Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Za výhru Plzně měl sudí Adámek dostat 200 tisíc od Svobody

Praha - Tři body pro Plzeň a 200 tisíc "jízdného" pro rozhodčího. Sudí Tomáš Adámek se podle všech indicií v dopise zástupcům FAČR přiznal, že přijal 200 tisíc korun za ovlivnění zápasu Jablonec - Plzeň (0:2) v minulém ligovém ročníku. Peníze údajně sudímu nabídl a posléze i předal někdejší funkcionář Čáslavi či Táborska Martin Svoboda. Ten však obvinění striktně popírá. Vinu či podíl na aféře odmítá i vedení Plzně.

Rozhodčí Tomáš Adámek
zdroj: ČT sport

Adámek notářsky ověřené dopisy poslal minulý týden v pátek předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi a předsedovi asociace Miroslavu Peltovi. Disciplinární komise po pondělním mimořádném zasedání pouze uvedla, že sudí informoval o možné korupci v první lize.

Další informace Golda na žádost policie neprozradil. Podle Aktuálně.cz, který využil dva na sobě nezávislé zdroje, se Adámek přiznal, že během kariéry mu byl mnohokrát nabídnut úplatek a že svodům podlehl jen jednou, právě před březnovým zápasem Jablonec - Plzeň.

Svoboda ho prý předtím nejprve kontaktoval telefonicky a domluvili se na schůzce. Na ní Adámek souhlasil, že za 200 tisíc korun pomůže Plzni k vítězství. Viktoria nakonec vyhrála 2:0 a výkon sudího prošel bez povšimnutí. Jablonec si na něj nestěžoval.

Svoboda tvrdí, že v době zápasu byl v Sezimově Ústí a věnoval se druhé lize. V rozhovoru pro středeční deník Sport potvrdil, že Adámka zná, ale stejně jako všechny rozhodčí.

Martin Svoboda, bývalý funkcionář Táborska a Čáslavi:

"Nikomu jsem žádný úplatek nenabídl, Odmítám to. Nikoho jsem nezabil, nikomu jsem neublížil a nikomu jsem nic nenabídl."

Peníze prý Adámek od Svobody dostal na další schůzce. O tom, jestli do celé věci byli zasvěceni asistenti Marek s Handlířem a čtvrtý sudí Býma, se rozhodčí v dopise nezmiňuje.

"Pořád se mluví o nějakém Adámkově dopisu, který zřejmě existuje, protože to potvrdila fotbalová asociace. Tak ať mi ho někdo ukáže a vyjádřím se. Já ale ten dopis neviděl a všechny ty spekulace kolem mojí osoby mě už otravují," dodal.

Muž, kterému se ve fotbalovém zákulisí přezdívá "Chřestýš", naposledy pro Sezimovo Ústí pracoval letos na jaře a jakékoliv napojení na Viktorii Plzeň popírá. "A jistě si dovedete představit, jak bych asi teď sháněl práci ve fotbale, když se kolem mě rojí všechny ty zaručené informace, které nejsou ničím podložené," řekl Svoboda.

Od nařčení z ovlivňování zápasů a rozhodčích se distancovala i Plzeň. "Chceme, stejně jako celá fotbalová veřejnost, aby se daná kauza co nejdříve a nejdůkladněji prošetřila. Proto jsme připraveni poskytnout maximální součinnost a spolupráci Policii ČR či fotbalovým orgánům," uvedl klub v prohlášení.

Adámkovo svědectví podle Goldy přímo souvisí s krokem šéfa pražské Sparty Daniela Křetínského, který v polovině září předal Peltovi informace o ovlivňování prvoligových zápasů. Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec však později uvedl, že Křetínský žádné konkrétní důkazy nepředal.

Zdroj
ČTK, deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články