Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Anglie uvažuje, že uspořádá po 64 letech MS. Šlo by o turnaj v roce 2030

Nejprestižnější mezinárodní turnaj se může zase vrátit do země "kolébky fotbalu". Anglická fotbalová asociace zvažuje, že se bude ucházet o pořádání mistrovství světa v roce 2030. Příští rok se rozhodne, zda Anglie půjde do kandidatury.

Fotbalisté Anglie
zdroj: Reuters autor: MAX ROSSI

Anglická fotbalová asociace (FA) už schválila vypracování podrobné studie. "Minulý měsíc vedení asociace rozhodlo o tom, že vypracujeme analýzu, jestli by byl šampionát realizovatelný. Budeme na tom pracovat během nové sezony a rozhodneme až v roce 2019," prohlásil předseda FA Greg Clarke.

Fotbalisté "albionu" po řadě neúspěchů na velkých akcích tentokrát nabudili fotbalovou veřejnost v zemi letošním čtvrtým místem na MS v Rusku. Svěřenci Garetha Southgatea podlehli v zápase o třetí místo 0:2 Belgii.

Právě o termín turnaje v Rusku se Anglie ucházela, ale nepochodila. Tehdy cítila křivdu za rozhodovací proces, který řídil bývalý šéf FIFA Sepp Blatter. "Ale Rusko předvedlo brilantní práci," zdůraznil Clarke.

Jaké akce už Anglie v nejbližších letech hostí?

Stadion Wembley bude hostit sedm utkání Eura v roce 2020 a FA nabídla pořádání ženského evropského šampionátu, který se odehraje za tři roky. 

Anglie pořádala mistrovství světa pouze jednou, v roce 1966 a doma také šampionát ovládla. Poslední velký turnaj se na Britských ostrovech konal v roce 1996. Tehdy hostila Anglie mistrovství Evropy, na němž česká reprezentace vybojovala stříbro. Bronz brali domácí fotbalisté. 

Mohou se těšit fanoušci na další kandidaturu? O pořádání mistrovství světa v roce 2030 už projevily zájem se společnou kandidaturou Uruguay, Argentina a Paraguay, zájem projevilo i Maroko spolu s Tuniskem a Alžírskem. Nejbližší šampionát v roce 2022 bude hostit Katar a v roce 2026 zavítá do Kanady, USA a Mexika. "Anglie by měla být ohledně kandidatury sebevědomá," řekl v červnu viceprezident FIFA David Gill.

Ve prospěch tria Uruguay, Argentina, Paraguay může hrát velký příběh. Uruguay by šampionátem v roce 2030 dovršila 100. výročí od prvního mistrovství světa na jejich území v roce 1930.

V anglických médiích se spekulovalo o termínu, který má Katar

Bývalý předseda FA Lord Triesman otevřel myšlenku, že se Anglie může pokusit o termín v roce 2022, pokud se šampionát odebere několikrát kritizovanému Kataru za pracovní podmínky dělníků. "FIFA přidělila šampionát Kataru v roce 2022 a její povinností je řešit veškeré otázky ohledně tohoto pořádání. Respektujeme rotaci fotbalových konfederací. Takže na Evropu vychází rok 2030, ne dřív," upozornil Clarke.

Anglie v kandidatuře nemusí být sama. Podpořily by ji i ostatní země Velké Británie stejně jako vláda Spojeného království. Například Severní Irsko vyjádřilo podporu v jakékoliv myšlence, která přivede mistrovství světa do země.

V Severním Irsku by však vznikl požadavek postavit arenu s kapacitou vyšší než 30 000 diváků. Dosavadní národní stadion Windsor Park má kapacitu 22 000 lidí. Casement Park v Belfastu by po rekonstrukci zaručil okolo 34 000 míst.

Kandidatury většinou počítají s pořadatelstvím více států, jelikož se kalkuluje s formátem stejným jako v roce 2026 v Kanadě, USA a Mexiku. Tedy 48 týmů, které sehrají celkem 80 utkání.

Zdroj
ČTK, bbc.com, skysports.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články