s někým ve spojení, bude zřejmě spíše záležitostí policejního vyšetřování. "Je složité zpětně dohledávat důkazy. Záleží na tom, jak dlouho se evidují záznamy telefonních hovorů a podobně," řekl Golda. "S policií jsme v úzkém kontaktu a předáváme si informace," dodal.

Všichni z FAČR pryč

Komplikací při vyšetřování disciplinární komise je skutečnost, že všechny tři ústřední postavy kauzy, tedy rozhodčí Adámek a Pavel Býma či údajně korumpující Svoboda již nejsou členy FAČR. Adámek s Býmou z ní vystoupili ve středu. "Platí zásada, že můžeme trestat jen členy. Nemůžeme je ani předvolat, ale nic nám nebrání v tom, abychom je pozvali, aby dobrovolně přišli. Je v jejich zájmu, aby se dostavili a vše vysvětlili," řekl Golda.

Věří, že oba rozhodčí budou usilovat o vyšetření kauzy. "Chci věřit, že lidé, kteří to oznámili, jsou vedeni poctivou snahou očistit fotbal a budou s námi komunikovat. Věřím, že se na zasedání dostaví a skutečnosti osvětlí," dodal Golda. Všichni aktéři aféry jsou předvoláni na mimořádné úterní zasedání.

Pokud by se Adámek či Býma nedostavili, podle Goldy by to zpochybnilo jejich důvěryhodnost. "Mám víru v jejich dobré záměry. Na druhou misku vah však musím dát, že to oznámili až po několika měsících a následně přestali komunikovat. Pokud k tomu přidají i to, že se nedostaví na zasedání komise, tak by to jejich výpověď znevěrohodnilo. Ale nechci předjímat. Chci věřit, že jsou vedeni poctivou snahou spolupracovat," dodal Golda.

Upozornil, že ani vystoupení z FAČR oba sudí neochrání od trestu, pokud se jejich obvinění nepotvrdí. "Jestli si někdo myslí, že vyvolá takový poprask, vystoupí z FAČR a tím už se ho to dále netýká, tak ho chci vyvést z omylu. Pokud se ve finále ta tvrzení nepotvrdí, jsme připraveni se tvrdě bránit. Fotbal je několik týdnů vláčen médii ve stylu 'korupce, korupce, korupce', takže jestli se nic neprokáže, budu usilovat o podání žaloby. Kvitujeme, že někdo upozorní, že se děje něco nekalého, ale pokud vyjde najevo, že to není pravda, budeme se bránit," prohlásil Golda.

Ani s jedním z rozhodčích teď není v kontaktu, takže neumí posoudit, zda na zasedání skutečně dorazí. "S panem Býmou jsem v kontaktu nikdy nebyl. S panem Adámkem jsem se zkontaktoval přes e-mail. Předal jsem mu i kontakty na policii a požádal ho, aby policii poskytl svou výpověď. Poté se odmlčel a už s ním v kontaktu nejsem," řekl Golda.

Především Adámkova výpověď je prý potřeba pro to, aby se podařilo zjistit i to, zda v kauze nefiguruje více zápasů. Sudí v dopise adresovaném FAČR naznačil, že mu úplatek byl nabízen vícekrát. "V tomto konkrétním utkání (Jablonec - Plzeň) můžeme dál postupovat i bez něj, ovšem co se týká dalších souvislostí, je potřeba ho vyslechnout. Potřebujeme se ho zeptat, kdy, v jakých zápasech a kým na něj byl vytvářen tlak, jak naznačoval. Bez něj v této otázce zřejmě uvízneme na mrtvém bodě," řekl Golda. "Uděláme maximum pro to, aby bylo vše prošetřeno a nezametlo se to pod stůl. Aby viníci byli potrestáni," dodal

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články