Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Známí neznámí si řekli o přestup - Rebič, Maguire, Pavard a další

Luka Modrič, Eden Hazard či Kylian Mbappé rozdávali v každém utkání na šampionátu radost z fotbalu, ale kromě hvězd působících v evropských velkoklubech zářili i jiní. Podívejte se na šest hráčů, kteří si řekli minimálně o pozornost. 

Ante Rebič z Chorvatska se raduje z gólu proti Argentině
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Ante Rebič (Chorvatsko) - Mezi kvarteto Modrič, Rakitič, Perišič, Mandžukič zapadl naprosto ideálně. Střelec dvou branek z květnového finále německého DFB-Pokalu, v němž Eintracht Frankfurt nečekaně skolil Bayern Mnichov 3:1 a získal první trofej po třiceti letech, odehrál fantastické mistrovství světa.

Nad míčem "tančil" jako Brazilci a efektními kličkami ve velké rychlosti motal hlavu obráncům zápas co zápas. V duelu s Argentinou navíc potrestal minelu brankáře Willyho Caballera a vítězným gólem poslal svěřence trenéra Zlatka Daliče do osmifinále. Největší naděje chorvatského fotbalu z roku 2013 naznačila, že má potenciál posunout se mnohem výš.

Bundesligový tým chce čtyřiadvacetiletého ofenzivního záložníka udržet a během turnaje přispěchal s nabídkou nového kontraktu zaručující dvojnásobný příjem. Nicméně pokud se podruhé ozve bavorský velkoklub, který od nové sezony vede Rebičův krajan a předchozí kouč Niko Kovač, mohl by o svou oporu přijít.           

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Argentina - Chorvatsko: Rebič - 0:1 (53. min.)

Harry Maguire (Anglie) - Nejlepší hráč Leicesteru City v uplynulém ročníku Premier League dle hlasování spoluhráčů i sponzorů potvrdil strmý vzestup v kariéře (v roce 2015 hostoval ve druholigovém Wiganu, pozn. autora) také na šampionátu. V srdci defenzivní linie Albionu utvořil fungující tandem s Johnem Stonesem, z čehož profitoval celý tým. 

Ve vzduchu byl víceméně stoprocentní, konstruktivní rozehrávkou podporoval útočné snažení mužstva a ve čtvrtfinále dokonce otevřel skóre proti Švédsku. Vedení "foxes" nezahálí a připravilo pro pětadvacetiletého stopera vylepšenou smlouvu, ale v kuloárech se spekuluje, že nabídku v hodnotě 50 milionů liber chystá Manchester United.     

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Švédsko - Anglie: Maguire - 0:1 (30. min.)

Benjamin Pavard (Francie) - Jméno pravého obránce VfB Stuttgart znali před startem mistrovství světa snad jen znalci německé nejvyšší soutěže. Dvaadvacetiletý bek přestoupil v srpnu 2016 do celku ze švábské metropole z Lille a stabilní výkonností upoutal pozornost reprezentačního trenéra Didiera Deschampse.

V Rusku byl důležitou součástí francouzského týmu a v kooperaci se supertalentem Kylianem Mbappém si podmanili pravou stranu. Kromě defenzivních povinností zvládal mimo jiné i neúnavně podporovat útok, za což byl odměněn nádhernou trefou do argentinské sítě v osmifinále. O jeho angažování prý uvažuje Bayern a Tottenham Hotspur.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Francie - Argentina: Pavard - 2:2 (57. min.)

Jordan Pickford (Anglie) - Nejdražší britský brankář v historii Premier League ukázal, že za 25 milionů liber stojí, a jeho cena může ještě stoupat. Strážce svatyně Evertonu na šampionátu zářil. Na rozdíl od slavnějších předchůdců v reprezentačním dresu neudělal během turnaje žádnou fatální chybu, která by poznamenala tým. Naopak.

V osmifinálovém rozstřelu s Kolumbií zneškodnil v páté sérii penaltu Carlose Baccy a výraznou měrou přispěl k postupu mezi osm nejlepších. Ve čtvrtfinále vynuloval třemi senzačními zákroky střelce Švédska a řekl si o cenu pro nejlepšího hráče utkání. V bitvách o medaili sice spoluhráče nezachránil, ale svůj potenciál vykreslil měrou vrchovatou.     

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih zákroků Pickforda v utkání Švédsko - Anglie

Juan Quintero (Kolumbie) - Před úvodním hvizdem zahajovacího duelu proti Japonsku nahradil v sestavě zraněného Jamese Rodrígueze, a přestože "los cafeteros" dlouhé oslabení nezvládli, subtilní záložník z Porta se rozhodně neztratil. Precizně zahraným přímým kopem vstřelil gól a brilantní technikou zaujal nejednoho televizního experta.

Rodríguez se následně ve střetnutí s Polskem vrátil mezi jedenáct vyvolených, ale Quintero si pozici udržel a nádhernou přihrávkou oslovil chladnokrevně skórujícího Falcaa. Asistenci zaznamenal i proti Senegalu a skauti evropských mužstev v čele s Realem Madrid a Tottenhamem zbystřili. Bude se pětadvacetiletý rodák z Medellínu stěhovat?

Arťom Dzjuba (Rusko) - Na historickém tažení sborné měl lví podíl. Během prvního zápasu se Saúdskou Arábií vystřídal matného Fjodora Smolova, bleskově rozvlnil síť a v dalším průběhu prestižního měření sil byl pro trenéra Stanislava Čerčesova jednoznačnou volbou. Důrazný forvard dokázal na hrotu útoku umně udržet míč a spoluhráči jeho hlavní přednosti často využívali ke kontrům.

Navzdory své tělesné konstituci se také mnohokrát úspěšně zapojil do kombinace a před brankou soupeře byl stálou hrozbou. Domácí příznivce rozradostnil i proti Egyptu, čímž stvrdil postup do osmifinále, kde proměněnou penaltou pomohl vyřadit Španělsko. Kmenový hráč Zenitu Petrohrad strávil jaro na hostování v Arsenalu Tula, v devětadvaceti letech pravděpodobně nebude v hledáčku velkoklubů, ale mistrovství světa odehrál nadprůměrně.   

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články